Salaris benchmarking 2.0: arbeidsvoorwaarden optimaliseren op basis van data

Voor het aantrekken van toptalent is het bieden van een competitief pakket aan arbeidsvoorwaarden essentieel. Een eerlijk en aantrekkelijk salaris versterkt niet alleen uw imago als werkgever, maar verbetert ook uw onderhandelingspositie tijdens het wervingsproces. Wat een eerlijk salaris is, hangt af van verschillende factoren. Salaris benchmarking helpt dit te bepalen. Vaak vertrouwen organisaties voor externe benchmarking op openbare data van vacaturesites en de expertise van HR-professionals. Maar zou het niet mooi zijn als u gebruik kon maken van overzichtelijke bevindingen uit arbeidsmarktdata om een echt competitief arbeidsvoorwaardenpakket samen te stellen?

Laat data voor u werken

Tegenwoordig zijn er tal van tools op de markt die het een stuk gemakkelijker maken om salarissen te vergelijken met dat van concurrenten. Zo brengt Robert Walters ieder jaar een Salary Survey uit, met daarin een uitgebreid overzicht van salarissen van honderden functies in meer dan 30 landen. Naast salarisindicaties bevat de survey ook voorspellingen en beschrijvingen van recruitmenttrends in verschillende sectoren. 

Maar organisaties willen meer. In een krappe arbeidsmarkt waar kandidaten de touwtjes in handen hebben, is salaris nog belangrijker geworden. Daarom brengen wij, voortbordurend op de inzichten uit onze Salary Survey, benchmarking naar een hoger niveau. Ons market intelligence-team combineert onze eigen recruitmentdata met data van jobboards en andere externe bronnen, om zo tot nog gedetailleerdere salaris benchmark rapporten te komen. Deze rapporten bevatten uitgebreide analyses van arbeidsvoorwaarden voor specifieke rollen in verschillende industrieën, overzichtelijk gepresenteerd. 

Benchmarken in de praktijk

Om te laten zien hoe deze salaris benchmarking rapporten organisaties kunnen helpen hun beloningsstrategie vorm te geven, nemen we het voorbeeld van een lokale vermogensbeheerder. Om zich te positioneren in een nieuwe markt, wilde de organisatie inzicht in de maandelijkse ontwikkelingen in salarissen bij lokale concurrenten. Om deze informatie inzichtelijk te maken, exporteerden onze data-analisten data van alle plaatsingen van die maand. Na het verwijderen van outliers en het maken van een verdeling in percentielen, pasten ze deze data aan naar het format van de vermogensbeheerder. Dit maatwerkrapport delen zij nu iedere maand met het team, waardoor de beheerder in staat is haar salarissen te vergelijken met die van concurrenten en haar arbeidsvoorwaarden continu te finetunen.  

Een ander voorbeeld dat laat zien hoe salaris benchmarking kan helpen bij het aantrekken van talent in een nieuwe markt, is de case van een groot farmaceutisch bedrijf uit Azië dat zich vestigt in Duitsland. Nieuw in de Duitse markt, wilde het bedrijf werknemers aantrekken voor twee gespecialiseerde functies in de farmaceutische industrie. De gespecialiseerde aard van de rollen, gecombineerd met het gebrek aan kennis van de lokale markt, maakte het lastig voor het bedrijf om haar eigen arbeidsvoorwaarden te benchmarken met de Duitse marktstandaarden. Het market intelligence-team analyseerde ruim een miljoen gegevens uit onze salarisdatabase, en vertaalde dit naar een gedetailleerd rapport. Hierin namen ze niet alleen salarissen op, maar ook pensioenregelingen, mobiliteitsvergoedingen, vakantietoeslagen en bonusregelingen. Gewapend met deze informatie kon het bedrijf haar arbeidsvoorwaarden aanpassen aan de lokale markt, en zo het juiste talent aantrekken.

Vraag een gratis sample rapport aan

Of u nu uw team wilt uitbreiden, uw arbeidsvoorwaarden wilt aanscherpen of zelfs een bedrijfsfunctie wilt verplaatsen, onze data-driven aanpak helpt u uw wervingsstrategie naar een hoger niveau te tillen. Benieuwd hoe onze op maat gemaakte rapporten u kunnen helpen slimmere beslissingen te nemen? Vraag dan geheel vrijblijvend een sample recruitment market intelligence rapport aan. 

»

Recruitment Market Intelligence 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Webinars 

»