nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Inzichten & Advies

Of je nu op zoek bent naar talent of naar een nieuwe carrièrestap voor jezelf, wij adviseren je graag over de laatste trends op de arbeidsmarkt en bieden je de inspiratie die je nodig hebt.

Meer lezen
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Werken als internal auditor

Onze banking & financial services divisie bemiddelt kandidaten met een achtergrond in finance, risk en compliance bij financiële instellingen, oftewel alle instellingen die rapportageplichtig zijn aan de AFM en DNB.

Sinds het begin van de kredietcrisis - die uitmondde in een wereldwijde economische crisis en een  bankencrisis - wordt de financiële sector onder het vergrootglas gelegd. Overheden, (beursgenoteerde) ondernemingen, media en burgers dringen aan op structurele veranderingen. Gemaakte fouten uit het verleden zouden de garantie moeten bieden dat het in de toekomst allemaal anders (lees: beter) wordt. Aanscherping van wet- en regelgeving zijn het gevolg; een toename van de controle in de naleving daarop eveneens.

De afdelingen finance, risk & compliance drukken meer dan ooit een zware stempel op het bankwezen. Van de medewerkers worden andere competenties vereist dan voorheen. Een voorbeeld ter illustratie: de functie van internal auditor. Wanneer is iemand geschikt voor de positie van internal auditor?

De internal auditor

De internal auditor houdt zich bezig met het voortraject van diverse controles die door de externe accountant worden uitgevoerd en gerapporteerd. Vanuit het principe van ‘The 3 Lines of Defence’ is de auditor werkzaam in de derde Line of Defence. De eerste lijn beslaat de werkzaamheden van de business, de tweede lijn wordt gevormd door de afdelingen finance, risk & compliance.

Globaal kan worden gesteld dat audit is opgesplitst in operational audit en financial audit. Aan wat voor vraagstukken kun je dan denken? Relevante vragen zijn onder meer: Heeft de financiële instelling cijfermatig alles juist weergegeven conform Basel II/III dan wel Solvency? Zijn de cijfers door de bank op correcte wijze gerapporteerd? Zijn medewerkers integer geweest bij het zaken doen met de klant? Hebben zij gehandeld conform opgestelde procedures en kunnen we dus aan de externe accountant communiceren dat wij ‘in control zijn’?  

Welke competenties zijn vereist?

Als internal auditor moet succes een drijfveer zijn. De financiële wereld heeft in korte tijd een vloedgolf aan regelgeving over zich heen gekregen. Uiteraard wordt verwacht dat deze regels zo spoedig mogelijk en op een correcte wijze worden geïmplementeerd in de onderneming. Kundige controle op deze implementatie en de naleving ervan is minstens zo belangrijk. De controleslag vereist daarnaast periodieke follow-up. Afdelingen dienen hun processen en hun gedrag aan te passen aan nieuwe wet- en regelgeving. Als een afdeling tijdens een audit een onvoldoende scoort, is verbetering absoluut noodzakelijk  Om een afdeling vervolgens tot verbetering te bewegen, dient een auditor over sociale vaardigheden te beschikken. Hij moet in staat zijn om mensen, meer in het bijzonder het bewustzijn en het gedrag van mensen, te veranderen. Daarvoor dien je als auditor met mensen in gesprek te gaan. De rol als oom agent is achterhaald, de internal auditor dient te beschikken over sterk ontwikkelde communicatieve vaardigheden, overtuigingskracht en doorzettingsvermogen. Twee andere competenties die te allen tijde van belang zijn voor internal auditor zijn integriteit en onafhankelijkheid.

Welke ervaring is relevant?

De meest ideale kandidaat is de kandidaat ’who can hit the ground running’. De kandidaat die van meet af aan een toegevoegde waarde kan vormen voor de onderneming. Kandidaten met een Big-4 achtergrond worden vaak als zeer geschikt geacht voor een positie zoals die van internal auditor. Dat geldt des te meer als de kandidaat een klantenkring binnen de financiële instellingen heeft bediend. Zowel theoretische kennis van als praktijkervaring met Basel II/III en Solvency zijn vaak een vereiste.

Uiteraard beschikt de kandidaat over aantoonbare affiniteit met cijfers.Een universitaire achtergrond in Bedrijfskunde of Economie is eerder regel dan uitzondering. Een - zo goed als afgeronde - post-doctorale opleiding als Register Accountant (‘RA’) is optimaal.

De sleutel tot succes

Voor je nieuwe werkgever is het een must dat je gemotiveerd en geïnteresseerd bent. Dat betekent dat je je zowel in het bedrijf als in de functie hebt verdiept, dat je vragen hebt voorbereid waaruit je interesse blijkt. Een enthousiaste, professionele houding met een gezonde dosis nieuwsgierigheid zijn belangrijk in het sollicitatiegesprek. Uit je cv zal verder naar voren moeten komen dat je beschikt over aantoonbare affiniteit met de branche. 

Robert Walters helpt jou bij het zoeken naar nieuwe loopbaanmogelijkheden. Wij brengen je in contact met financiële instellingen die nieuwe uitdagingen voor je hebben, veelal voordat deze posities ‘op de markt komen’. De consultants van Robert Walters kunnen je daarnaast adviseren over een gedegen voorbereiding op het interview bij de klant.

Deel dit artikel

Gerelateerde informatie

Op zoek naar medewerkers?
Salary Survey
Recruitmentadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Related content

View All

Werken als internal auditor

Onze banking & financial services divisie bemiddelt kandidaten met een achtergrond in finance, risk en compliance bij financiële instellingen, oftewel alle instellingen die rapportageplichtig zijn aan de AFM en DNB. Sinds het begin van de kredietcrisis - die uitmondde in een wereldwijde economische

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.