nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Dit doet een CFO, en dit moet je daarvoor kunnen

Veel (jonge) financials dromen ervan om later CFO te worden. Maar wat doet een CFO eigenlijk? En belangrijker nog: welke skills heb je nodig om er een te worden? 

 

Wat doet een CFO?

Een CFO zet de lijnen uit met betrekking tot de financiële doelstellingen van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de budgetten. Als CFO ben je daarnaast bezig met investeringen en de verdeling van bedrijfsfinanciën en analyseer je bijkomende kansen en risico’s. 

Je overziet ook het cash management, bedenkt strategieën om het bedrijfskapitaal te vergoten zodat de organisatie kan groeien en houd je bezig met fusies en overnames. De meeste CFO’s hebben een plek in de raad van bestuur. 

Werk je als CFO in een kleiner bedrijf, dan ben je wellicht direct verantwoordelijk voor accountinggerelateerde zaken. Chief financial officers bij grotere organisaties beoordelen in de regel vaker rapportages en data aangeleverd door verschillende bedrijfsdivisies.

Benodigde skills

Om CFO te worden heb je niet alleen uitstekende financiële skills nodig, je moet ook slimme en strategische beslissingen kunnen en durven nemen namens de organisatie. 

De moderne CFO moet samen met de andere managers op c-level bepalen welke richting het bedrijf opgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de CFO tegengas durft te geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Het is daarom belangrijk dat een CFO het bedrijf op een allesomvattende manier kan analyseren zodat duidelijk wordt wat de organisatie nodig heeft (en wat niet).

Tegenwoordig wordt het ook steeds belangrijker dat je (financiële) data kan vertalen naar begrijpelijke informatie die belangrijk en nuttig is voor de hele organisatie. Hiervoor is het belangrijk een goed team samen te stellen bestaande uit onder meer data analysts en data-savvy business controllers. Als CFO is het dus ook zaak een actieve rol te spelen in het hiring process. 

Vergeet tot slot je soft skills niet; kwaliteiten als leiderschap, communicatie en people management zijn onontbeerlijk voor een senior positie als CFO. 

Ervaring en opleiding

Om CFO te worden heb je ten minste enkele jaren ervaring nodig op seniormanagementniveau. Daarnaast is een achtergrond in bijvoorbeeld accounting, finance, economie of business belangrijk. Veel CFO’s starten hun carrière als accountant, financial of manager van een kleine divisie en werken zich door de jaren heen op tot posities op senior niveau binnen de organisatie. 

Het aantal jaren managementervaring dat vereist is om te promoveren naar de rol van CFO hangt af van de grootte van het bedrijf en van alle taken en verantwoordelijkheden die bij de rol komen kijken. 

Tot slot beschikken de meeste CFO’s in Nederland volgens data-onderzoek van Robert Walters over een master’s degree, gevolgd door een PhD en een specifieke Master of Business Administration. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

ESG specialist Hasib Sharifzada: ‘Mijn expertise op het gebied van reporting, audit en control kwam goed van pas’  

ESG (Environment, Social & Governance) en de implementatie van Europese richtlijnen voor CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directives) staan bij veel organisaties hoog op de agenda. Dit betekent dat er genoeg kansen zijn voor professionals die zich in dit specialisme willen verdiepen. Juriste

Lees meer

Nieuwe senior leadership positie?

De start in een nieuwe baan als senior leader is leuk, maar ook uitdagend. Hoe zorg je dat je je binnen korte tijd positioneert als gerespecteerde leidinggevende, en een omgeving creëert waarin jouw mensen kunnen floreren? Robert Walters vroeg advies aan verschillende C-level executives. 1. Verdiep

Lees meer

Vier tips voor executives die terug willen keren naar Nederland

Een carrière in het buitenland biedt veel mogelijkheden. Dit is dé kans om de wereld te zien, nieuwe culturen te ontdekken en ervaring op te doen in het internationale bedrijfsleven. Toch gaat het bij veel professionals weer kriebelen na een paar jaar in het buitenland. De directe communicatiestijl,

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.