Salary Survey 2015: Legal

Op zoek naar het gemiddelde salaris van een legal counsel of compliance officer? En wat zijn de interim tarieven van een advocaat of contract manager? Benchmark salarissen met de tabellen in onze Salary Survey, het meest uitgebreide overzicht in salaris- en arbeidsmarktontwikkelingen wereldwijd.

Arbeidsmarkttrends in de juridische sector

Het aantal vacatures nam in 2014 gestaag toe na een tweetal moeizamere jaren. In de eerste helft van het jaar was er vooral vraag naar junior en medior kandidaten, maar in de loop van het jaar nam ook de vraag naar senior professionals toe. Door een groter vertrouwen in de markt, gingen professionals op zoek naar nieuwe functies met ontwikkelingsmogelijkheden. Voor 2015 verwachten we dat HR managers, zowel voor advocatenpraktijken als inhouse, op zoek zullen gaan naar professionals die specialistische kennis, commerciële ervaring en een sterk netwerk inbrengen.

Juridische vacatures in het bedrijfsleven

We verwachten een toename in vacatures, aangezien bedrijven de interne teams in 2015 willen versterken. Het werven van senior professionals zal een belangrijke prioriteit zijn, maar we verwachten dat er vraag zal zijn naar professionals op alle niveaus. Door de veranderende regelgeving zal er nog steeds vraag zijn naar specialisten op het gebied van compliance en arbeidsrecht. We verwachten ook een fikse toename in het aantal vacatures op het gebied van IT-recht en privacy vraagstukken. Naar verwachting zal het vertrouwen bij kandidaten groeien en dit zal tot meer beweging op de markt leiden. Dit leidt er eveneens toe dat de focus van inhouse teams sterk zal liggen bij het werven en behouden van toptalent. In 2014 was er een grote vraag naar juridische adviseurs met specialistische kennis. Aangezien een groot aantal juristen echter op zoek was naar een nieuwe functie, was er geen tekort aan professionals en bleven de salarissen stabiel. Kandidaten waren zelfs bereid om lagere salarissen en minder aantrekkelijke pakketten te accepteren om te kunnen investeren in hun carrière. In 2015 zal hierin verandering komen en we verwachten dat professionals hogere salarissen, gunstigere secundaire arbeidsvoorwaarden en mogelijkheden op het gebied van training en ontwikkeling zullen vragen.

Belangrijkste trends:

  • Zowel bij advocatenkantoren als bij de juridische afdelingen van bedrijven zal er worden gezocht naar professionals die specialistische kennis, commerciële ervaring en een sterk netwerk inbrengen. 
  • Het aantal vacatures zal op alle niveaus toenemen. Bedrijven zullen zich vooral richten op senior professionals; in de advocatuur zal het accent liggen op het middensegment.
  • Het vertrouwen van de kandidaat groeit en dat betekent dat inhouse teams zich sterk moeten maken om professionals te werven en te behouden om toptalent aan boord te houden.
  • Advocatenkantoren zullen besparen op overheadkosten door meer te kiezen voor een interim invulling van seniorfuncties, veelal op projectbasis.

Advocatenkantoren

Advocatenkantoren zullen op alle niveaus werven, maar zich met name richten op professionals in het middensegment. We verwachten dat er in het notariaat een specifieke vraag zal zijn naar junior en medior medewerkers en dat medewerkers van grotere advocatenkantoren naar kleinere praktijken zullen overstappen. We verwachten ook dat een toenemend aantal senior medewerkers de overstap naar het bedrijfsleven zal maken en dat bij veel advocatenkantoren deze plaats niet opnieuw ingevuld zal worden. Naar verwachting zal er eerder voor een interim oplossing worden gekozen, veelal op projectbasis, en dan met name binnen het notariaat. Hierdoor kunnen kantoren flexibel inspelen op de behoeften van cliënten en tegelijkertijd besparen op overhead.

Carrière advies 

»