Tips om iemand aan te nemen zonder elkaar de hand te schudden

Woman-with-coffee

De beslissing om iemand aan te nemen hangt af van een goede klik, de juiste hard skills en een match met de bedrijfscultuur. Maar hoe weet u zeker dat de sollicitant een match vormt op deze drie onderdelen als je hem nog nooit face-to-face heeft ontmoet?

Wij delen een aantal adviezen om het nemen van zo’n belangrijke beslissing gemakkelijker te maken.

 

1. Wees creatief

Elke sollicitant zal zich voorbereiden op de standaard sollicitatievragen. Deze vragen zullen ook zeker gesteld moeten worden, maar u kunt bepaalde standaardvragen ook op een creatievere manier stellen, zodat de sollicitant geen sociaal wenselijke antwoorden geeft en u hem echt leert kennen.

Als iemand al enige werkervaring heeft, zou u bijvoorbeeld kunnen vragen om iets te vertellen over de functies waar hij de meeste of de minste energie van kreeg, en waarom. Vaak kunt u hier al bruikbare conclusies uit trekken. Vond iemand bijvoorbeeld de administratie in zijn vorige baan vreselijk en solliciteert hij nu voor een functie waarin administratie weinig aan bod komt, dan kunt u concluderen dat de sollicitant op dat punt bij de functie past. Miste iemand in de rol afwisseling en flexibiliteit, dan is de kans groot dat hij juist naar deze dingen op zoek is in een nieuwe baan. Kanttekening: doe geen aannames en koppel daarom altijd terug of uw conclusie klopt.

Een andere manier om erachter te komen of de functie-inhoud bij de sollicitant past is om door te vragen op bepaalde bijwoorden in een antwoord. Hier kan namelijk meer informatie te vinden zijn. Waarom vond iemand iets ‘super’ leuk of ‘onwijs’ teleurstellend? Let’s find out!

Ook de STARR-techniek (vragen naar Situatie, Taak, Actie, Resultaat, Reflectie) is een goede manier om zo compleet mogelijk antwoord te krijgen op uw vragen. U vraagt de sollicitant een situatie te beschrijven, zijn rol hierin, de acties die hij ondernomen heeft, de uitkomst van deze handelingen, en wat hij van de situatie geleerd heeft of in de toekomst anders zou doen. U kunt dit koppelen aan eigenschappen die nodig zijn voor de functie. Vraag de sollicitant bijvoorbeeld om een situatie te omschrijven waarin hij zijn innovativiteit moest inzetten.

2. Daag je sollicitant uit

Stel vragen die de sollicitant verrassen, waardoor hij uit zijn comfort zone moet stappen en meer van zijn persoonlijkheid laat zien. Op deze manier test u hoe de kandidaat in bepaalde situaties zal handelen. Zorg er uiteraard wel voor dat de kandidaat zich niet geïntimideerd voelt; afschrikken geeft niet het gewenste effect.

3. Maak oogcontact

Om tijdens het videosollicitatiegesprek het idee te geven dat je echt oogcontact maakt, kunt u het beste direct in de camera van uw laptop kijken. Ook is het goed om te glimlachen en te knikken terwijl u aan het luisteren bent. Daarnaast kunt u nog steeds gebruik maken van bewegingen om uw verhaal kracht bij te zetten of te laten zien dat u de sollicitant begrepen heeft, maar onthoud dat sommige handgebaren buiten beeld kunnen vallen.

4. Laat uw collega’s meebeslissen

U bent niet de enige die zal gaan samenwerken met de nieuwe medewerker. Waarschijnlijk vertrouwt u het oordeel van uw collega’s en wilt u iemand aannemen die ook met hen fijn kan samenwerken. U wilt het sollicitatieproces natuurlijk zo kort mogelijk wilt houden, maar uit onderzoek van Robert Walters is gebleken dat 70% van de werknemers het belangrijk vindt om te checken of een sollicitant een klik met collega’s en de bedrijfscultuur heeft. Dit hoeft niet aan de hand van een zwaar gesprek, maar kan ook laagdrempelig met een glas wijn tijdens een Zoom-call. Zo kunt u bepalen of de sollicitant een goede fit heeft met de rest van het team.

5. Vergeet niet dat een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is

Net als met een face-to-face gesprek worden tijdens een online sollicitatiegesprek ook juzelf en de organisatie beoordeeld door de sollicitant. Het sollicitatiegesprek is vaak het eerste contact van een sollicitant met de organisatie en is daarom van grote invloed op zijn beeldvorming. Neem de tijd voor het beantwoorden van vragen en geef terugkoppeling op de momenten die u heeft afgesproken. Daarnaast is het goed om aan de sollicitant te vragen hoe hij het sollicitatieproces ervaren heeft. Zo blijftt u uzelf ontwikkelen en laat u zien dat de organisatie het belangrijk vindt om een goede indruk te maken.

Meer informatie

Lees ook onze tips over hoe je succesvol een sollicitatie- en onboardingsprocedure gaande houdt op afstand. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»