nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Dit doet een CFO, en dit moet je daarvoor kunnen

Veel (jonge) financials dromen ervan om later CFO te worden. Maar wat doet een CFO eigenlijk? En belangrijker nog: welke skills heb je nodig om er een te worden? 

 

Wat doet een CFO?

Een CFO zet de lijnen uit met betrekking tot de financiële doelstellingen van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de budgetten. Als CFO ben je daarnaast bezig met investeringen en de verdeling van bedrijfsfinanciën en analyseer je bijkomende kansen en risico’s. 

Je overziet ook het cash management, bedenkt strategieën om het bedrijfskapitaal te vergoten zodat de organisatie kan groeien en houd je bezig met fusies en overnames. De meeste CFO’s hebben een plek in de raad van bestuur. 

Werk je als CFO in een kleiner bedrijf, dan ben je wellicht direct verantwoordelijk voor accountinggerelateerde zaken. Chief financial officers bij grotere organisaties beoordelen in de regel vaker rapportages en data aangeleverd door verschillende bedrijfsdivisies.

Benodigde skills

Om CFO te worden heb je niet alleen uitstekende financiële skills nodig, je moet ook slimme en strategische beslissingen kunnen en durven nemen namens de organisatie. 

De moderne CFO moet samen met de andere managers op c-level bepalen welke richting het bedrijf opgaat en welke route daarvoor wordt gevolgd. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat de CFO tegengas durft te geven wanneer de rest van het management een weg wil inslaan die vanuit financieel oogpunt onverstandig is. Het is daarom belangrijk dat een CFO het bedrijf op een allesomvattende manier kan analyseren zodat duidelijk wordt wat de organisatie nodig heeft (en wat niet).

Tegenwoordig wordt het ook steeds belangrijker dat je (financiële) data kan vertalen naar begrijpelijke informatie die belangrijk en nuttig is voor de hele organisatie. Hiervoor is het belangrijk een goed team samen te stellen bestaande uit onder meer data analysts en data-savvy business controllers. Als CFO is het dus ook zaak een actieve rol te spelen in het hiring process. 

Vergeet tot slot je soft skills niet; kwaliteiten als leiderschap, communicatie en people management zijn onontbeerlijk voor een senior positie als CFO. 

Ervaring en opleiding

Om CFO te worden heb je ten minste enkele jaren ervaring nodig op seniormanagementniveau. Daarnaast is een achtergrond in bijvoorbeeld accounting, finance, economie of business belangrijk. Veel CFO’s starten hun carrière als accountant, financial of manager van een kleine divisie en werken zich door de jaren heen op tot posities op senior niveau binnen de organisatie. 

Het aantal jaren managementervaring dat vereist is om te promoveren naar de rol van CFO hangt af van de grootte van het bedrijf en van alle taken en verantwoordelijkheden die bij de rol komen kijken. 

Tot slot beschikken de meeste CFO’s in Nederland volgens data-onderzoek van Robert Walters over een master’s degree, gevolgd door een PhD en een specifieke Master of Business Administration. 

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Klaar voor de volgende stap in je carrière? Zeven tips.

Je hebt besloten dat je carrière een nieuwe richting nodig heeft, je wilt iets anders. Voordat je een overhaaste beslissing neemt zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. 1. Je moet helemaal klaar zijn voor een nieuwe stap Voordat je op zoek gaat naar een andere functie, moet je je afvragen

Lees meer

De snelste weg naar een salarisverhoging

Hoewel er geen geheime formule is om een salarisverhoging te garanderen kun je op een aantal manieren de kans hierop aanzienlijk vergroten. Wij geven je vijf tips om jezelf in de schijnwerpers te zetten bij je werkgever. 1. Zorg voor meer verantwoordelijkheid Meer verantwoordelijkheid nemen is de sn

Lees meer

Dit doet een CFO, en dit moet je daarvoor kunnen

Veel (jonge) financials dromen ervan om later CFO te worden. Maar wat doet een CFO eigenlijk? En belangrijker nog: welke skills heb je nodig om er een te worden? Wat doet een CFO? Een CFO zet de lijnen uit met betrekking tot de financiële doelstellingen van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.