Krapte op juridische arbeidsmarkt stuwt salarissen op

Joyce-Toeset

De vraag naar juristen rijst de pan uit en het einde lijkt nog niet in zicht. Daardoor stijgen de salarissen fors, met name voor junior en mid-level professionals, ziet manager legal recruitment Joyce Toeset

 

 

 

In het laatste kwartaal van 2021 steeg het aantal juridische vacatures naar 4.911, een stijging van 22% ten opzichte van een kwartaal eerder. Ook in Q1 van 2022 bleef de vraag naar juristen toenemen, namelijk met 7% ten opzichte van Q4. Volgens Toeset vertoont de overkokende arbeidsmarkt voor legal professionals nog geen enkel teken van een kentering. “Ik val inmiddels in herhaling, maar in de ruim twintig jaar dat ik dit vak beoefen heb ik deze situatie nog niet eerder meegemaakt.”

Logisch gevolg is dat professionals die nu een overstap maken er flink in salaris op vooruit kunnen gaan. Met name bij junior en mid-level legal professionals is een salarissprong van minimaal tien procent inmiddels normaal. Daardoor hebben bedrijven en organisaties die werken met een cao-structuur, zoals gemeenten en onderwijsinstellingen, volgens Toeset nu het nakijken: zij kunnen niet meegaan in deze forse salarisstijgingen.

Deze organisaties proberen dat op te lossen door bijvoorbeeld arbeidsmarkttoeslagen aan te bieden, een vaak tijdelijke toeslag op het loon van een werknemer. Maar niet alleen zijn de toeslagen tijdelijk, volgens Toeset zijn deze in de regel ook te laag om echt te concurreren met organisaties die niet gebonden zijn aan cao-bepalingen.

Ook weer beweging onder senior legal professionals

Voor het eerst sinds eind 2019 ziet Toeset ook weer beweging ontstaan op de arbeidsmarkt voor senior legal professionals, onder meer vanwege de sterke economische groei. Toeset: “Bedrijven openen nieuwe hoofdkantoren in Nederland en start-ups worden scale-ups; uiteindelijk hebben deze bedrijven gewoon een Head of Legal nodig, en die halen ze weg bij andere organisaties.”

Sowieso is werken bij scale-ups iets wat juristen trekt, ziet Toeset. “Veel professionals vinden het leuk om die significante groei bij deze organisaties mee te maken.”

Groene bedrijven en farmacie in trek als werkgevers

Naast scale-ups constateerde Robert Walters eerder al dat veel legal professionals graag aan de slag gaan bij duurzame bedrijven, terwijl milieuonvriendelijke en niet-duurzame organisaties het nakijken hebben. Bij dat laatste stelt Toeset nu een kleine kanttekening. “Oude industrieën worden steeds meer gedwongen om groener te worden, onder meer omdat pensioenfondsen en aandeelhouders dit vaker eisen. Ook vanuit juridisch perspectief is dit een interessante transitie. Voor ‘de oude garde’ van bedrijven ligt daar een kans voor het aantrekken van juridische professionals.”

Nog een opvallende trend: Toeset merkt dat veel legal professionals geïnteresseerd zijn in een functie binnen de farmaceutische industrie. “We hebben nog nooit zoveel gehoord over de farmacie, de gezondheidszorg, de medische wereld; dat maakt dat ook juristen bedrijven in deze sector als interessante en aantrekkelijke werkgevers zien.”

Meer informatie

Vraag nu toegang aan tot de Robert Walters Salary Survey 2022 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied

Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van juridische professionals? Neem dan contact op met Joyce Toeset via 020 644 4655 of joyce.toeset@robertwalters.com.

Recruitment advies 

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»