nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Niet-concrete feedback belemmert vrouwen in carrière

Vrouwen ontvangen bijna twee keer zo veel niet-actiegerichte feedback op de werkvloer dan mannen, blijkt uit recent onderzoek van vacaturesoftwarebedrijf Textio. Daarnaast wordt vrouwen vaak niet duidelijk verteld wat zij moeten doen om een promotie te krijgen, wat hun doorgroeimogelijkheden belemmert. Niet alleen de vrouwen zelf, maar ook hun werkgevers ondervinden hier de nadelige gevolgen van, aldus Jose Bokhorst, managing director bij recruitmentorganisatie Robert Walters. ''Werknemers die geen actiegerichte feedback ontvangen, zijn eerder geneigd de organisatie te verlaten''. 

Diepgewortelde vooroordelen

Een van de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek is dat 83 procent van de mannen weet wat ze moeten doen om promotie te krijgen, tegenover 71 procent van de vrouwen. Vrouwen ontvangen niet alleen minder actiegerichte feedback, maar ook meer feedback op hun persoonlijkheid. Dit verschijnsel begint al op de basisschool: meisjes krijgen vaker te horen dat ze lief, slim en behulpzaam zijn in schoolrapporten dan jongens. 

Eenmaal aan het werk worden vrouwen vaak ''vriendelijk'' en ''fijn om mee samen te werken'' genoemd, terwijl mannen vaak als ''ambitieus'' en ''zelfverzekerd'' worden omschreven. Dit verschil tussen mannen en vrouwen kan ertoe leiden dat er ongelijkheid ontstaat op de werkvloer. ''Deze onderzoeksresultaten laten zien dat we onbewuste vooroordelen hebben over geslacht, en dat is zorgwekkend. Vooroordelen leiden namelijk tot verschillende verwachtingspatronen en daardoor ongelijkheid in carrièreperspectief'', aldus Bokhorst. 

Retentie van werknemers

''Werknemers die weten wat er van hen verwacht wordt om goed te presteren, hebben het over het algemeen beter naar hun zin en zijn meer betrokken bij hun werk'', licht Bokhorst toe. Daarom leidt niet-actiegerichte feedback en onduidelijkheid over doorgroeimogelijkheden tot meer verloop. Het onderzoek laat zien dat 40 procent van de ondervraagden overweegt de organisatie te verlaten door gebrek aan actiegerichte feedback. Bij werknemers die wél actiegerichte feedback ontvangen, ligt dit percentage op 22 procent.  

Bewustwording creëren

Bokhorst drukt organisaties op het hart om transparantie en bewustwording te creëren rondom het beoordelingssysteem binnen de organisatie. ''Neem zo veel mogelijk onbewuste vooroordelen weg en maak duidelijk onderscheid tussen meetbare werkprestaties en de persoonlijkheid van werknemers. Hierdoor is de kans veel groter dat mensen willen blijven''

Meer informatie 

Wil je meer weten over gelijkheid, diversiteit en inclusie binnen een organisatie? Lees ons diversiteitsbeleid of neem contact met ons op via netherlands@robertwalters.com voor persoonlijk advies.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Dit zoeken millennials in een baan

In een recente enquête vroeg recruitmentorganisatie Robert Walters wat millennials (geboren tussen 1980 en 1994) het belangrijkst vinden is in hun professionele leven. Millennials maken een steeds groter deel uit van de beroepsbevolking. Daarom wordt het voor werkgevers die dit talent willen binden

Lees meer

Vraag naar juridische professionals blijft extreem, salarissen advocatuur en bedrijfsleven historisch dicht bij elkaar

De arbeidsmarkt voor juridische professionals is 'uit balans': de vraag naar vaste werknemers is groot, de vraag naar interim professionals matig. Dit constateren Joyce Toeset (recruitment specialist permanente werving) en Thomas van Vliet (recruitment specialist interim). Tegelijkertijd zien zij da

Lees meer

Vier dingen om te weten bij het inhuren van juridische interim professionals

Organisaties maken in grote getale gebruik van interim juristen, om direct de werkdruk te kunnen verlagen bij opschaling of om specifieke expertise binnen te halen voor een tijdelijk project. De gevolgen van de populariteit van juridische interim professionals zijn duidelijk zichtbaar; voor steeds m

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.