Werken als procurement manager

Modern gebouw

Wat doet een procurement manager?

Als procurement manager leid je het team dat verantwoordelijk is voor de inkoop van alle goederen en diensten voor een organisatie. Je zorgt ervoor dat je organisatie op elk moment de beschiking over de juiste goederen heeft, tegen een goede prijs. Welke producten je inkoopt verschilt natuurlijk per organisatie. Dit kan variëren van het inkopen van energie om een fabriek draaiende te houden tot de grondstoffen die nodig zijn om een product te produceren.

Wat zijn jouw taken en verantwoordelijkheden?

Je bent de drijvende kracht achter de efficiëntie van het productieproces en probeert verspilling tijdens dit productieproces te minimaliseren. Je zult leveranciers moeten zoeken, vaak op internationale basis. Daarbij maak je contractafspraken, beheer je contracten en bouw je belangrijke relaties op met leveranciers. Het vakgebied procurement is volop in beweging. Als procurement manager zorg je dat je op de hoogte bent alle van trends, regelgeving en technologie. Je hebt in deze baan namelijk ook de leiding over innovatieve en kostenbesparende projecten.

Welke skills heb je nodig?

Onderhandelingstechnieken, interpersoonlijke en goede communicatievaardigheden zijn de belangrijkste skills. Je moet op jouw netwerk kunnen bouwen om de scherpste prijsafspraken te maken. Daarnaast moet je beschikken over een solide financiële kennis en in staat zijn om budgetten te beheren, want het laaghouden van de kosten is binnen procurement topprioriteit. Als procurement manager moet je goed weten wat de behoeften van je organisatie zijn. Wat heeft de organisatie nodig, wanneer, welke kwaliteit en in welke hoeveelheden? Sterke forecasting en planning skills zijn dus ook een vereiste voor dit vak.

Welke opleiding moet je doen?

Anders dan voor een baan in bijvoorbeeld de accountancy, is er geen vaste titel die je moet halen voor een baan in procurement. Procurement professionals hebben daarom vaak diverse achtergronden. De meeste werkgevers geven de voorkeur aan kandidaten met een Bachelor diploma in een relevante richting zoals bedrijskunde, economie, logistiek, supply chain management of inkoop. Professionals die geinteresseerd zijn in een baan als procurement manager kunnen BTEC, HND/HNC of NVQ certificaten en CIPS kwalificaties behalen om zichzelf steviger in de markt te zetten.

Wat verdient een procurement manager?

Procurement managers verdienen tussen de €70k en €200k per jaar. Een interim procurement manager tussen de €600,- en €1000,- per dag, afhankelijk van het aantal jaren ervaring en de bedrijfstak. Raadpleeg onze Salary Survey voor meer informatie over salarissen.

Bekijk onze procurement vacatures.

 

groene blauwe lichtbuizen aan de wand

Carrière advies 

Read more »
vervaagde kleuren blauw wit en groen

Vacaturemelding aanmaken 

Read more »
rode en witte lichten en gloeilampen

Refer a friend 

Read more »
reflecterende lichten van skyline

Vacatures 

Read more »
richels van een groot gebouw

Salary Survey 

Read more »

Aanbevolen vacatures