nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Tips voor het schrijven van een goede vacaturetekst

Een goede functieomschrijving trekt de aandacht van de juiste kandidaten en is daardoor een belangrijk onderdeel van het wervingsproces. Een goed geschreven functieomschrijving bespaart u tijd in het sollicitatieproces, omdat u direct de meest geschikte professionals voor de vacature aantrekt. De meeste sollicitanten scannen een vacature in enkele seconden. Wij laten u zien hoe u een vacaturetekst schrijft die aanmoedigt om door te lezen.

Essentiële onderdelen van een aantrekkelijke vacaturetekst:

  • Functietitel: Is de titel relevant en gemakkelijk leesbaar? Zorg ervoor dat de titel niet te lang is en geen afkortingen bevat. Het  gebruik van de juiste woorden in de functietitel zorgt er ook voor dat de vacature weergegeven wordt aan relevante professionals, als zij in bijvoorbeeld Google op vacatures zoeken.
  • Introductie: De eerste zin van de vacaturetekst is enorm belangrijk, vergelijkbaar met de eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek. Spreek je doelgroep op een persoonlijke manier aan of noem een uniek kenmerk van de functie of de organisatie. 
  • Over de organisatie: Veel organisaties gebruiken een droge tekst waarin opgesomd wordt wanneer het bedrijf is opgericht en in hoeveel landen het actief is. Voor de lezer is het minstens zo belangrijk om te weten waar het bedrijf trots op is, waar het in uitblinkt ten opzichte van andere spelers in dezelfde branche. 
  • Afdeling: Omschrijf waar uw team staat in de organisatiestructuur en aan wie gerapporteerd wordt binnen deze functie. Dit geeft de lezer een beeld van de plaats die de functie inneemt binnen de organsisatie en op welke manier er contact is met andere afdelingen. 
  • Taakomschrijving: Dit is het belangrijkste deel van de vacaturetekst, omdat het beschrijft wat de dagelijkse werkzaamheden van de lezer worden in deze functie. Een droge opsomming van het takenpakket is daarvoor niet de meest inspirerende manier. Denk bij het schrijven van de taakomschrijving vanuit de kandidaat: Die wil weten wat de job hem of haar te bieden heeft, en wat van hem word verwacht. Gebruik inspirerende woorden zoals 'het verschil maken', 'de nummer 1 positie behouden' of 'naar een hoger niveau tillen'.
  • Duur van de functie: Gaat het hier om een vaste of tijdelijke functie? Is er bij een tijdelijke functie kans op verlenging of doorstroming naar een andere functie binnen de organisatie?
  • Gewenst profiel: Geef aan welke werkervaring en/of opleiding nodig is voor de functie. Laat een duidelijk verschil zien tussen ervaring die een pre is en zaken die een harde eis zijn. Leg bij het noemen van persoonlijke kwaliteiten ook uit waarom deze belangrijk zijn voor de functie. Zoek je een creative en initiatiefrijke kandidaat? Laat de lezer weten dat in deze functie veel nieuwe ideeën uitgerold worden en er weinig hiërarchie is in de organisatie. De vacature spreekt op deze manier juist de meest geschikte kandidaten aan. Vermijd daarbij cliché termen als ‘hands-on mentaliteit’ en ‘spin in het web’.
  • Salaris: Het noemen van een concrete salaris range in de vacaturetekst is absoluut aan te raden. Je verliest geen tijd met het spreken van kandidaten die meer willen verdienen dan het maximale salaris voor de functie. Ook helpt het kandidaten om de zwaarte van de functie in te schatten. Vergeet ook niet om alle secundaire arbeidsvoorwaarden te benoemen, zoals de mogelijkheid om thuis te werken of bijvoorbeeld korting op een sportabonnement.  
  • Afsluiting: Sluit de vacature af door de lezer kort aanmoedigen om direct te solliciteren, en hem te laten weten dat je ernaar uitkijkt om zijn sollicitatie te ontvangen. Bij voorkeur staan er contactgegevens bij de vacaturetekst, zodat kandidaten contact op kunnen nemen als zij vragen hebben over de functie of de sollicitatieprocedure. Heldere informatie over het sollicitatieproces kan het verschil maken tussen het wel of niet binnenhalen van de perfecte kandidaat.

 

Andere zaken om aan te denken

Tussenkoppen: Niet iedere kandidaat vindt hetzelfde belangrijk bij het zoeken naar een goede baan. De ene sollicitant is vooral op zoek naar een functie bij een aansprekende organisatie, een ander is puur gefocust op de inhoud van de functie. Gebruik kopregels en bulleted lists om direct duidelijk te maken waar de gezochte informatie staat. 

Tone of voice: IT professionals bij een startup hebben een heel ander taalgebruik dan juridische professionals bij een groot advocatenkantoor. Pas de schrijftaal aan op de gezochte kandidaat, alsof je persoonlijk met hem in gesprek bent om de rol aan te prijzen. Let ook op uniformiteit in de tekst: jij of u, wij of ik, Engels of Nederlands.

Laatste check: Als u de vacature op meerdere platformen plaatst kan het zijn dat de tekst er anders uit komt te zien dan u verwacht. Check na het online zetten van vacatures altijd hoe deze eruit ziet op de verschillende kanalen om er zeker van te zijn dat er geen informatie wegvalt of verkeerd weergegeven wordt.

Meer informatie

Wij helpen dagelijks tal van organisaties bij het schrijven van aantrekkelijke vacatureteksten. Voor persoonlijk advies kunt u contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of via tel. 020 644 4655.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Inflatie van functietitels: slimme recruitment truc of bron van verwarring?

Inflatie zien we niet alleen terug in de supermarkt. Ook in functietitels is waardevermindering zichtbaar: de zogeheten functietitel-inflatie. Annemieke Peskens legt uit wat functietitel-inflatie is en waarom het ‘opblazen’ van titels negatieve gevolgen kan hebben. Wat is functietitel-inflatie? Chie

Lees meer

Interim professional vaker ingezet vanuit noodzaak, parttime zzp’er wint terrein

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt de afgelopen tien jaar gestaag toe. In 2022 waren er 1,2 miljoen Nederlanders met een hoofdbaan als zzp'er; in totaal 12 procent van alle werkenden (bron: CBS). En dit aantal nam ook in 2023 toe. Professionals hechten meer waarde aan flexibiliteit en willen een

Lees meer

Slimmere recruitmentbeslissingen nemen op basis van data

De dagen waarin recruitmentbeslissingen werden genomen puur op basis van intuïtie zijn voorbij. Door te profiteren van de kracht van data, kunnen organisaties hun beslissingen baseren op harde feiten en statistieken in plaats van onderbuikgevoel en emotie. Van lagere wervingskosten tot de optimalisa

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.