Nederlanders meest tevreden over hun werk

Lotte van Oers

Nederland is het fijnste land om te werken, blijkt uit een groot internationaal onderzoek van recruitmentorganisatie Robert Walters. In geen enkel ander land of andere regio zijn werknemers zo tevreden over hun salaris, de balans tussen werk en privé, en voelen ze zich zo erkend op de werkvloer. België, Thailand, Ierland en de Filipijnen completeren de top-5.

 

Robert Walters vroeg ruim vijfduizend werknemers in 31 landen naar hoe gelukkig zij zijn met hun werk. Naast salaris, erkenning op het werk en de balans tussen werk en privéleven zijn Nederlanders ook erg tevreden over het jaarlijks aantal verlofdagen (plek 4) en over hun secundaire arbeidsvoorwaarden (plek 3). Over de inclusiviteit van de bedrijfscultuur zijn alleen werknemers in Luxemburg meer gelukkig dan hun Nederlandse collega’s.

Lotte van Oers, director Robert Walters Amsterdam: “Zaken als een goed salaris en goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijk, maar daarnaast besteden Nederlandse werkgevers de laatste jaren ook steeds meer aandacht aan werkgeluk en mentale gezondheid. Die trend is versterkt door de pandemie. Werkgevers en managers gingen structureel checken bij werknemers hoe zij zich voelden en of ze thuis prettig konden werken. Een goede stap, want gelukkige werknemers blijven langer in dienst én zijn productiever.” 

Azië scoort slecht op werkgeluk

Van de tien landen en regio’s waar werknemers het minst tevreden zijn, liggen er maar liefst zeven (deels) in Azië. Japan bungelt onderaan de lijst, maar ook in het Midden-Oosten (30 uit 31), Zuid-Korea (29), Hongkong (26), Singapore (25), Indonesië (22) en Taiwan (21) kan er nog veel verbeterd worden op het gebied van werkgeluk.

Van alle Europese landen is Spanje hekkensluiter op plek 27, gevolgd door Zwitserland (19), het Verenigd Koninkrijk (18), Duitsland (17) en Frankrijk (16). Spanjaarden zijn bovenal niet gelukkig met het aantal verlofdagen, de secundaire arbeidsvoorwaarden en hun salaris, terwijl werknemers in Frankrijk ontevreden zijn over de inclusiviteit van de bedrijfscultuur.

Thuiswerken bevalt goed

Ook het hybride werken lijkt bij te dragen aan ons werkgeluk. Slechts drie procent van de Nederlandse respondenten geeft aan het liefst vijf dagen per week op kantoor te zijn, terwijl de overige 97 procent in ieder geval één dag per week wil thuiswerken. In een enquête van vorig jaar gaf 85 procent van de Nederlanders al aan zeer of enigszins tevreden te zijn met de thuiswerkopstelling.

Van Oers: “Door het hybride model ervaart een groot deel van de professionals meer balans tussen werk en privé. Ook de flexibiliteit van thuiswerken wordt gewaardeerd, evenals het minder hoeven reizen."

Ruim helft Nederlanders wil voorlopig bij werkgever blijven

Dat Nederland goed scoort op werkgeluk blijkt ten slotte ook uit het voornemen van 55% van de werknemers om voorlopig bij dezelfde organisatie te blijven werken. Alleen professionals in Ierland (63%) zijn meer trouw aan hun huidige werkgever.

Eenendertig procent van de Nederlandse respondenten gaf verder aan van plan te zijn om wel van werkgever te wisselen, maar in eenzelfde soort functie werkzaam te willen blijven. Zes procent wil wél van beroep wisselen, terwijl zeven procent onzeker is over zijn toekomst. 

Meer informatie

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

Of download de e-guide ‘De symptomen van een niet-werkend hybride model’ voor nog meer inzichten over het nieuwe werken.

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»