Het verschil tussen een sollicitatiegesprek met je toekomstige leidinggevende en de HR manager

Pijl met gloeilampen

In een sollicitatieprocedure voer je meestal gesprekken met mensen uit verschillende afdelingen binnen de organisatie. Een sollicitatiegesprek met de afdelingsmanager is anders dan een gesprek met de HR manager. Hoe bereid je je hierop voor?

Uit onderzoek van Robert Walters is gebleken dat bij tweederde van de sollicitatieprocedures een HR-medewerker betrokken is. Omdat hij of zij vaak de eerste selectieronde uitvoert, is het belangrijk om bij dit gesprek goed beslagen ten ijs te komen.

'Veel sollicitanten bereiden zich uitgebreid voor op een gesprek met hun toekomstige afdelingsmanager, die over het algemeen een expert is in hun vakgebied. Het gesprek met de HR-manager daarentegen is heel anders van aard,' legt Bob van Ginkel, Director van Robert Walters Amsterdam uit. 'De HR manager en de directe leidinggevende beoordelen je op verschillende kwaliteiten en criteria, dus wees je daar op voorhand goed van bewust.'

Het gesprek met de HR manager

HR-medewerkers richten zich veelal op de soft skills die nodig zijn voor de functie en in hoeverre jij deze bezit. Bovendien beoordelen ze of je binnen het team past. Motivatie en een match met de bedrijfscultuur zijn belangrijk, maar de HR manager zal ook kijken naar wat jouw rol binnen het team zou kunnen worden aan de hand van onderstaande punten:

 1. Je leiderschapspotentie
 2. Je vermogen om in een team te werken
 3. Je manier van communiceren en de omgang met mensen op verschillende niveaus
 4. Je vermogen om te leren, en om collega's te begeleiden


Tijdens deze gesprekken kijkt een HR manager naar je motivatie om bij de organisatie aan de slag te gaan. Ze zien graag dat je veel kennis hebt over de organisatie, hun marktpositie en de factoren die de komende jaren van invloed kunnen zijn op de bedrijfsvoering en ontwikkeling.

Bovendien moet je in het gesprek met de HR manager kunnen uitleggen hoe je terugkijkt op je carrière tot nu toe, wat je sterke punten zijn, en op welke punten je jezelf graag wil ontwikkelen.

Het gesprek met je toekomstige leidinggevende

Het sollicitatiegesprek met je toekomstige leidinggevende zal concreter van aard zijn dan het gesprek met de HR manager. Je leidinggevende wil weten welke vakinhoudelijke skills je in huis hebt, en hoe jij waarde kunt toevoegen aan de afdeling. In deze gesprekken komen verschillende aspecten aan bod, waaronder:

 1. Vakinhoudelijke vragen
 2. De kennis en vaardigheden die ze met jouw komst binnenhalen
 3. Een weloverwogen en objectieve samenvatting van je sterke en zwakke punten
 4. Je persoonlijke kwaliteiten, de reden van je sollicitatie en de manier waarop je jezelf binnen de organisatie ziet.

Je leidinggevende wil weten welke vakinhoudelijke skills je in huis hebt, en hoe jij waarde kunt toevoegen aan de afdeling. 

Een gesprek met een andere medewerker?

Wordt er ook een gesprek ingepland met een medewerker die niet in het team zit van de functie waarop je solliciteert, probeer dan na te gaan waarom ze willen dat je deze persoon spreekt. Willen ze extra zekerheid over een bepaald aspect voordat ze je aannemen? Gaat het om je leiderschapskwaliteiten? Twijfelen ze of je binnen de bedrijfscultuur past? Willen ze weten of je kunt samenwerken met andere afdelingen en divisies? De reden kan voor elke functie verschillen, maar het is belangrijk om erachter te komen wat het doel van het gesprek is.

Om een goede indruk te maken tijdens de verschillende gesprekken is het ook belangrijk om zelf vragen te stellen, zoals:

 • Wat is de visie van de manager over de afdeling?
 • Hoe verhoudt de strategie van de organisatie zich tot mijn toekomstige functie?
 • Wanneer wordt ik gezien als succesvol in deze rol?
 • Waarom vind je het zelf prettig om voor deze organisatie te werken?

 

Lees ter voorbereiding ook onze tips voor een succesvol sollicitatiegesprek en de 5 meestgemaakte fouten in een sollicitatiegesprek.
groene en blauwe lichtbuizen gebogen in de vorm van een pijl

Carrière advies 

Read more »
rijdende trein met lichtgevende ramen

Vacaturemelding aanmaken 

Read more »
rode en blauwe gloeilampen

Refer a friend 

Read more »
reflecterende gele stadslichten

Vacatures 

Read more »
Richel van groot blauw gebouw

Salary Survey 

Read more »

Aanbevolen vacatures