Groeispurt Noord-Brabant zorgt voor tekort aan finance professionals

Esther Heesterbeek

Noord-Brabant hoort met een economische groei van 3,7% in 2017 bij de koplopers van Nederland, blijkt uit cijfers van het CBS. Ook dit jaar groeit de economie sterker dan landelijk, wat duidelijk terug te zien is in de vraag naar finance professionals. Het aantal finance vacatures voor hbo- en wo-opgeleide professionals in de regio groeide van 485 in het eerste kwartaal van 2017 naar 603 in het eerste kwartaal van dit jaar; een stijging van 24% (bron: Jobfeed). “Vooral de vraag naar finance professionals met een aantal jaren werkervaring zien wij explosief stijgen. Werkgevers willen nu investeren in talent voor de toekomst”, vertelt Managing Consultant Esther Heesterbeek.

 

Wat gebeurt er op de arbeidsmarkt voor finance professionals in Noord-Brabant?

“Er is een duidelijke toename zichtbaar in de vraag naar finance professionals, en dan vooral op junior en medior level. Dat zijn professionals op hbo- en wo-niveau met zo’n 2 tot 5 jaar werkervaring, de zogenoemde tweedestappers. Dat de schaarste hier het meest zichtbaar is, komt doordat tijdens de crisis de instroom van starters laag was. Mensen stromen nu weer vaker door naar een hogere functie, waardoor er gaten vallen op junior en medior niveau. Die doorstroom is ook hard nodig om mensen vast te kunnen houden. Als werknemers het gevoel hebben dat ze stil staan, zullen ze in deze krappe markt niet twijfelen om over te stappen naar een organisatie waar ze wel snel carrière kunnen maken. 

Naast vacatures die onstaan door doorstroming zien we dat organisaties ook weer budget hebben om hun teams uit te breiden of nieuwe projecten op te zetten. Veel organisaties zijn hun finance afdeling aan het vernieuwen. Ik hoor van mijn klanten dat ze hierbij behoefte hebben aan een frisse blik. De oude ‘klassieke boekhouder’ verdwijnt en maakt plaats voor financials met nieuwe skills op het gebied van IT, big data en business intelligence. Door de steeds verdergaande automatisering van ERP-systemen ontstaat er een flinke verschuiving van traditionele controllers naar business controllers en analisten. Mensen die naast het overzichtelijk maken van de cijfers ook kunnen optreden als sparringpartner binnen de organisatie. Functies als business controller en financieel analist bestaan vooral op het middenniveau; professionals met een paar jaar werkervaring.”

 

Welke sectoren dragen het meest bij aan de vraag naar finance professionals?

 “De groei is verspreid over vrijwel alle sectoren maar vooral de aanwezigheid van grote bedrijven als Philips, ASML en VDL in de regio zorgt voor volume aan vacatures. De regio Eindhoven heeft daarnaast een grote concentratie IT bedrijven en technische productiebedrijven waar tijdens de crisis specialistische functies verdwenen, of werden uitbesteed aan Shared Service Centers. Er is op dit moment een inhaalslag gaande om dit specialisme weer binnen de muren van de organisatie te krijgen. Daarnaast zien we kleinere organisaties en startups die door de economische upturn groot genoeg worden om nieuwe finance posities te creëren.

Naast het bedrijfsleven is er ook uitzonderlijk veel vraag te zien bij non-profit organisaties en woningcorporaties. Ook zij hebben weer budget om mensen aan te nemen. Veel van deze organisaties zijn sterk aan het moderniseren en professionaliseren, ook op het gebied van finance.” 

 

Welke financiële profielen zijn het meest gewild?

“Zonder twijfel de junior profielen, mensen die op zoek zijn naar een baan als  junior controller, assistent controller of business analist. Werkgevers willen nu talent binnenhalen voor de toekomst. Ze willen een frisse wind door de organisatie laten waaien, en er tegelijkertijd alles aan doen om deze mensen vast te houden – om samen te bouwen aan een moderne finance afdeling. Om dat te bereiken is er ook grote behoefte aan specialisten met kennis op het gebied van IT en business intelligence. De vraag naar junioren en specialisten overstijgt op dit moment het aanbod, en dat is terug te zien in de salarissen. Die zijn voor junioren dit jaar 10 tot 20% hoger dan vorig jaar.” 

 

Heeft de arbeidsmarkt in Brabant een aanzuigende werking?

“Ja, dit is zeer zeker het geval voor technische posities, maar ook voor financiële posities. Het is niet zo dat mensen in grote getalen naar Brabant trekken voor een baan, maar waar Brabanders een aantal jaren geleden vaak de provinciegrenzen over moesten voor hun werk, kunnen ze nu vaak weer in hun eigen regio aan de slag. Ook voor financials die onder de grens van Utrecht wonen, geldt dat zij steeds vaker naar Brabant kijken voor een nieuwe baan. Grote technologiebedrijven als Philips en ASML worden in heel Nederland gezien als aantrekkelijke werkgevers, wat het voor kandidaten de moeite waard maakt om een stuk naar het zuiden te rijden.” 

 

Meer informatie

Lees meer over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor finance professionals in de Salary Survey 2018. Wij geven graag advies over de werving van financiële professionals voor zowel vaste als interim posities. Neem daarvoor contact met ons op via 040 799 9910 of esther.heesterbeek@robertwalters.com. Ben je zelf op zoek naar een baan? Bekijk onze finance vacatures in Noord-Brabant

Salary Survey

abstract-building
Read more »