Arbeidsmarkt in Nederland verbetert ten opzichte van vorig jaar

04/11/2014

Robert Walters European Job Index Q3 2014

  • 7% groei in aantal geadverteerde vacatures in Nederland vergeleken met Q3 2013
  • Grote vraag naar IT-professionals met 4% meer personeelsadvertenties
  • 16% meer vacatures in supply chain & logistics door groeiende exportactiviteiten

Het aantal personeelsadvertenties steeg in Q3 2014 met 7% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hieruit blijkt dat de mobiliteit op de Nederlandse arbeidsmarkt gestaag toeneemt en dat het aantal vacatures stijgt. Dit zegt Robert Walters, dat elk kwartaal de vacaturevolumes vergelijkt in verschillende vakgebieden. De cijfers laten ook een verwachte dip van 9% zien in het vorige kwartaal vergeleken met Q2, die toe te schrijven is aan de rustige zomermaanden in die periode.

Door het toenemende belang van business intelligence en data management is er veel vraag naar IT-professionals. De sector is één van de grootste qua volume in personeelsadvertenties en met een stijging van 4% in geadverteerde IT vacatures zet deze trend zich voort.

De groei van Nederlandse exportactiviteiten heeft een positief effect op de arbeidsmarkt. De vraag naar specialisten op het gebied van supply chain & logistics is met 16% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal geadverteerde productie- en salesvacatures is vergelijkbaar toegenomen met respectievelijk 20% en 18% in vergelijking met 2013.

Rob Vermaak, Managing Director van Robert Walters Benelux: “Uit de stijging van het aantal advertenties op jaarbasis blijkt dat er over de hele linie een opwaartse trend is. De economische omstandigheden wereldwijd hebben een positief effect op de arbeidsmarkt in Nederland, terwijl technologische uitdagingen een blijvende impuls geven aan een bloeiende IT-sector.”

Het aantal HR-vacatures is sterk gestegen met 40%. Dit is deels toe te schrijven aan het feit dat een aantal lokale kantoren in de financial services sector wordt gesloten. Bedrijven hebben daardoor HR-professionals nodig op het gebied van arbeidsmobiliteit die het personeel kunnen ondersteunen bij de overstap naar andere locaties.

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is het aantal personeelsadvertenties voor secretarieel en ondersteunend personeel met 24% gestegen. De stijging voor senior management- en beleidsfuncties was 7% waaruit blijkt dat er op alle niveaus een toenemende vraag is.

Rob Vermaak: “Bij de meeste vacatures gaat het om vervanging, maar er is ook een gezonde markt voor nieuwe functies. Over de gehele linie is het een relatief drukke zomer geweest en vooruitblikkend op het laatste kwartaal van het jaar verwachten we dat het ondernemersvertrouwen nog verder zal toenemen.”

Carrière advies 

»