Mobiliteit onder General Counsels stijgt, salarissen groeien mee

Joyce Toeset

De arbeidsmarkt trekt op alle vlakken aan en ook het aantal juridische vacatures neemt toe. In het derde kwartaal van 2017 steeg het aantal geadverteerde vacatures voor legal professionals met 5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. In absolute zin nam het aantal juridische vacatures toe van 2.383 naar 2.508. Dit meldt recruitmentorganisatie Robert Walters op basis van actuele gegevens van Jobfeed, dat het unieke aantal online geadverteerde vacatures in Nederland in kaart brengt.

 

General Counsel snelste stijger binnen het juridische veld

Het afgelopen kwartaal was er binnen het juridische vakgebied een sterke toename te zien in de vraag naar fiscalisten (+24% vergeleken met Q3 2016), juridisch adviseurs (+20%) en advocaten (+17%). Opvallend is de groei in het aantal vacatures voor General Counsels. In het derde kwartaal van 2016 werden er 22 vacatures geadverteerd voor deze functie, afgelopen kwartaal was er met 46 vacatures meer dan een verdubbeling van de vraag. Joyce Toeset, senior manager bij Robert Walters, herkent deze trend.

Toeset: “De huidige generatie General Counsels zit vaak al jarenlang op dezelfde plek. Tijdens de economische malaise van de afgelopen vijf tot zeven jaar hebben zich weinig kansen voorgedaan op dit niveau. Bovendien kenmerkt deze groep professionals zich over het algemeen als risicomijdend. Nu de markt aantrekt krijgen General Counsels weer het vertrouwen om een overstap te maken. Ze hebben zin in een nieuwe uitdaging. Immers na vijf jaar van bezuinigingen en in de overlevingsmodus te hebben gezeten, is het nu fijn om in een nieuwe omgeving de upturn mee te maken; een frisse start in een groeiende organisatie. Deze beweging zorgt ervoor dat er weer veel vacatures ontstaan.” 

Kansen voor een nieuwe generatie

Niet alleen de toename in mobiliteit zorgt voor vacatures, er worden ook meer nieuwe General Counsel posities in Nederland gecreëerd. “Dit komt enerzijds doordat organisaties nieuwe hoofdkantoren Nederland openen, anderzijds door startups die de juiste grootte bereiken om een General Counsel aan te nemen.” Deze groei biedt een groot aantal Senior Legal Counsels de kans om de stap naar General Counsel te zetten. Er is dus een nieuwe generatie op komst. En die kiest vaak voor een andere benadering van hun loopbaan, aldus Toeset: “De huidige generatie wil vaak een team aansturen en daar als generalist boven hangen, al dan niet in combinatie met een rol als Secretaris Raad van Bestuur. De nieuwe generatie is ook bereid om als Sole Legal Counsel te starten, bijvoorbeeld binnen een startup, en van daaruit een team op te zetten.”

Salarissen stijgen

Op het gebied van salaris werken de veranderingen door. Toeset: “Er bestaan nog steeds grote verschillen in beloning tussen Nederlandse en buitenlandse ondernemingen, waarbij Nederlandse organisaties het onderspit delven. Zeker bij van origine Amerikaanse organisaties ligt het salaris beduidend hoger. Door het aantrekken van de markt zien we nu de salarissen voor General Counsels bij Nederlandse organisaties langzaam maar zeker aan een inhaalslag beginnen.”

 

Meer informatie

Robert Walters baseert zich in deze analyse op cijfers van Jobfeed. Neem voor meer informatie contact op via 020-644 4655 of joyce.toeset@robertwalters.com. Bekijk ook onze huidige juridische vacatures.

 

 

 

Recruitmentadvies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»