Salaristrends 2015: Accounting & finance

Wil u de salarissen in uw finance team benchmarken? Of bent u op zoek naar gemiddelde salarissen voor een controller, auditor of business analyst?

Raadpleeg de salaristabellen in onze Salary Survey, het meest uitgebreide overzicht van salaris- en recruitment trends over de hele wereld.

Trends op de arbeidsmarkt in Amsterdam

In de regio Amsterdam was het afgelopen jaar voorzichtigheid troef en met name op de wervingsmarkt voor vaste medewerkers was er, ondanks een aantrekkende economie, weinig verandering. Hoewel we wel een toename zagen bij vacatures voor vervanging en uitbreiding, was dit minder dan verwacht.

Nu de economie echter verder aantrekt en het vertrouwen van de kandidaten groeit, verwachten we dat de wervingsactiviteiten, zowel bij grote als middelgrote ondernemingen, in 2015 zullen toenemen.

De vraag naar specialisten zal concurrerender zijn en er zal met name een grote vraag zijn naar middenkader management, accounting professionals en business controllers. We verwachten ook dat er meer beweging zal zijn bij senior finance professionals, waarvoor de opties beperkt waren in 2014.

Trends op de arbeidsmarkt in Rotterdam

In de eerste helft van 2014 was het aantal vacatures in Rotterdam relatief laag, op hetzelfde niveau als in 2013. Er was echter wel vraag naar professionals met kennis op het gebied van olie en gas, engineering en logistiek, met name project controllers met internationale ervaring die bereid waren om te reizen. In de tweede helft van het jaar nam het aantal vacatures toe en was er ook onder professionals een groeiende belangstelling naar nieuwe functies.

Tevens was er een relatief grote vraag naar junior-midcareer financieel specialisten, interne auditors en business control specialisten. Voor 2015 verwachten we zowel voor nieuwe functies als voor vervanging een toename van vacatures, met name voor interne audit, aangezien bedrijven risico's willen beperken. Gekwalificeerde accountants met vijf tot negen jaar ervaring bij de 'Big Four' (Deloitte, Ernst & Young, KPMG en PwC) zullen erg in trek zijn en we verwachten meer beweging op seniorniveau.

Belangrijkste trends:

  • Senior professionals zullen gemakkelijker een overstap maken als de economische groei verder doorzet.
  • We verwachten dat de wervingsactiviteiten in Amsterdam zowel bij grote als middelgrote ondernemingen zullen verbeteren.
  • De recruitment voor nieuwe functies en vervanging van bestaande functies zal in Rotterdam toenemen, met name voor professionals op het gebied van interne audit en business control.
  • Voor werkgevers wordt het vasthouden van medewerkers een belangrijke prioriteit. Zij moeten mogelijk overgaan tot hogere beloningen om toptalent te behouden.


Trends op de arbeidsmarkt in Eindhoven

In Eindhoven hebben de sterkere markten het vertrouwen vergroot, zeker in de tweede helft van het jaar, waardoor meer professionals nieuwe carrièrestappen overwegen. Recruitment vond met name plaats in het middensegment voor vaste functies, maar we zagen ook meer beweging bij senior professionals. De salarissen stegen echter niet. Tegen het eind van 2014 was er een grotere vraag naar interim professionals. De interim tarieven lagen onder druk, omdat er een toenemend aantal ervaren interim managers beschikbaar is.

Nu de economie verder aantrekt, verwachten we dat het vertrouwen bij kandidaten zal groeien en dat het vasthouden van professionals een belangrijke prioriteit wordt. Als bedrijven in een verbeterde markt de beste kandidaten willen aantrekken, moeten zij goede ontwikkelingsmogelijkheden en een concurrerend salaris bieden. De salarissen bleven in 2014 over de gehele linie stabiel en we verwachten dat deze in 2015 met het toegenomen vertrouwen licht zullen stijgen.

Carrière advies 

»