Salaristrends in accounting & finance

Wat kunnen we dit jaar verwachten op de arbeidsmarkt voor accounting & finance? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor accounting & finance in Nederland.

 

Veelgevraagde profielen in 2016

De vraag naar tweetalige junior professionals en interim-professionals zal in 2016 toenemen, met name voor kandidaten met een bachelor of een master diploma, registeraccountants en beëdigde interne accountants. Er zal een grotere vraag ontstaan naar interne auditors op interim-basis binnen accountancy kantoren. Ook zien we een stijging naar fiscalisten met ervaring bij de Big 4. De uurtarieven voor deze functies zullen naar verwachting gaan stijgen. 

Door de digitalisering binnen de financiële afdelingen is er behoefte aan goed opgeleide professionals met aantoonbare ervaring met financiële IT-systemen, zowel op project- als op vaste basis. Waar er in 2015 meer mogelijkheden kwamen voor junior managers en het middenkader, zal er in 2016 meer beweging zijn op senior niveau. Organisaties zullen hun teams willen versterken met ervaren controllers. 

Ontwikkelingen interim en tijdelijke contracten

De interimmarkt heeft zich in 2015 sterk ontwikkeld. Dit is voornamelijk toe te schrijven aan de gunstige economische vooruitzichten. Wijzigingen in de Nederlandse arbeidswetgeving met betrekking tot proefperiodes voor kortlopende contracten hebben ertoe geleid dat meer tijdelijke contracten zijn omgezet in vaste aanstellingen. Deze wetgeving is met name gunstig voor werknemers die eerder op basis van tijdelijke contracten werkten zonder baanzekerheid.

Kandidaatgedreven markt

Bovenstaande ontwikkeling heeft er eveneens toe geleid dat de markt zich heeft ontwikkeld van een markt waarin HR managers kunnen kiezen uit een breed aanbod van talenten, naar een kandidaatgedreven markt. In 2016 zullen de beste kandidaten maar kort beschikbaar blijven. Ze krijgen snel contracten aangeboden en kunnen vaak kiezen uit meerdere opties. Werkgevers zullen op deze trend moeten anticiperen door vaart te zetten achter hun wervingsproces en door het vinden van unieke manieren om hun organisatie aantrekkelijk te maken voor kandidaten. 

Salarissen

Het salarisniveau zal naar verwachting licht stijgen, met name voor goed opgeleide junior finance professionals met allround ervaring, crediteuren- en debiteurenspecialisten met een brede kennis van specifieke ERP-systemen en ervaren salarisadministrateurs. Werkgevers moeten er rekening mee houden dat het bieden van extra opleiding, de werk-privé balans en arbeidsflexibiliteit in 2016 een belangrijkere rol gaan spelen bij het werven en behouden van talent. 

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2016? Bekijk onze huidige vacatures in accounting & finance

 

Sollicitatiegids 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»