nl

Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Wervingsstrijd om schaarse fiscalisten: Wat willen tax professionals?

 

 

Door de kandidaatgedreven markt waarin zij zich bevinden, kunnen tax professionals kritisch kijken naar wat werkgevers hen bieden. Er is altijd veel vraag naar fiscalisten geweest. Zelfs in de crisisjaren kon het merendeel van de fiscalisten aan een baan komen. Dat tax professionals nog steeds voldoende keuze hebben op de arbeidsmarkt, weet ook Rob Steur, gespecialiseerd in de werving en selectie van tax professionals. Steur stipt vier factoren aan die tax professionals belangrijk vinden in hun keuze voor een werkgever.

Meer gevoel met de business

Veel fiscalisten beginnen hun loopbaan bij een groot advieskantoor. Daar leer je onder leiding van meer ervaren collega’s te werken voor grote, veelal internationale klanten. De vraagstukken zijn interessant en divers omdat je voor meerdere bedrijven werkt, echter als consultant bij deze advieskantoren zie je vaak minder goed wat er daadwerkelijk met je advies gebeurt. Bij de uiteindelijke implementatie van het advies ben je als adviseur vrijwel nooit betrokken. ‘Voor veel tax professionals begint dat gebrek aan praktijkervaring na enige tijd te knagen,’ maakt Steur op uit gesprekken met fiscalisten. De adviseurs die juist deze uitdaging in hun werk zoeken, maken daarom vaak de overstap naar het bedrijfsleven. Steur: ‘In het bedrijfsleven ben je als fiscalist praktischer met je kennis bezig. Je moet in die rol durven staan voor de fiscale keuzes die je maakt. Die keuzes hebben dan ook zichtbaar impact. Het hebben van invloed op de bedrijfsvoering is voor professionals met enige werkervaring erg aantrekkelijk.’ Nog een uitdaging inherent aan werken in het bedrijfsleven: intensieve samenwerking met andere professionals zoals juristen, accountants, finance managers en operational managers. ‘Daardoor krijg je meer feeling met de organisatie waarvoor je werkt. En dat vergt andere vaardigheden, zoals helder kunnen communiceren over fiscale problematiek en overtuigingskracht. Voor fiscalisten is dat een mooie uitdaging.’

Brede ontwikkelingsmogelijkheden

Fiscalisten zijn al specialisten zodra zij uit de collegebanken komen. Bij hun eerste werkgever volgt al snel een verdere specialisatie. Steur merkt dat advieskantoren hun fiscalisten steeds jonger laten kiezen voor een fiscale niche. Voor professionals met honger naar inhoudelijke verdieping is dat mooi, maar het heeft een keerzijde. ‘Heb je je eenmaal gespecialiseerd, dan is het lastig om nog van koers te veranderen. Voor veel tax professionals werkt dat op den duur benauwend.’ De jonge carrièremakers voor wie dat geldt, zoeken volgens Steur vaak uitdagingen naast het ontwikkelen van hun vaktechniek. ‘Ik spreek veel jonge professionals die het belangrijk vinden dat een werkgever een cursus Engels, soft-skilltrainingen, of bijvoorbeeld een mogelijkheid tot het volgen van een post-master kan aanbieden.’ De meeste werkgevers maken het volgen van vaktechnische cursussen mogelijk, maar Steur meent dat dat niet genoeg is. ‘Veel fiscale talenten wegen de ontwikkelingsmogelijkheden zwaar mee bij hun keuze voor een werkgever. Werkgevers die interessante mogelijkheden aanbieden die gericht zijn op het ontwikkelen van soft skills of vaardigheden niet direct gelieerd aan de fiscaliteit, zijn beter in staat om de schaarse fiscalisten aan te trekken.’

Transparantie en waardering

Voor een fiscalist werkzaam bij een advieskantoor, zijn de doorgroeimogelijkheden duidelijk en overzichtelijk. Advieskantoren zijn organisaties met een piramidestructuur waarbinnen professionals snel kunnen doorgroeien. Toch blijkt dit carrièrepad vaak minder transparant dan het wordt voorgesteld. Steur: ‘Ik merk dat consultants soms het gevoel hebben dat het krijgen van promotie afhangt van wat ze gegund wordt. Ook is een promotie niet altijd mogelijk vanwege het aantal beschikbare posities in een team. Dat leidt geregeld tot frustratie bij fiscalisten.’ Ook bonussystemen laten soms aan duidelijkheid te wensen over, stelt Steur. ‘Zo transparant als de piramide is, zo onoverzichtelijk is het bonusbeleid.’

Een auto van de zaak is in het bedrijfsleven geen vanzelfsprekendheid, maar dat is het wel voor een fiscalist. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom cruciaal bij het werven van fiscalisten.

Een bonus is niet alleen een financiële compensatie voor het afleveren van goed werk, maar ook een blijk van waardering voor de inzet en gemaakte overuren, die vrijwel nergens worden uitbetaald. ‘Fiscalisten maken lange dagen. In de transactiepraktijk bijvoorbeeld, zijn werkdagen van 14 uur geen uitzondering. Natuurlijk staat daar een goed salaris tegenover, maar het belang van waardering voor hun enorme inzet wordt toch nog te vaak onderschat.’

Een goed salarispakket en een gezonde work-life balance

Wat inkomen betreft hoef je met een fiscalist geen medelijden te hebben. De beroepsgroep is een van de beter betaalde in Nederland. Over het salarispakket klagen fiscalisten dan ook niet snel. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden zijn goed, stelt Steur. ‘Wel zien we dat in de minder grote tax teams in het bedrijfsleven soms met verbazing wordt gereageerd op de salarispakketten van de fiscalisten afkomstig van de advieskantoren, met name op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden. Een auto van de zaak is in het bedrijfsleven bijvoorbeeld geen vanzelfsprekendheid, maar dat is het wel voor een fiscalist. Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn daarom cruciaal bij het werven van fiscalisten. ‘Daarbij moet je niet alleen denken aan een auto, laptop en telefoon, maar zeker ook aan de mogelijkheid om flexibel te werken qua tijden en locatie, en de typisch Nederlandse papa-dagen. Werkgevers doen er goed aan om naar die wensen te luisteren. Als jij het niet doet, dan doet de concurrent het wel.’

 

Meer informatie

Meer weten over het werven en behouden van tax professionals? Neem contact op met Rob Steur via  020 644 46 55 of rob.steur@robertwalters.com.

Lees meer over salaristrends op de fiscale arbeidsmarkt of bekijk onze huidige fiscale vacatures.

Share this:

Recruitment advies 

Webinars 

Vacature uploaden 

Salary Survey 

Recruitmentadvies 

Share this article

Related Solutions

Sign up for job alerts
Salary Survey
Career Advice
Global Get In Touch

Global Lorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem IpsumLorem Ipsum Lorem Ipsum

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.