Accountants zijn niet aan te slepen bij de Big 4

Suzanne van Mook

Het aantal vacatures voor hoogopgeleide financieel professionals explodeert. In de eerste twee maanden van 2018 werden er maar liefst 65% meer financieel specialisten zoals accountants en controllers gevraagd dan in januari en februari 2017. Accountantskantoren lukt het steeds minder makkelijk om mensen langer vast te houden.

Dit is een samenvatting van een artikel dat op 6 maart 2018 gepubliceerd werd in de Telegraaf. Hierin worden de trends toegelicht door Rob Steur, senior manager finance recruitment bij Robert Walters. Het volledige artikel leest u hier (account vereist).

Vasthouden

Het verloop onder jonge accountants is enorm. De sector kent door de pyramide-opbouw van het personeelsbestand van nature al een groot verloop, maar dat is de laatste jaren duidelijk aan het stijgen. Bij recruitmentorganisatie Robert Walters, die erg actief is op de markt van financiële professionals, wordt ook gezien dat accountantsorganisaties jongeren moeilijk kunnen vasthouden. "De jonge generatie vindt hele andere dingen belangrijk", zegt Rob Steur. "Statussymbolen als een auto van de zaak interesseert ze minder. Ze kunnen toch niet parkeren in de stad."

Vlucht

De recruiters van Robert Walters zien twee bewegingen. Een deel vertrekt naar kleinere accountantskantoren en een ander deel vlucht van de Big 4 naar het bedrijfsleven of naar de overheid voor een functie als accountant of controller.

"Velen ervaren de druk bij de grote kantoren als veel te groot”, aldus Steur. "Het is niet zo dat de druk in het bedrijfsleven per se minder is, maar die is wel gelijkmatiger over het jaar verdeeld. Bij accountantskantoren is het in de periode van oktober tot en met februari achter elkaar doorwerken. Zeker jonge mensen willen dat niet. Die willen een betere balans tussen werk en privé.”

De druk van de toezichthouders is in de dagelijkse praktijk goed te merken. "De accountants liggen onder een vergrootglas”, zegt Steur. "Ze zijn steeds meer bezig met het voldoen aan de regels. Het werk op een kleiner accountantskantoor met een minder strikte scheiding tussen controle en advies vinden velen daarom veel leuker en afwisselender. Daarnaast is de sfeer er vaak gemoedelijker en zijn de lijnen korter.”

Salarissen

Voor de salarissen hoeven de financieel specialisten namelijk niet te blijven plakken bij de accountantskantoren. Uit het jaarlijkse salarisonderzoek van Robert Walters blijkt dat financieel professionals in het bedrijfsleven net zoveel kunnen verdienen als bij een accountantskantoor. Met één tot vijf jaar ervaring ligt het salaris bij zowel de grote openbare kantoren op de Zuidas als in het bedrijfsleven zo tussen de €50.000 en €70.000 per jaar.

 

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met senior manager finance recruitment Rob Steur, via 020 644 4655 of rob.steur@robertwalters.com. Bekijk ook onze financiële vacatures.

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»