De tien geboden voor succesvolle recruiters

Quintin de Koning


De wereld van recruitment is er een van snelheid en dynamiek. Wil je goed presteren, dan moet je iedere dag weer je beste beentje voorzetten. Om startende recruiters op weg te helpen, geven wij tips die helpen succesvol te worden in het vak. Dit zijn de tien geboden voor top recruiters.  

1. Gij zult zich goed voorbereiden

Ga nooit onvoorbereid een meeting in, of je nu een sollicitatiegesprek hebt met een kandidaat of een kennismakingsgesprek met een potentiële opdrachtgever. Je kunt je voorbereiden door te kijken op het LinkedIn profiel van je gesprekspartner, nieuwsartikelen over de organisatie door te nemen, te kijken hoeveel mensen er werken, na te gaan hoeveel omzet het bedrijf maakt en te lezen over wat het bedrijf precies doet. Ook is het slim om vooraf te kijken of je al mensen kent die bij de organisatie werken.  

2. Gij zult altijd doorvragen

Een cruciale fout die veel beginnende recruitment consultants maken, is ervan uitgaan dat ze weten wat hun opdrachtgever bedoelt. Probeer altijd door te vragen. Als een hiring manager aangeeft per direct iemand nodig te hebben, vraag dan wat per direct voor hem betekent. Is dat nu meteen? Of is over een maand ook snel genoeg? Door geen aannames te doen en door te vragen tot je super concrete antwoorden hebt, voorkom je onduidelijkheden.

3. Gij zult samen de shortlist doorlopen

Als je een cv voor het eerst bekijkt, wekt dit direct een bepaald gevoel op over een kandidaat. Een hiring manager heeft dit ook. Daarom is het slim om altijd samen met de opdrachtgever jouw shortlist door te lopen en de cv’s te bespreken. Een cv vertelt lang niet alles over een sollicitant. Jij kent jouw kandidaten persoonlijk, en kunt direct de eerste indruk van de opdrachtgever beïnvloeden door aanvullende informatie te geven. Dit geeft je de kans om mijn kandidaten te verkopen, en uit te leggen waarom je ze voor de klant geselecteerd hebt.

4. Gij zult het persoonlijk maken

Mensen doen graag zaken met een specifiek persoon, en niet direct met de organisatie als geheel. Voor recruitment is dat ook het geval. Daarom is het belangrijk om een persoonlijke band op te bouwen met je kandidaten en opdrachtgevers. Wees jezelf en zorg dat contactpersonen het leuk vinden om met je te spreken. Jonge consultants hebben soms het idee dat zij zich zakelijker op moeten stellen om serieus genomen te worden. Dit is helemaal niet nodig, het gaat om je enthousiasme en oprechtheid.

5. Gij zult altijd de controle houden 

Als recruiter moet je tot het uiterste gaan om de beste kandidaten te vinden voor jouw opdrachtgevers. Zorg dat je alleen kandidaten waar je echt tevreden over bent op sollicitatiegesprek laat gaan. Als vuistregel kun je aanhouden om altijd vijf kandidaten voor te stellen. Hier worden er dan drie of vier van uitgenodigd op gesprek, waarbij er idealiter twee over blijven die de functie beide perfect zouden kunnen vervullen. Als een opdrachtgever het lastig vindt om te kiezen tussen twee sollicitanten, dan heb jij je werk goed gedaan. Mocht één van hen toch kiezen voor een andere baan, dan heb je altijd een back-up plan. Zo houd je controle over het proces. 

6. Gij zult transparant zijn

Je kunt alleen succesvol zijn als recruiter wanneer je opdrachtgevers je vertrouwen en jouw advies ter harte nemen. Het is daarom essentieel om altijd eerlijk te zijn en geen verwachtingen te scheppen die je niet waar kunt maken. Als je er niet zeker van bent dat je een opdracht kunt vervullen, bijvoorbeeld omdat deze niet onder de core business valt, wees hier dan eerlijk over. Neem niet zomaar een opdracht aan, maar ga eerst de markt verkennen om te kijken of je de juiste mensen kunt vinden. Als je van het begin af aan eerlijk bent, hoef je niemand teleur te stellen.

7. Gij zult verwachtingen managen

In het eerste gesprek met je opdrachtgever vraag je hem de ideale werknemer voor de functie te schetsen. In de meeste gevallen zal de perfecte kandidaat echter niet bestaan, en moet je erachter zien te komen welke kenmerken of vaardigheden het belangrijkst zijn. Om hier achter te komen kun je vragen stellen als: Waar moet de kandidaat vandaan komen? En wat nou als je moet kiezen tussen deze twee eisen? Zo weet je waar de opdrachtgever op gaat letten bij het maken van een keuze. Als je het gesprek eindigt nadat je klant zijn ideale kandidaat heeft geschetst, verwacht hij dat je exact dat gaat vinden. Als je al van tevoren vraagt welke concessies hij bereid is om te doen, stel je zijn verwachtingen bij. Always underpromise and overdeliver.

8. Gij zult matchen op basis van persoonlijkheid

Het komt vaak voor dat recruiters niet al hun kandidaten zelf interviewen, omdat een collega hen al gesproken heeft. Dit is niet aan te raden. Pas als je iemand persoonlijk ontmoet hebt, weet je hoe hij overkomt in een gesprek. Al kun je nooit met zekerheid voorspellen of er een match is. Iemand kan perfect zijn op papier, maar uiteindelijk kiezen opdrachtgevers toch voornamelijk op de persoonlijke klik.

9. Gij zult slim plannen

Het leven van een recruiter kan behoorlijk hectisch zijn. Je spreekt dagelijks met verschillende opdrachtgevers en kandidaten. Om het maximale uit je dag te halen is het belangrijk om je agenda slim in te plannen. Blijf altijd evalueren en denk na over hoe je jezelf en je processen kunt verbeteren. Ben je bijvoorbeeld scherper in de ochtend? Plan dan 's morgens lastige taken in, zoals sourcen, en houd je middagen vrij voor gesprekken met opdrachtgevers en sollicitanten. Dit zorgt ervoor dat je efficiënter werkt en minder lange dagen hoeft te maken. 

10. Gij zult het belang van de kandidaat voorop stellen

Uiteindelijk wil je als recruiter je opdrachtgevers een langdurige oplossing bieden en je kandidaten helpen met het vinden van een baan die hen gelukkig maakt. De verleiding kan groot zijn om kandidaten waarvan jij weet dat ze geschikt zijn voor een functie over te halen om een baan aan te nemen waar ze zelf niet helemaal achter staan. Maar als je echt succesvol wilt zijn als recruiter, moet je het belang van de kandidaat voorop stellen. Pas als je goed naar je kandidaten luistert en hen van eerlijk advies voorziet, zul je langdurige relaties opbouwen waar je echt iets aan hebt.

Meer informatie

Wil je meer weten over hoe het is om als recruitment consultant te werken bij Robert Walters? Neem dan contact op met Naomi Koenhen via 020 644 46 55 of naomi.koenhen@robertwalters.com, of bekijk direct onze recruitment vacatures

Werken bij Robert Walters 

»

Werken bij Robert Walters 

»

Recruitment Consultant Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures