Benut het volledige potentieel van je team

Robert Walters sprak met experts van FranklinCovey over enkele van de meest prangende onderwerpen waar executives op dit moment mee te maken hebben. In deze editie: hoe herken en vermijd je persoonlijke valkuilen die ervoor zorgen dat jouw team niet alles uit zichzelf haalt.
Alle collega’s in jouw team beschikken over hun eigen natural genius. Als leidinggevende is het jouw taak om deze sterke punten te herkennen en ervoor te zorgen dat collega’s hun volledige potentieel benutten. Maar soms hebben goede intenties een tegenovergesteld effect. Leidinggevenden kunnen dit voorkomen door in kaart te brengen hoe hun persoonlijke eigenschappen een beperkend effect hebben hun team, zegt Paul Coates, European Head of Consultancy bij FranklinCovey, in gesprek met Robert Walters.
Hoe word je je als leidinggevende bewust van jouw persoonlijke valkuilen?
Paul: “Het begint allemaal bij nadenken over je eigen mindset, want mindset drijft gedrag.
De gangbare mindset van een diminisher is: ‘mensen gaan dit zonder mij niet uitvogelen’, ongeacht wat ‘dit’ precies is. Misschien lukt het ze niet om de strategie te doorgronden, misschien lukt het niet op iets operationeel te krijgen, of misschien lukt het niet om een goed aannamebeleid te voeren. De mindset is en blijft eenvoudigweg: ‘het lukt ze gewoon niet zonder mij’.
Belangrijk is wel om op te tekenen dat deze mindset in de regel op één zaak of een beperkt aantal zaken van toepassing is. Een leidinggevende vindt het misschien prima om zijn team de logistieke kant van een opdracht uit te laten zoeken, maar als het over de strategie van die opdracht gaat, dan acht hij zichzelf onmisbaar. Het gevolg hiervan is dat niemand aan de strategie van de leidinggevende durft te twijfelen en daardoor ook niet met goede ideeën op de proppen komt.”
Liz Wiseman, auteur van het boek Multipliers: voor managers die 2x meer uit hun team willen halen, heeft een aantal persoonlijk valkuilen geïdentificeerd. Bijvoorbeeld de strategist, zoals je al aangaf. Een andere is de rescuer, een leidinggevende die ervoor wil zorgen dat collega’s succesvol zijn en hun reputaties wil beschermen, maar ze daardoor afhankelijk maakt en ervoor zorgt dat ze niet aan hun problem-solving skills werken. Wanneer je erachter bent gekomen welke valkuilen op jou van toepassing zijn, hoe kun je deze dan vervolgens vermijden?
“In het kort zijn er vier dingen die je kan doen: betere vragen stellen, sterke punten herkennen bij collega’s, ruimte creëren voor jouw team en grotere uitdagingen aanbieden.
Deze vier dingen kun je combineren. Zo kan een rescuer zich focussen op het creëren van meer ruimte voor zijn team en op het aanbieden van grotere uitdagingen, en zijn team vervolgens niet bij de hand nemen om problemen op te lossen. Een strategist kan bijvoorbeeld ruimte creëren voor zijn team en betere vragen stellen, zodat niet alleen hij de strategie ontwikkelt.
Elk van deze vier oplossingen breng een verandering in mindset met zich mee. Om sterke punten in teamleden te herkennen maak je bijvoorbeeld een shift van ‘er zijn maar weinig geniale mensen’ naar ‘iedereen heeft bepaalde geniale eigenschappen, en als leidinggevende moet ik die herkennen en faciliteren’. Dat leidt uiteindelijk tot de overkoepelende multiplier mindset. In plaats van ‘mensen gaan dit zonder mij niet uitvogelen’, naar ‘mijn collega’s zijn slim genoeg en gaan dit wel fixen’.”
Als je net nieuw bent in executive-functie, hoe herken je dan snel de sterke punten van collega’s?
“Ga er actief naar op zoek. Dat kan heel simpel zijn. Stel in plaats van de vraag ‘heeft John sterkte punten?’ de vraag ‘wat zijn Johns kwaliteiten?’”.
Wanneer je erin slaagt de sterkte punten van jouw collega’s te identificeren, hoe zorgt dat er dan voor dat jouw team zijn volledige potentieel gaat benutten?
“Het herkennen en benoemen van iemands natural genius en dat vervolgens stimuleren zorgt ervoor dat collega’s het allerbeste uit zichzelf halen.
Ik kan een persoonlijk voorbeeld geven. Zo’n tien jaar terug had ik een leidinggevende die het verschrikkelijk vond om met budgetten en geld te werken. Ik ben geen accountant, maar ik vind het juist leuk om aan budgetten en uitgavenanalyses te sleutelen. Mijn leidinggevende realiseerde zich dat en gaf mij de kans om hieraan te werken. Dat was een sleutelmoment in mijn carrière, omdat ik aantoonde met budgetten van meerdere miljoenen te kunnen werken.”
Soms heb je als leidinggevende te maken met situaties waarin je besluitvaardig moet zijn, waardoor je misschien even niet om jouw persoonlijke valkuilen heen kunt. Hoe leg je dat vervolgens uit aan je team?
“In een crisissituatie kan het inderdaad voorkomen dat je op stel en sprong een beslissing moet nemen, waardoor je in oude gewoonten vervalt. Wanneer dat het geval is, wees dan transparant over waarom je dat doet. Maak duidelijk dat in deze uitzonderlijke situatie het niet jouw bedoeling is om hun intelligentie en input te negeren, maar dat je bijvoorbeeld even op jouw ervaring vertrouwt om een broodnodige snelle beslissing te nemen. En maak duidelijk dat hoewel je nu even op jezelf vertrouwt, dat niet betekent dat je in de toekomst niet om jouw teams mening en input gaat vragen.”
Wanneer je de natural genius van je team probeert te ontdekken en collega’s helpt om hun potentieel volledig te benutten, hoe weet je als leidinggevende dan zeker dat je niet te veel van ze vraagt?
“Werken voor een multiplier is niet iets wat per se makkelijk is. Als een multiplier veel potentie ziet in zijn team, dan is het logische gevolg daarvan dat hij ook veel verwacht van zijn team.
Een collega van mij zegt altijd: there is no comfort in the growth zone, and there’s no growth in the comfort zone. En als multiplier moet je mensen uit hun comfortzone trekken.
Houd altijd in je achterhoofd die mindset waar ik het eerder over had. Als je jezelf de vraag stelt: ‘wat als ik te veel vraag van mijn team’, dan komt dat voort uit die diminisher mindset van ‘mensen gaan dit zonder mij niet uitvogelen’. Neem niet zomaar aan dat mensen het zonder jou niet gaan redden, maar bied ze een uitdaging aan. Ze gaan die uitdaging vervolgens aan of niet, maar als je ze niet de kans geeft, dan zul je dat nooit weten.”
Meer informatie
Benieuwd naar nog meer inzichten van experts van FranklinCovey? Bekijk dan nu de webinar 'Shaping tomorrow’s executive leaders – how the best leaders make everyone smarter.'
Share this article :