Nederlander is niet bang om risico te nemen op carrièregebied

14/9/2015

 

De Nederlandse professional houdt minder vast aan zekerheid op carrièregebied dan zijn Europese collega’s. Dit blijkt uit vergelijkend onderzoek van Robert Walters onder Europese professionals. Relatief veel Nederlanders zijn bereid om op basis van een tijdelijk contract te werken. Ook zouden zij een lager vast salaris accepteren als dit kans biedt op een hogere bonus. 

 

Tijdelijke contracten

Van de Nederlandse professionals die op dit moment op basis van een vast contract werken zegt  73% een contract voor bepaalde tijd te accepteren voor hun ideale baan. Nederland scoort hiermee het hoogst binnen Europa; slechts 59% van de Europeanen zou hetzelfde doen.

Nederlanders geven hun vaste dienstverband echter niet zomaar op; 66% stelt als voorwaarde dat hun nieuwe contract een minimale duur van 1 jaar moet hebben. Voor 34% is dit geen vereiste. 

 

Variabele beloning

Niet alleen op het gebied van baanzekerheid, ook op financieel vlak is de Nederlandse professional bereid risico te nemen. 58% van hen zou een lager salaris accepteren in ruil voor een uitgebreidere bonusregeling. 

Bob van Ginkel, managing director Robert Walters Amsterdam beaamt dit: “Een combinatie van toenemend vertrouwen in de arbeidsmarkt en het feit dat Nederland beschikt over een erg goed sociaal vangnet maakt dat de kandidaat in Nederland steeds gemakkelijker en vaker een job voor een tijdelijk contract of lager salaris accepteert. Nederlandse professionals durven weer op zoek te gaan naar een job die hen voldoening geeft en een goede balans biedt tussen werk en privé.”

 

Over het onderzoek

Robert Walters vroeg bijna 6.700 professionals uit zeven Europese landen naar hun mening over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en hoe deze van invloed zijn op hun professionele beslissingen. Aan het onderzoek namen 793 Nederlandse professionals deel. Lees meer over de Employee Insight Survey 2015.

 

Carrière advies 

»