Stand van zaken op de arbeidsmarkt voor accountants

Rob-Steur

Economisch gezien staat de accountancybranche er weer goed voor. De groeivooruitzichten zijn positief. Wel heeft de aantrekkende economie een grote impact op de arbeidsmarkt. Over de gehele linie bestaat sinds enige jaren een tekort aan accountants en die lijn zet zich verder door. Hoe komt dit en wat zijn de gevolgen?

In 2017 veranderde de arbeidsmarkt van een door de werkgever gedreven naar een kandidaatgestuurde markt. ‘De omloopsnelheid van kandidaten in de financiële markt is momenteel hoog’, vertelt Rob Steur, Senior Manager finance recruitment in een interview met vakmedium Accountancy Vanmorgen. ‘Bedrijven proberen dit verloop op te vangen door hun achterdeur dicht te houden. Hierdoor ontstaat er schaarste op de markt.’ Steur ziet twee bewegingen in de accountancybranche. ‘Er zijn accountants die het vak verlaten en een financiële functie in het bedrijfsleven aanvaarden. Daarnaast heb je accountants die switchen van Big Four- naar MKB-kantoor en vice versa.’

Uit de Robert Walters Salary Survey 2018 blijkt dat de vraag naar accountants in 2017 op alle niveaus en functies plaatsvond, met de sterkste groei in de junior en mid careerniveaus. 

 

Accountancy niet meer ideaal

Naast de aantrekkende economie, waardoor de vraag naar hoogopgeleide accountants groter wordt, is de verminderde aanwas van nieuwe accountants een van de redenen voor het tekort aan accountants. De instroom in de AA-partijkopleiding nam van 2012 tot en met 2015 met 45% af. De instroom in de RA-praktijkopleiding daarentegen steeg met ongeveer 24%. Toch merken ze dat voor hbo+ en wo-opgeleide accountants accountancy niet meer automatisch het ideale werkterrein is, omdat het vaak niet als aantrekkelijk gezien wordt.

 

Vertrek naar bedrijfsleven

Een andere tendens is dat steeds meer accountants naar het bedrijfsleven vertrekken. De organisatiecultuur wordt daar aantrekkelijker gevonden en er worden vaak betere secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden geboden. Deze voorwaarden worden door kandidaten steeds belangrijker gevonden. 'Een goed salaris en een auto van de zaak waren vroeger de lokkertjes om kandidaten aan een accountantskantoor te binden. Tegenwoordig ligt dat anders’, zegt Steur. ‘Om mensen te werven en te behouden moet je hen iets extra’s bieden. De auto is geen issue meer en ook zit er niet veel verschil meer in het salaris tussen grote en kleine kantoren. Nu gaat het veel meer om de sociale omgeving, flexibele werktijden, coaching, ontwikkelmogelijkheden en de work-life balance. Als kantoor kun je je onderscheiden door mensen te coachen in het combineren van hun werk en privéleven. Wij merken dat dit voor kandidaten steeds belangrijker wordt.’

 

Geen opvolgers

De verwachting is dat het tekort aan accountants in de komende jaren niet zomaar wordt opgelost. Met name niet bij AA’s en zeker niet zo lang de huidige conjunctuur aanhoudt. Het totaalaantal geslaagden van de opleidingen is net voldoende om de vervangingsvraag in te vullen. Door het tekort aan accountants ontbreekt het binnen kantoren aan potentiele opvolgers om aan de gehele marktvraag te voldoen. ‘Het kunnen vertalen van data naar bruikbare informatie wordt steeds belangrijker. Omgaan met Business Intelligence, data analytics, dat zijn echt de skills waar het om gaat. Je ziet dat de ontwikkelingen in het IT-auditorvak doorgaan.’


Verwachtingen 2018

De kandidaatgestuurde markt gaat zich in 2018 nog sterker ontwikkelen, verwacht Steur. ‘De vraag zal het hoogst blijven op junior- en midcareer niveau, maar we verwachten ook dat de mobiliteit onder meer ervaren professionals toeneemt.‘ De sterke economische groei, de behoefte aan meer nauwkeurige bedrijfsinformatie en een toegenomen aandacht voor compliance als gevolg van nieuwe wetgeving zorgt voor de stijgende vraag naar kandidaten in accountancy en finance. ‘De toenemende nadruk die op bedrijfsinformatie wordt gelegd zal leiden tot een groeiende vraag naar financiële professionals met kennis van data & analytics’, aldus de senior manager.

 

Dit is een samenvatting van een artikel dat is verschenen op Accountancy Vanmorgen. Lees het volledige artikel

Voor meer trends op de arbeidsmarkt voor accounting en finance professionals kunt u gratis onze Salary Survey 2018 aanvragen.

 

Recruitment advies 

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»