De vraag naar controllers is terug op het niveau van januari

Na een flinke dip in de vraag naar controllers in maart, april en mei, heeft de stijgende lijn die sinds juni zien was zich voortgezet in september en en oktober. In oktober is de vraag zelfs groter dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een analyse van Robert Walters.

Rob Steur, specialist in de bemiddeling van finance professionals bij Robert Walters: “Er was eind vorig jaar en begin dit jaar een enorme vraag naar controllers. Daar zette de coronacrisis een flinke streep doorheen. Maar vanaf juni zagen we dat een steeds groter deel van de procedures die ‘on hold’ waren gezet, weer werden opgepakt. Sinds september zien we een sterk stijgende lijn, in interim opdrachten en vooral in vaste vacatures.”

De vraag naar financial controllers en business controllers was in oktober terug op het niveau van januari, met respectievelijk 504 en 237 geadverteerde vacatures. Vergeleken met oktober vorig jaar was de vraag zelfs 8% groter.

 

Figuur: Aantal geadverteerde vacatures voor controllers, Okotober 2019-Oktober 2020 (bron: Jobfeed)

Vraag naar financial controllers minder hard geraakt

Het controller-vak is crisisbestendig, zegt Steur. De dip in vraag naar financial controllers was dit voorjaar opvallend gering. Er werden slechts 5% minder financial controllers gezocht dan in dezelfde periode vorig jaar. “Juist in een periode van extreme onzekerheid is het voor bedrijven essentieel om elke euro te kunnen verantwoorden. Hoe staat het met de cash flow, welke kosten komen eraan en waar kunnen we besparen? Om dat exact in kaart te brengen heb je goede financial controllers nodig.”

Vraag naar business controllers zal verder toenemen

Het aantal vacatures voor business controllers werd sterker geraakt door de crisis en daalde met 14% tussen maart en augustus. Steur is niet verbaasd dat vraag sinds september weer opleeft. “Bedrijven willen in beeld krijgen wat het ‘nieuwe normaal’ is. Welke omzet is er te verwachten en hoeveel kosten kunnen daartegenover staan zonder dat er verlies gedraaid wordt? Daar zijn business controllers voor nodig. Uit data-research die wij hebben gedaan over de vorige crisis, ruwweg van 2008 tot 2015, bleek ook dat forecasting een skill was die steeds meer gevraagd werd. Sindsdien waren veel organisaties druk bezig met bijvoorbeeld Power BI, AI en Data Analytics. De komende periode zal deze ontwikkeling in een stroomversnelling komen. Bij kleinere bedrijven staan dat soort zaken vaak wat meer in de kinderschoenen, maar ook daar is het nu keihard nodig om die voorspellende waarde uit je cijfers te krijgen. Waar in kleine organisaties de forecasting er eerst ‘bij werd gedaan’ door de finance manager, zullen zij ook vaker op zoek gaan naar specialisten. Daarbij zijn RC’s (register controllers) de populairste kandidaten.”

Controller als business partner

Uit onderzoek van Robert Walters blijkt dat CFO’s hun controllers slechts in 30% van de gevallen als volwaardige business partner beschouwt. Wat kunnen controllers eraan doen om dit te veranderen? Steur: “Juist nu moet je als business controller je board strategisch kunnen adviseren. Om te beginnen moet je daarvoor natuurlijk goed snappen hoe de business in elkaar zit, en welke aspecten van het financiële plaatje essentieel zijn. Maar een goed verhaal alleen is niet genoeg, je moet het ook overtuigend kunnen presenteren. Daarvoor zijn soms wat diplomatieke vaardigheden nodig.” 

Meer weten?

Lees meer artikelen over controllers. Wil je liever meer beluisteren over dit onderwerp? Rob Steur bespreekt de arbeidsmarkt voor controllers in deze podcast. Voor meer informatie, neem contact op met Rob Steur via rob.steur@robertwalters.com.

 

 

  

Controllers  

»

Vacature uploaden 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»