Juridische interim professional wint terrein in concurrentieslag met consultancy

Joyce-Toeset

‘’Onzekerheid biedt gouden tijden voor consultant,’’ kopte het Financieele Dagblad begin dit jaar. Complexe nieuwe wetgeving en de transitie naar digitaal en duurzaam zorgen ervoor dat de vraag naar extern advies - vaak van consultancybedrijven - extreem hoog is. Maar voor juridisch advies weten organisaties steeds vaker hun weg te vinden naar de interim professional in plaats van de consultant.

 

Er is de laatste maanden een hevige concurrentiestrijd gaande tussen de consultancy - de grote advocaten- en accountancykantoren - enerzijds en interim professionals anderzijds, merkt Thomas Van Vliet, Manager bij Robert Walters. ''Interim wint steeds meer terrein in deze strijd. Daarnaast merk ik dat organisaties daadwerkelijk baat hebben bij het inhuren van een interim professional.'' En dat heeft verschillende redenen. 

Minder kosten

‘’Kostenbesparingen en efficiëntieslagen staan hoog op de agenda bij veel organisaties. Een interim professional blijkt in de meeste gevallen goedkoper en efficiënter te zijn dan een Big Four-consultant.’’Big Four-kantoren kunnen stevige uurtarieven vragen. Interim professionals zijn vaak goedkoper. ‘’Gemiddeld hanteert een interim professional 50 tot 60% - soms zelfs minder - van het uurtarief van een Big Four-consultant'', aldus Van Vliet.

Meer betrokkenheid op de werkvloer 

Bij veel organisaties is er behoefte aan specialisten die zich richten op een specifiek inhoudelijk vraagstuk. Voor dit soort projecten willen organisaties toch het liefst iemand die op de werkvloer rondloopt. ''Interim professionals zijn meestal wel bereid om op zijn minst deel vanuit het kantoor van de klant te werken. Consultants zijn hierin minder flexibel'', aldus Van Vliet.

Aanwezigheid op kantoor vergroot de betrokkenheid bij de business. ‘’Daardoor merk je dat interim professionals gemakkelijker hun draai vinden binnen de organisatie en vaak ook ‘doorstromen’ naar een volgend project bij dezelfde opdrachtgever. Bijvoorbeeld doordat ze zelf verbetermogelijkheden identificeren en vervolgens kunnen oppakken'', licht Van Vliet toe.

Extra expertise 

Het laatste voordeel van interim professionals is de werkervaring die zij met zich meebrengen. Van Vliet: ‘’De interim professionals die wij bemiddelen hebben ruime ervaring, sommigen zitten al twintig jaar in het vak. Dit terwijl het gros van de ingehuurde Big Four-consultants op junior- of mediorniveau zit. Ook hebben interim professionals vaak meer in-house kennis en ervaring. Dat is heel waardevol voor organisaties.’’

Meer informatie?

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van interim legal professionals? Neem dan contact op met Thomas van Vliet via thomas.vanvliet@robertwalters.com of tel +31 (0)20 644 4655.

»

Recruitment advies 

»