Salaristrends in de juridische sector

Wat kunnen we dit jaar verwachten op de juridische arbeidsmarkt? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor legal professionals.

 


Toename aantal vacatures

Het aantal vacatures in de juridische sector nam vorig jaar fors toe, met name in de Randstad. Er was vooral een grote vraag naar specialisten op het gebied van banking, compliance, fusies en overnames, IT en verbintenissenrecht, zowel in de corporate als in de private sector. In de private sector en bij notarieel recht was er veel vraag naar professionals met minimaal drie jaar ervaring. In 2016 verwachten we een tekort aan notariële juristen, met name in corporate en vastgoed, gezien de positieve ontwikkelingen op de huizen- en commerciële vastgoedmarkt.

Corporate law

In de corporate praktijk zullen dit jaar veel senior juridische adviseurs, algemene juridische adviseurs en managers een overstap willen maken. Deze trend werd al in 2015 ingeluid, toen zichtbaar werd dat veel juristen overstapten van private praktijken naar functies binnen commerciële bedrijven. Zij hebben minder vaak de ambitie om partner te worden en prefereren een betere balans tussen werk en privé. In 2016 zien we een grotere vraag naar bedrijfsadvocaten met een scherp zakelijk inzicht die ervaring hebben met het adviseren van interne teams. Er zal ook meer vraag zijn naar IT-specialisten voor het in goede banen leiden van cyberbeveiliging en gegevensbescherming.

Interim

In lijn met de rest van de juridische sector was er in 2015 een verbetering zichtbaar op de interim-markt. Er was een toenemende vraag naar juridische interim-adviseurs en -notarissen. De vraag naar interim-advocaten was groter dan het aanbod en veel juristen werkten gelijktijdig aan verschillende opdrachten. Deze trend zet door in 2016. Hoewel de stijgende overheadkosten een onzeker toekomstbeeld schetsen neemt het aantal vacatures in 2016 in de trustsector toe als gevolg van de ontwikkelingen in 2015.

Salarissen in 2016

Over de gehele linie zullen we in 2016 in het hele land een lichte toename zien in salarissen, bijkomende extra's en bonussen.

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2016? Bekijk onze huidige legal vacatures.

 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»