93% van de professionals voelt zich vrij in maken van carrièrekeuzes

1/7/2015

Nederlandse professionals geven aan zich vrij te voelen om hun eigen keuzes te maken op carrièregebied. Dit blijkt uit recent onderzoek van Robert Walters. De Nederlandse professional scoort op dit gebied het hoogst binnen Europa.

Van de Nederlandse professionals voelt 46% zich zeer vrij in het nemen van beslissingen omtrent hun carrière. 47% geeft aan zich hierin redelijk vrij te voelen. Dit terwijl slechts 28% van de Europeanen zich zeer vrij voelt in zijn keuzes. 15% van de Europese respondenten meent zelfs geheel geen keuzevrijheid te hebben, tegenover slechts 7% van de Nederlanders.

Onzekere arbeidsmarkt

Van de factoren die de keuzevrijheid kunnen beperken is een onzekere arbeidsmarkt verreweg de  belangrijkste. Voor 48% van de Nederlandse ondervraagden heeft dit invloed op hun beslissingen. Dit is hoger dan het Europese gemiddelde, wat op 39% ligt. In Duitsland laat slechts 24% van de respondenten hun carrière beïnvloeden door onzekerheid op de arbeidsmarkt.

Opvallend is dat in de meeste andere Europese landen, zoals Frankrijk, Duitsland en Spanje, een gebrek aan vacatures als belangrijkste reden genoemd wordt (gemiddeld 39%). Van de Nederlandse professionals geeft slechts 25% dit aan dat dit zijn carrièrekeuzes beinvloedt.  Zij zien dus wel degelijk kansen op de arbeidsmarkt.

Bob van Ginkel, managing director Robert Walters Amsterdam beaamt dit: “De aantrekkende economie in de afgelopen 12 maanden gaat hand in hand met een flink toegenomen kandidaatvertrouwen. Het aantal kandidaten dat bij Robert Walters aangeeft actief op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging is verdubbeld in deze periode.”

Andere factoren die invloed hebben op de carrièrekeuzes van Nederlandse professionals zijn onvoldoende kennis van de arbeidsmarkt (16%), weinig zelfvertrouwen (7%) en een gebrek aan vaardigheden (4%).

Over het onderzoek

Aan het onderzoek van Robert Walters namen bijna 6.700 professionals deel uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Luxemburg en Spanje. De resultaten bieden inzicht in hoe de professionals werken, hun mening over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en hoe deze van invloed zijn op hun professionele beslissingen. Meer informatie over het onderzoek vindt u op hier.  

 

Carrière advies 

»