'Wij willen een bedrijf zijn waar iedereen zich thuisvoelt'

Jose Bokhorst

Over de werkvloer bij een bedrijf op de Zuidas zijn de vooroordelen legio. Denk: snelle jongens strak in het pak die elkaar continu overtoepen en waar stevige grappen heen en weer vliegen. Maar met een organisatie waar eenheidsworst troef is, haal je nooit het onderste uit de kan. Daarom zetten Robert Walters en Walters People stevig in op diversiteit en willen wij een bedrijf zijn waar iedereen zich thuis voelt.

 

Dit artikel verscheen eerder in TVOO magazine over het thema diversiteit.

Diversiteit betekent voor ons dat wij alleen naar de kwaliteiten van (toekomstige) collega’s kijken en niet naar afkomst, achtergrond, hobby’s of zelfs soort humor. Wat telt is dat iemand goed is in zijn werk. Als dat zo is, is er bij ons voor iedereen plek.    

Diversiteit betekent voor ons ook dat wij niet alleen collega’s aannemen met ervaring binnen recruitment. Bij ons op de werkvloer vind je mensen die gewerkt hebben in allerlei sectoren en functies. Het is een van de pijlers onder ons beleid dat wij openstaan voor diverse achtergronden en dat onze collega’s niet in een mal hoeven te passen. Die open-minded instelling zorgt ervoor dat er een grote variatie is aan mensen die bij ons solliciteren en werken. 

Naast culturele diversiteit hecht Robert Walters ook veel waarde aan een gemêleerd personeelsbestand op andere vlakken. Zo is de man-vrouwverhouding onder onze consultants ongeveer 50/50. Binnen lager en hoger management lopen vrouwen iets voor en van de topfuncties in Nederland worden er drie van de acht bezet door vrouwen. De gemiddelde leeftijd binnen onze organisatie is 33, maar in de laatste maanden hebben wij mensen aangenomen variërend in leeftijd van 22 tot 49 jaar. 

Van diversiteit naar inclusie

Dit diverse personeelsbestand geeft ons als bedrijf de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen bij Robert Walters en Walters People zich prettig voelt, waarbij inclusiviteit het sleutelwoord is. Dat begint al bij de onboarding, door bijvoorbeeld een sportelement toe te voegen waardoor collega’s elkaar beter leren kennen en moeten samenwerken. Ook krijgt iedereen een mentor toegewezen die de nieuwe starter de eerste paar maanden wegwijs maakt in de organisatie. En na de eerste twee of drie maanden zijn er evaluatiegesprekken om te beoordelen of nieuwe collega’s goed in hun vel zitten en hoe ze de cultuur bij ons ervaren. Op die manier proberen we een omgeving te creëren waar iedereen zich veilig voelt.  

Waarom dat allemaal nodig is? Omdat alleen bij een organisatie met veel diversiteit het beste resultaat wordt behaald. Bij een bedrijf met een grote verscheidenheid aan personeel houdt iedereen elkaar scherp en kunnen collega’s van elkaar leren en elkaar stimuleren om beter te worden. Dat in tegenstelling tot een organisatie waar iedereen op elkaar lijkt, daar is niemand meer kritisch op elkaar en daagt niemand elkaar nog uit.

Diversiteit aan klanten

En als we het toch over een optimaal bedrijfsresultaat hebben: Robert Walters en Walters People hebben ook een divers klantenbestand. Regelmatig merken wij dat bedrijven waarmee wij werken een diversiteitsbeleid hebben en deze klanten verwachten dat ook steeds vaker van ons. Dat, in combinatie met maatschappelijke ontwikkelingen de laatste jaren, zorgt ervoor dat we nog meer zijn gaan inzien dat diversiteit van grote toegevoegde waarde is.

Ook werken wij als recruitmentorganisatie natuurlijk veel met kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deze kandidaten zijn een afspiegeling van de maatschappij en om hen op de beste manier bij te staan, moet je ook collega’s hebben die verschillend zijn. Om maar een voorbeeld te geven: een recruiter die is geboren en getogen in Amsterdam, daar werkt en er zijn vriendenclub heeft, kan zich misschien niet helemaal inleven in de reden waarom een expat naar de hoofdstad is gekomen en wat deze precies zoekt in zijn werk. 

Uiteindelijk gaat diversiteit volgens ons erom dat je met een open blik naar mensen kijkt. Dat is de tip die wij aan andere organisaties willen meegeven. Je kan nog zo veel beleid op papier zetten, in essentie moet je als bedrijf eenvoudigweg kijken naar wat iemand toevoegt aan de organisatie. Laat ook regelmatig verschillende mensen het sollicitatieproces leiden, want ook iedere hiring manager is anders en ziet verschillende kwaliteiten in dezelfde kandidaat. 

Uiteindelijk merk je als bedrijf al snel dat een verscheidenheid aan mensen ook een verscheidenheid aan kwaliteiten met zich meebrengt, waardoor mensen elkaar uitdagen en van elkaar leren. Zijn de eerste stappen gezet, dan zal de diversiteit binnen een organisatie zich steeds verder uitbreiden. En daar plukt ieder bedrijf de vruchten van.

Meer informatie

Robert Walters helpt organisaties met het creëren van diversiteit op de werkvloer. Beluister de podcast over welke stappen zij kunnen zetten om meer divers én inclusief te worden.

Lees meer over diversiteit en inclusie binnen Robert Walters of neem contact met ons op via
tel. 020 644 4655 of netherlands@robertwalters.com.  

Upload vacature 

»

Carrière advies 

»

Diversiteit & Inclusie 

»

Recruitment advies

»