Technische tools voor een soepel sollicitatieproces

Man-on-the-phone-walking

DE OVERGANG NAAR WERKEN OP AFSTAND

Covid-19 is de grootste gebeurtenis die de zakenwereld sinds de financiële crisis van 2008 heeft opgeschud. In een enorme inspanning om de bedrijfscontinuïteit te behouden en tegelijkertijd de veiligheid van hun personeel te beschermen, hebben organisaties razendsnelle veranderingen doorgevoerd in hun manier van werken. Dit leidde tot het grootste experiment in werken op afstand ooit. Robert Walters heeft meer dan 2000 organisaties en 5000 professionals wereldwijd gevraagd hoe zij zijn overgestapt op werken op afstand en hoe zij deze overgang hebben ervaren.

Voornamelijk een naadloze transitie

Organisaties wereldwijd hebben direct maatregelen doorgevoerd om de gezondheid van hun medewerkers te beschermen en de bedrijfsvoering zoveel mogelijk in gang te houden. Managers op alle niveaus gaven regelmatige bedrijfsupdates (83%), voorzagen hun werknemers van advies om hen te helpen gezond te blijven (60%) en organiseerden virtuele sociale activiteiten om collega’s verbonden en betrokken te houden (56%). Vooral belangrijk was dat organisaties (een deel van hun) personeel moesten voorzien van nieuwe tools om op afstand te kunnen werken. 68% van de ondervraagde organisaties kon hun volledige personeel thuis laten werken. Voor de meesten verliep de overgang naar thuiswerken naadloos: 47% van de organisaties verhuisde binnen twee dagen naar een externe werkplek en slechts 7% had hier meer dan een week voor nodig. De grootste uitdaging van het overgaan op thuiswerken was het verkrijgen van de benodigde IT voorzieningen – meer dan de helft van de ondervraagde organisaties had hier moeite mee. Daarbij was de IT infrastructuur en beveiliging een punt voor een derde van de organisaties.

Een stijging in het welzijn van werknemers

Het thuiswerken is de meeste werknemers goed bevallen. 54% van de professionals merkte dat het thuiswerken een positief effect had op hun mentale gesteldheid. De toegenomen flexibiliteit in werktijden, het niet hoeven forenzen en het werken vanuit de comfort van hun eigen huis waren bepalende factoren voor hun welzijn. Het gemis van collega’s viel zwaar. 38% van de professionals gaf aan dat dit hun gemoedstoestand negatief beïnvloedde. Toch vonden de meeste mensen een manier om contact te houden met hun teamgenoten. Meer dan twee derde spreekt inmiddels dagelijks collega’s, waarbij groepschat of één-op-één videogesprekken de belangrijkste middelen van communicatie zijn.

Toegenomen productiviteit

De meeste organisaties maakten zich zorgen om het productiviteitsniveau van hun werknemers tijdens de lockdown. Hoewel de meeste mensen aan het werk moesten aan hun keukentafel, steeg de productiviteit tot een recordhoogte. 23% van de werknemers gaf aan inderdaad minder productief te zijn thuis, maar 45% van de werknemers kon meer werk verzetten dan op kantoor. Werkgevers bevestigen dit: 78% van de managers ziet een gelijke of een verhoogde productiviteit tijdens de lockdown. Ook hier is het niet hoeven reizen tussen werk en huis de belangrijkste reden voor hogere productiviteit: 29% van de werknemers gebruikt deze tijd om wat extra werk te doen. Het gebrek aan afleiding van collega’s was voor maar liefst 60% van de werknemers een reden voor de toename in productiviteit.

Verwachtingen voor de nabije toekomst

Betekenen deze cijfers dat organisaties de flexibiliteit van de werkplek zullen doorvoeren in het nieuwe werken? En zullen hun werknemers deze beslissing toejuichen? Het antwoord op deze vragen is ja. 88% van de werknemers zou een flexibelere mindset ten opzichte van thuiswerken op prijs stellen. De meeste zouden kiezen voor een paar dagen per week (40%) of een aantal keer per maand (27%). 86% van de organisaties bood al flexibele opties aan, of is van plan dit na Covid-19 te gaan doen. Voor werkgevers zijn de grootste zorgen, afgezien van de eerdergenoemde productiviteit, dat senior managers de voorkeur blijven geven aan een meer traditionele benadering van de werkplek (58%), dat de aard van het bedrijf het ongeschikt maakt voor werken op afstand (43%), en dat de bestaande IT-infrastructuur ontoereikend zal zijn (30%).

Hoewel meer flexibiliteit om thuis te werken na Covid-19 duidelijk bovenaan de lijst met verwachtingen van werknemers staat, geeft de helft van de werknemers aan dat hiervoor extra investeringen in IT-technologie nodig zijn. Daarnaast heeft een derde van de medewerkers het gevoel de afgelopen maanden hun waarde te hebben bewezen en verwachten zij meer autonomie en vertrouwen te krijgen vanuit hun management. Het grootste deel van de organisaties beamen de wens van hun werknemers om te investeren in een modernere managementstijl. 64% van de organisaties stelt dat hun management zich meer moet focussen op output dan gewerkte uren, en 68% vindt dat hun management meer empathie moet hebben voor de werk-privé balans van hun personeel. 

Meer informatie

Lees ook onze tips over hoe je succesvol een sollicitatie- en onboardingsprocedure gaande houdt op afstand. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»