Een nieuwe baan in 2022? Zo maak je de juiste keuze

Jose Bokhorst

Het is een ongekende luxe voor professionals: voor het eerst in decennia zijn er meer vacatures dan werkzoekenden. En dat lijkt werknemers aan het denken te zetten: in een recent salarisonderzoek van Robert Walters gaf 39% van de respondenten met een baan aan actief op zoek te zijn naar een nieuwe uitdaging. Een kwart van de respondenten wil daar in de komende 12 maanden mee starten.

Door de krapte op de arbeidsmarkt lijkt 2022 het ideale jaar om een switch te maken. Alleen: hoe maak je de juiste keuze? Jose Bokhorst, managing director van Robert Walters Nederland, geeft drie tips.   

Tip 1: Bedenk wat je drijfveren zijn

Bokhorst: “Stel jezelf de vraag: waar sta ik op dit moment in mijn carrière, en waar wil ik nog naartoe? Dit is het ideale moment om de juiste kant op te bewegen. Organisaties kunnen moeilijk kandidaten vinden die voor honderd procent aan het profiel voldoen en zijn daarom bereid om out-of-the-box te denken en mensen de tijd te geven om zich te ontwikkelen. Denk je weleens over een overstap naar een ander type organisatie, een andere functie of een nieuw specialisme? Dan is dit daarvoor het moment. Zo zien wij nu bijvoorbeeld veel financials die de keuze maken om als interimmer aan de slag te gaan.” 

Tip 2: Luister vooral naar jezelf

“Natuurlijk is het goed om te sparren met familie en vrienden over carrièremogelijkheden, maar te veel meningen zorgen er vooral voor dat je alleen maar meer gaat twijfelen. Luister vooral naar je eigen gevoel – jij kent jezelf het best. Ga het gesprek aan met verschillende werkgevers om erachter te komen van welke dingen jouw hart sneller gaat kloppen, én win advies in bij een recruitment consultant. Zij kennen de markt, achterhalen via gesprekken wat jij belangrijk vindt en kunnen met ideeën komen waar jij zelf nog niet aan hebt gedacht.” 

Tip 3: Ga voor een baan die voldoening geeft

“In de huidige war for talent stijgen de salarissen en liggen er uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden op tafel, maar besef wel dat het er uiteindelijk vooral om draait of je in je dagelijkse werk voldoening gaat vinden. De voldoening die bonussen en salarisverhoging bieden, is vaak maar van tijdelijke aard, terwijl zaken als doorgroeimogelijkheden, fijne collega's en flexibel werken in de praktijk voor veel meer werkgeluk zorgen.”

Meer informatie

Goed voorbereid op zoek naar een nieuwe baan? Check met de digitale Salary Survey 2022 welk salaris je kunt vragen. Of bekijk onze vacatures

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

Carrière advies

»

Aanbevolen vacatures