Banking & financial services market update: Schaarste aan young professionals

07/07/2015

Met de eerste 6 maanden van 2015 achter ons, is het moment aangebroken om de balans op te maken over de arbeidsmarkt voor de bancaire sector en financiële dienstverlening. Wat waren dit jaar tot nu toe de meest gezochte profielen, wat doen de salarissen en welke ontwikkelingen verwachten wij de komende tijd nog te zien? 

Belangrijkste ontwikkelingen

  • Een stijging in het aantal vacatures in regulatory reporting, compliance, risk management en internal control, zowel vast als interim
  • Stijgende vraag naar kandidaten met 2 tot 5 jaar werkervaring

Verwachtingen 

Door een toenemende vraag naar specialisten op het gebied van regulatory reporting, compliance, risk management en internal control is de verwachting dat het aantal openstaande vacatures zal toenemen. De toenemende schaarste maakt een snel en efficiënt recruitmentproces noodzakelijk om deze professionals aan hun nieuwe organisatie te binden.

Belangrijke skills

Professionals met ervaring in DNB/ECB en AFM reporting en kennis van Basel 3 en Solvency 2 worden op dit moment het meest gezocht. Daarnaast is het belangrijk dat kandidaten kunnen sparren op directieniveau en zich snel kunnen aanpassen aan een manier van werken bij een specifieke organisatie. Dit geldt zowel voor functies op vaste als op interimbasis.

Schaarste jong talent

Als gevolg van de crisis hebben grote organisaties de afgelopen jaren gekort op het aannemen van trainees en young professionals. Sommige organisaties hebben hun traineeprogramma zelfs helemaal stopgezet. Daardoor is er op dit moment een schaarste aan professionals met 2 tot 5 jaar werkervaring. Deze groep is dan ook lastig te werven.

Interim

Door de slechte economie van de afgelopen jaren hebben bedrijven in banking en financial services gekort op het aannemen van specialisten in vast dienstverband. Het gevolg is dat bedrijven nu bij een acuut probleem niet langer de expertise en/of capaciteit in huis hebben om dit zelf op te lossen. 

Bij behoefte aan extra capaciteit of specialistische kennis wordt vaak gebruik gemaakt van een interimspecialist. Als zodanig dragen deze interim-professionals bij aan de groeiende flexibele schil in deze sector.

Salarisontwikkelingen

Vorig jaar bleven de salarissen in de banking & financial services grotendeels gelijk en hier is in 2015 weinig verandering in gekomen. Voor specialisten nemen we wel een stijging waar. Bedrijven zijn zich ervan bewust dat tegenover de meerwaarde die deze mensen bieden een hogere beloning staat.

Vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze market update? Neem contact op met Bob van Ginkel, managing director, via 020-644 4655 of e-mail.

Meld je aan voor

vacature alerts 

»