Slimmere recruitmentbeslissingen nemen op basis van data

Man-on-phone

De dagen waarin recruitmentbeslissingen werden genomen puur op basis van intuïtie zijn voorbij. Door te profiteren van de kracht van data, kunnen organisaties hun beslissingen baseren op harde feiten en statistieken in plaats van onderbuikgevoel en emotie. Van lagere wervingskosten tot de optimalisatie van arbeidsvoorwaarden, data-gedreven werving helpt je jouw recruitmentstrategie naar een volgend niveau te tillen. In dit artikel lichten we vier manieren toe waarop data bijdraagt aan het maken van slimme wervingsbeslissingen. 

1. Kies voor het beste nieuwe talent

Het is een uitdaging waar alle recruitment managers weleens voor hebben gestaan: moeten kiezen tussen twee gekwalificeerde kandidaten die allebei geschikt zijn voor de functie. In dergelijke situaties is het niet ongebruikelijk om te worden beïnvloed door (onbewuste) vooroordelen of emoties. Wil je echter een objectieve en geïnformeerde beslissing nemen, dan kan data hierbij helpen. Gebruik bijvoorbeeld beoordelingsscores en gestructureerde interviewresultaten als leidraad om de twee kandidaten te vergelijken. Zo verkrijg je inzichten die je anders misschien had gemist.

2. Verminder de kosten van werving

Door data-gedreven inzichten te gebruiken als leidraad voor wervingsbeslissingen, neem je dus betere mensen aan. Maar je kunt ook inzichten uit data gebruiken bij het toewijzen van budget en het verhogen van productiviteit en efficiëntie. Weten waar je het juiste talent kunt vinden en welke wervingskanalen je kunt gebruiken om hen te bereiken, helpt je om je budget verstandig te besteden. Deze inzichten kunnen bijvoorbeeld aantonen dat een platform waaraan de organisatie veel tijd en geld besteedt, misschien niet de beste manier is om de juiste kandidaten te bereiken. Als je deze beslissingen kunt onderbouwen met data, is het veel gemakkelijker om deze inefficiënte platforms helemaal te elimineren en dit budget te gebruiken voor meer efficiënte middelen.

3. Optimaliseer je arbeidsvoorwaarden

Als je eenmaal weet hoe je het juiste talent kunt bereiken, moet je er zeker van zijn dat je arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk genoeg zijn om dat talent aan te trekken. Gedetailleerde arbeidsmarktinformatie kan je helpen met het definiëren van competitieve arbeidsvoorwaarden. Om organisaties te helpen bij het bepalen van hun salarissen, biedt het market intelligence-team van Robert Walters rapporten op maat. Voor een vermogensbeheerder maken zij bijvoorbeeld iedere maand een salaris benchmarkrapport, op basis van de vacatures en plaatsingen in die specifieke maand. Hiermee kan de beheerder de salarissen van concurrenten goed in de gaten houden en haar aanbod voortdurend aanscherpen, om personeelsverloop zoveel mogelijk te voorkomen. 

4. Nieuwe markten aanboren

Naast het optimaliseren van arbeidsvoorwaarden, kun je recruitmentdata ook gebruiken om te beslissen over de locatie van een nieuwe bedrijfsfunctie of vestiging. Neem het voorbeeld van een grote energiemaatschappij. Ze wilden een service center opzetten in Engeland, net buiten Londen, maar wisten niet precies wat de beste plek was om zich te vestigen. Hiervoor hadden ze inzicht nodig in het beschikbare talent in die regio. Om hen te helpen aan de benodigde informatie, bracht ons market iIntelligence-team de talentpools voor hun belangrijkste vaardigheden in kaart: HR-administratie en salarisadministratie. Ze stelden een rapport op over vraag, aanbod, groei, omzet, concurrenten, salarissen, aannemers en actieve kandidaten. Op basis hiervan kon de energiemaatschappij een weloverwogen beslissing maken en de juiste kandidaten aantrekken om in het service center te werken. Sindsdien is het market intelligence-team betrokken geweest bij elke nieuwe vestiging die het bedrijf heeft geopend. 

Beslissingen op basis van data 

De sleutel tot succesvolle, data-gedreven wervingsbeslissingen, is het kiezen van de juiste metrics en het efficiënt verzamelen en presenteren van data. Ons market intelligence-team helpt u graag met een maatwerkrapport afgestemd op uw wervingsvraagstukken. Zo voorzien we u van de informatie die u nodig heeft om weloverwogen beslissingen te nemen. Benieuwd hoe onze data-gedreven aanpak uw wervingsstrategie naar een hoger niveau kan tillen? Vraag geheel vrijblijvend een sample recruitment market intelligence rapport aan. 

 

»

Recruitment Market Intelligence 

»