Brexit: Vier positieve gevolgen voor de Nederlandse arbeidsmarkt

Guy-de-Wilde

Het aanstaande vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft een flinke impact op de Britse economie gemaakt. De gevolgen van de Brexit op lange termijn of zelfs op korte termijn zijn nog zeer onzeker, maar die hoeven voor de Nederlandse economie niet alleen nadelig te zijn. Sterker nog, er zijn voor Nederlandse professionals een aantal zeer positieve scenario’s denkbaar. Guy de Wilde, consultant bij Robert Walters in Eindhoven, noemt vier mogelijke gevolgen voor onze arbeidsmarkt.

 

Vraag naar financials met ervaring buiten de EU

Het Verenigd Koninkrijk is voor de handel meer afhankelijk van de EU dan omgekeerd. Nagenoeg de helft van de Britse export gaat naar EU-landen. Andersom is het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland, de grootste handelspartner voor Nederland. Voor Nederlandse bedrijven betekent de Brexit op korte termijn dat de importhandel goedkoper wordt door de dalende koers van de Britse pond. Uiteraard is dit geen gunstige ontwikkeling voor de export richting het land. Nadat artikel 50 van het Verdrag van Lissabon is ingeroepen door de Britten en de boedelscheiding effectief van start gaat, zal dit een periode van onzekerheid inluiden. De markttoegang vanuit Groot-Brittannië richting de EU zal opnieuw onderhandeld moeten worden. De handel kan en zal niet stil komen te liggen, het aanpassingsvermogen van bedrijven kan hierbij het verschil maken. Dit betekent kansen voor financiële professionals met werkervaring in de handel met non-EU landen. Bedrijven zullen op meerdere vlakken profiteren, onder andere door de kennis, nieuwe ideeën en onderhandelingstechnieken van deze nieuwe krachten.

Toename van vestiging internationale bedrijven

Nu Londen geen onderdeel meer is van de EU hebben verschillende multinationals aangegeven dat zij overwegen om onderdelen van hun Europese hoofdkantoor te verhuizen. Nederland heeft een interessant vestigingsklimaat voor internationale bedrijven. Rotterdam is Europa’s grootste haven, Schiphol is een belangrijke internationale luchthaven en de Brainport regio Eindhoven wordt genoemd als het nieuwe Silicon Valley. Nederland biedt dus voldoende potentie voor een breed scala aan bedrijven om zich richting ons land te bewegen. De HBO-/WO-opgeleide werknemers op de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen in veel gevallen functioneren in een volledig Engelse werkomgeving. Vraag en aanbod kan elkaar dus goed vinden.

Kansen voor Amsterdam binnen Banking & Financial Services

De Banking en Financial Services sector zit in een turbulente fase. Slechts een paar dagen na het referendum is de kredietbeoordeling van meerdere bureaus gedaald, de pond is gevallen tot de laagste notering in dertig jaar en de beurskoersen binnen de sector worden hard geraakt. Amsterdam wordt genoemd als een mogelijk alternatief voor de Britse hoofdstad.

In ons land zit de Banking en Financial Services sector nog grotendeels in een transitiefase. Voor professionals in deze sector zou het een uitgelezen kans zijn om te profiteren van de mogelijke werkgelegenheid die vanuit Londen kan worden overgebracht. De berichtgeving dat Amsterdam zich wellicht actief wil gaan promoten voor deze doelgroep is dan ook erg positief.

Er zijn voor Nederlandse professionals een aantal zeer positieve gevolgen van de Brexit denkbaar.

Behoefte aan gespecialiseerde kennis

Bedrijven in Nederland staan nu voor een unieke situatie waarbij het inwinnen van goed advies een grote meerwaarde kan zijn. Antwoorden op de vraag hoe om te gaan met de veranderingen post-Brexit zal ongetwijfeld toenemen. Sommige advocatenkantoren hadden al een speciale ‘Brexit desk’, nu de uitkomst definitief is zal de vraag naar Legal professionals toenemen. Ook voor de meer adviesgerichte professionals in Tax, Treasury en Finance zijn er kansen.

 

Meer informatie

Heeft u vragen over dit artikel of wilt u meer weten over de kansen van de Brexit? Neem contact met ons op. Guy de Wilde is bereikbaar via guy.dewilde@robertwalters.com of 040-7999 910.

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»