Recruitment trends in banking & financial services in 2019

Reflectie in glas

Wat kunnen we dit jaar verwachten met betrekking tot de arbeidsmarkt voor banken en verzekeringsmaatschappijen? Hoe zullen de salarissen zich ontwikkelen en wat zijn veelgevraagde profielen?

Voor de Robert Walters Salary Survey analyseerden wij recruitment- en salaristrends wereldwijd en voor verschillende sectoren. We geven je een overzicht van trends op de arbeidsmarkt voor financiële instellingen in Nederland.


Nieuwe wet- en regelgeving 

Automatisering van processen binnen de financiële dienstverlening en het bankwezen leidde tot een daling van het aantal operationele rollen. Daarnaast heeft Basel III geleid tot wijzigingen in de methodologie met betrekking tot kapitaalvereisten, resulterend in hogere kapitaalkosten voor financiële instellingen. Dit leidde tot een sterke focus op het verlagen van de operationele kosten. Enkele van deze kostenbesparende maatregelen zorgden voor het verdwijnen van banen en een stop op het aannemen van nieuwe medewerkers.

Naast Basel III hadden ook nieuwe voorschriften zoals IFRS 9 en Anacredit invloed op financiële rapportage binnen financiële instellingen, en waren aanleiding om interim professionals in te huren. Dit leidde tot kandidaattekorten op de interim markt.

Agile

In 2018 zagen we dat banken steeds meer in een agile omgeving terecht kwamen met behulp van scrummethodologie. Met als gevolg dat veel hiring managers op zoek waren naar professionals met de juiste kennis en instelling om te excelleren in dergelijke teams.

Salarissen

De salarissen voor finance, risk en compliance gerelateerde functies groeiden gestaag in 2018, terwijl de interim uurtarieven over het algemeen stabiel bleven - met uitzondering van gespecialiseerde rollen in regulatory reporting, compliance en risk. In 2019 zullen we toenemende wervingsactiviteiten van vermogensbeheer en private equity-bedrijven in Nederland blijven zien, voornamelijk in onroerend goed.

Veelgezochte profielen

De richtlijnen van Basel zullen nog steeds een aanzienlijke impact hebben op financiële instellingen en hun drang om kosten te besparen. Intern werven zal worden verkozen boven het extern werven van talent. Uitzondering hierop zijn risk en compliance professionals, omdat hun ervaring en kennis meestal niet direct intern beschikbaar is. De vraag naar regulatory reporting en risk professionals zal hoog blijven voor zowel vaste als interim rollen.

Kandidaten met ervaring in Know Your Customer (KYC), antimoney laundering (AML) en financial economic crime (FEC) zullen in 2019 erg populair zijn, omdat banken het risico op reputatieschade steeds verder willen beperken.

Analytical reporting experts zullen ook worden gezocht, aangezien het vaker voorkomt dat rapporten direct vanuit grote datacenters worden uitgedraaid.

In 2019 zullen de salarissen weinig groei vertonen als gevolg van kostenbesparingen. Met uitzondering van compliance rollen, waarvoor veel specialisten gezocht worden.

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe stap in je carrière in 2019? Bekijk onze huidige vacatures in banking & financial services.

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»