De impact van Covid-19 op de arbeidsmarkt voor finance professionals : ‘Aantal finance vacatures neemt weer toe’

Annemieke-Peskens

Het is duidelijk dat het nog even duurt voor we terug kunnen naar de ‘gewone’ manier van werken. Deels thuis werken en op afstand mensen aannemen en inwerken wordt voor veel organisaties een nieuwe realiteit. Steeds meer organisaties kiezen er dan ook voor om eerder stopgezette vacatures weer uit te zetten, waardoor er voorzichtig wat meer beweging ontstaat. In de eerste helft van april werden er 1307 nieuwe finance vacatures online geplaatst. In de tweede helft van april waren dit er 1660, een stijging van 27% (bron: jobfeed). Veel finance teams kunnen kunnen ook niet langer wachten met het aannemen van nieuwe medewerkers – ze hebben het in deze periode extra druk. Annemieke Peskens, director Robert Walters Rotterdam, deelt haar inzichten over wat de Covid-19 crisis teweegbrengt op de arbeidsmarkt voor financiële professionals.


Wat is de huidige stand van zaken op de arbeidsmarkt voor finance professionals?

Peskens: 'Veel bedrijven zijn inmiddels gewend aan de situatie. We zijn in de volgende fase beland, zijn alvast aan het nadenken over de terugkeer naar kantoor. Tegelijkertijd staat nu vast dat het nog lang gaat duren voor we weer terug kunnen naar onze oude manier van werken – en werven. Steeds meer bedrijven besluiten om daar niet op te wachten, en gaan over tot volledige online werving en onboarding. We zien dus dat de werving voorzichtig weer op gang komt, en verwachten dat steeds meer organisaties een volledig online sollicitatieproces aandurven. 

Binnen interim zien we dat veel lopende opdrachten worden verlengd. Door het karakter van interim vergt alleen werken vanuit huis vaak weinig aanpassingen. Er ontstaan op dit moment nog weinig nieuwe interimprojecten, maar ik verwacht hier binnenkort verandering in. De druk op financiële afdelingen is groot. Er moeten verschillende scenario’s doorberekend worden, op elk moment van de dag moeten actuals met een uitleg bij deze cijfers geleverd kunnen worden. Vooral bedrijven die door private equity firma’s gefinancierd worden zullen veel rapportages moeten aanleveren, waarvan een deel compleet nieuw. Interim specialisten kunnen in deze situatie fungeren als de link tussen de organisatie en de private equity firma. 

We zien dat sollicitanten het zeker een spannende tijd vinden om te solliciteren. Maar juist nu is het voor financials interessant om over te stappen. Dit is het moment waarop je kunt laten zien wat je waard bent, jezelf op complexe vraagstukken kunt storten, nieuwe dingen leren en een sprong in je ontwikkeling maken.'

Hoe zit het met de baanzekerheid voor finance professionals?

‘Iedereen binnen de managementlaag van organisaties is nu bezig met het uitwerken van verschillende scenario’s, en het inventariseren in hoeverre kostenbesparingen nodig zijn, en waar. Ook ligt er extra focus op het debiteurenbeheer. Financiële professionals kunnen in deze tijd dus op verschillende vlakken extra waarde toevoegen.

Organisaties kampen op dit moment met grote financiële uitdagingen. Er wordt kritisch gekeken naar nieuwe investeringen. Een ERP-implementatie bijvoorbeeld, gaat die gewoon door of is het verstandiger om die on hold te zetten? In de afgelopen jaren zagen we dat verregaande automatisering steeds meer taken van financials over gingen nemen. Nu zien we dat veel organisaties deze investeringsbeslissingen opnieuw overwegen, en dat projecten uitgesteld worden. Dit biedt kansen voor een deel van de financiële professionals, maar voor interimmers die gespecialiseerd zijn in dit soort projecten is deze ontwikkeling minder gunstig.”

Waar moet rekening mee worden gehouden tijdens het sollicitatieproces?

‘Negentig procent van de sollicitatiegesprekken vindt op dit moment online plaats. Omdat mensen thuis werken zijn ze veel flexibeler. Het is nu gemakkelijker dan ooit om sollicitanten te vinden en om gesprekken met ze in te plannen. En we zien dat bedrijven na een digitaal sollicitatieproces mensen daadwerkelijk aannemen en laten starten. Ook zien we dat mensen nog steeds bereid zijn om van baan te veranderen. Zelfs vanuit een vast contract. Dit kan komen doordat ze al toe waren aan een vervolgstap of doordat ze in een sector werken die nu helemaal stil is gevallen. Zoals ik eerder noemde geldt dat niet voor iedereen, er zijn natuurlijk ook mensen die voor de veiligheid van hun vaste contract kiezen.'

Wat kunnen organisaties doen om te voorkomen dat sollicitanten afhaken?

'Finance professionals zijn vaak heel erg gericht op zekerheid. Hoe meer zekerheid een werkgever kan bieden, hoe aantrekkelijker. Spreek vertrouwen uit in de toekomst – maar blijf natuurlijk altijd eerlijk. Zorg dat de sollicitant met de juiste stakeholders kan spreken die dat vertrouwen kunnen bevestigen. Bijvoorbeeld met de CFO, die ze vertelt over de toekomst van het bedrijf, de doorgroeimogelijkheden en de ontwikkelingsmogelijkheden. Bedrijven kunnen ook nadenken over de contractvorm die ze de nieuwe medewerker aanbieden. Verder is een goed en snel sollicitatieproces belangrijk. Ook dan straal je als bedrijf stabiliteit uit.'

Wat adviseer je bedrijven die de mogelijkheid hebben om hun finance team versterken?

'Er is heel lang een tekort geweest aan goed financieel personeel. We zien nu de eerste signalen dat de arbeidsmarkt weer meer in balans komt. Sollicitanten zullen, als vraag en aanbod meer op elkaar aansluiten, minder hoge eisen stellen. Dit biedt kansen voor kleinere bedrijven om talenten binnen te halen die voorheen misschien geen interesse hadden. Als de ruimte er is binnen de organisatie, dan is dit een uitstekend moment om op zoek te gaan naar nieuw talent.  Denk nu na over hoe de organisatie er in de toekomst uit gaat zien. Hoe sta je er na corona voor en wat voor mensen heb je dan nodig? Die mensen zijn nu misschien wel meer dan ooit beschikbaar voor een gesprek.'

Meer informatie

Meer lezen over de veranderingen op de arbeidsmarkt door de coronacrisis? Op onze Covid-19 pagina hebben we alle artikelen en webinars verzameld die je helpen in deze periode net zo succesvol te zijn als daarvoor. 

 

 

Recruitment advies 

»