Jacht op toptalent intensiveert

13/01/2016

Talentvolle werknemers durven dit jaar weer van baan te veranderen. Het werven en behouden van talentvolle professionals wordt daardoor voor Nederlandse bedrijven in 2016 een stuk uitdagender. De herstellende economie en toenemende vraag naar specialisten maakt kandidaten meer bewust van hun eigen marktwaarde. Dat blijkt uit de Robert Walters Salary Survey 2016.

Meer mobiliteit

De stijgende vraag naar begaafde professionals leidt tot een situatie waarin toptalenten slechts kort op de markt zullen zijn. Zij krijgen sneller contracten aangeboden en hebben vaker dan voorheen meerdere opties.

Zorgen over baanzekerheid – die professionals eerder nog noopten tot voorzichtigheid – verdwijnen dankzij de opkrabbelende economie steeds meer naar de achtergrond. “In alle sectoren zullen professionals de voordelen gaan wegen van het veranderen van baan, zowel met het oog op hun carrière als op de werk-privébalans,” staat te lezen in het hoofdstuk over Nederland.

Werving moet sneller, beter en origineler

De toegenomen mobiliteit van professionals plaatst Nederlandse bedrijven voor nieuwe uitdagingen. Zij moeten er niet alleen een ‘snel en foutloos’ recruitmentproces op nahouden, maar ook ‘unieke manieren vinden om hun organisatie aan kandidaten te verkopen’, aldus Rob Vermaak, managing director Benelux Robert Walters. Eén op de drie Nederlandse professionals zou emigratie overwegen voor betere carrièrekansen.

Volgens het rapport moeten Nederlandse bedrijven zwaarder inzetten op studie en ontwikkeling, de werk-privébalans en flexibiliteit om talentvolle werknemers binnen te halen en te behouden. Als direct gevolg hiervan zal de vraag naar HR-professionals die het recruitmentproces kunnen versterken de komende jaren een vlucht nemen.

Ontwikkelingen

Uit het onderzoek blijkt verder dat de interimmarkt stabiel zal blijven en het aantal vaste aanstellingen zal toenemen. Andere ontwikkelingen in 2016 zijn gelieerd aan nieuwe wet- en regelgeving. Zo blijven met name specialisten in risk & compliance en belastingaccountants met kennis van nieuwe wetgeving in trek.

 

Vraag een gratis exemplaar van de Salary Survey 2016 aan.

 

Carrière advies 

»