Van Ginkel: ‘In je persoonlijke drijfveren schuilt een geheime kracht om grootse dingen voor elkaar te krijgen'

Charlotte Meijknecht

Als je mensen vraagt wat zij het belangrijkste vinden in hun werk, of waarom zij voor hun baan gekozen hebben, dan blijkt dat geld verdienen bijna nooit hun grootste drijfveer is. De echte reden dat we elke dag weer vol energie aan de slag gaan, is veel minder tastbaar dan een mooi salaris. Bob van Ginkel, Director van Robert Walters Amsterdam, is een groot voorstander van het inzetten van je drijfveren en unieke talenten om op die manier meer impact te maken.


Waarom gaan we elke dag naar ons werk?

“Het draait hierbij om onze intrinsieke motivatie, en die is voor iedereen anders. De meestgenoemde drijfveren zijn dingen verbeteren, nieuwe dingen creëren of een bijdrage leveren aan de maatschappij. Dat laatste leek vooral iets van millennials te zijn, maar ik zie het inmiddels volop bij mensen om mij heen. Zij overwegen om een nieuwe baan te zoeken waarin ze iets terug kunnen doen voor de samenleving. Anderen gooien het roer om en besluiten een eigen bedrijfje op te zetten. De beweegredenen bij het maken van carrièrekeuzes zijn voor iedereen anders, maar in deze ‘personal why’ schuilt juist een geheime kracht om grootse dingen voor elkaar te krijgen.

De bekende motivational speaker Simon Sinek bedacht het Golden Circle model, bestaande uit de componenten hoe, wat en waarom. Het model verklaart waarom sommige mensen in hun werk succesvoller zijn dan anderen. Iedereen weet wat voor werk hij doet, de meesten weten hoe ze het doen, maar slechts enkelen hebben een duidelijk beeld van waarom ze hun werk doen. Als dat alleen is omdat het er nou eenmaal bijhoort, dan verwacht ik geen grootse dingen van je. Gelukkig hebben de meeste mensen absoluut die innerlijke drive, ze staan er alleen niet bij stil. De meest succesvolle mensen doen dat juist wel. Zij weten wat hun interne drijfveren zijn bij het uitvoeren van hun werk, en praten vanuit deze ‘personal why’ om mensen te overtuigen, om ze mee te krijgen. En dat werkt!”

Waarom is dit zo effectief?

“Volgens het Golden Circle model kan het gedeelte van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor het nemen van beslissingen niet met droge feiten omgaan, maar baseert het zich op emotie, op gevoel. Iedereen denkt wel van zichzelf dat hij heel rationeel beslissingen neemt, maar dat is helemaal niet zo! Om een beslissing te kunnen nemen die ‘goed voelt’ – het woord zegt het al - hebben onze hersenen niet genoeg aan alleen feiten. De natuurlijke reactie van mensen op feiten is zelfs om met tegenargumenten te komen; een domper op jouw enthousiasme. Als je mensen vertelt waarom je iets doet, dus waarom je gelooft dat iets de juiste route is, of wat je geïnspireerd heeft, dan geef je hen de handvatten die ze nodig hebben om met je mee te gaan. Je geeft mensen vertrouwen in je plannen.”

Kun je iets vertellen over jouw persoonlijke drijfveren?

“Jazeker! Aan het begin van mijn recruitmentcarrière dacht ik dat ik mijn targets gemakkelijk haalde omdat ik gewoon een handige commerciële jongen was. Maar het zit dieper dan dat. Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen, hun verhalen en ambities. Daarom had ik ook zoveel plezier in mijn eerste baan in de horeca; het vanachter de bar met mensen praten over hun leven en hun ideeën. Pas later realiseerde ik me dat mijn oprechte interesse in de mens tegenover me, mijn nieuwsgierheid om meer te weten te komen, vertrouwen kweekt. Mensen voelen dat ik echt graag naar hun verhaal luister. Ik vind het leuk om hoogopgeleide mensen te beïnvloeden zodat ze de juiste keuzes maken. Ik vind het mooi als ik zo iemand kan sturen in zijn besluitvorming, waardoor ze boven zichzelf uit kunnen stijgen. Na mijn studie bedrijfskunde liep ik bij toeval tegen het perfecte vak aan: de hele dag met besluitvormers in het bedrijfsleven praten, en ze overtuigen om de – in mijn ogen – beste kandidaat aan te nemen voor hun organisatie.”

Je hebt het niet alleen over drijfveren, maar ook over talenten. Wat is de link tussen de twee?

"Talenten zijn aangeboren, ze zijn onderdeel van wie je bent. Als jouw talenten aansluiten bij je functie en de organisatie waar je voor werkt, dan zul je meer dingen voor elkaar krijgen. je ziet dan dat je mensen meekrijgt met jouw drijfveren, dat je ze kunt inspireren met jouw 'personal why', waardoor je samen naar hetzelfde doel toe kan werken.

Als je een baan vindt waarin je veel van jouw talenten kunt inzetten, dan kun je zelfs meer succes hebben dan de optelsom van jouw talenten. Er ontstaat een synergie. Dit zien we gebeuren bij de grote inspirerende leiders die we allemaal kennen, zoals een Steve Jobs. Het tegenovergestelde kan ook gebeuren. Stel, een van jouw talenten is dat je innovatief bent en altijd nieuwe ideeën hebt. Als je dan in een omgeving komt die niet op veranderingen zit te wachten, zul je weinig impact hebben binnen de organisatie, en ook niet gelukkig zijn in je werk. Daarom is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van zijn eigen talenten, en op zoek gaat naar een baan waarin ze deze kunnen inzetten.” 

Hoe kom je erachter wat jouw talenten zijn?

“Dat kan op verschillende manieren, ikzelf ben fan van de STAR methodiek, waarbij je de R vervangt door de I van impact. Bedenk voor jezelf: ‘Wanneer had ik voor het laatst het gevoel dat ik veel impact kon maken, dat ik echt iets bereikt heb? Hoe kreeg ik mensen mee in mijn ideeën?’. Ook kan ik de online CliftonStrengths test aanbevelen. En natuurlijk zijn wij ook van harte bereid om hier samen met jou naar te kijken.”

 

Meer informatie

Wil jij weten hoe je jouw unieke talenten kunt inzetten om meer impact te maken binnen je carrière? Neem contact op met Bob van Ginkel, Director Robert Walters Amsterdam via bob.vanginkel@robertwalters.com of tel. 020-644 4655.

 

 

 

 

 

groene blauwe lichtbuizen aan de wand

Sollicitatiegids 

Read more »
vervaagde kleuren blauw wit en groen

Vacaturemelding aanmaken 

Read more »
rode en witte lichten en gloeilampen

Refer a friend 

Read more »
reflecterende lichten van skyline

Vacatures 

Read more »
richels van een groot gebouw

Salary Survey 

Read more »

Aanbevolen vacatures