nl
Vacatures

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, en delen jouw verhaal met vooraanstaande organisaties in Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Bekijk alle vacatures
Professionals

Onze consultants nemen de tijd om te luisteren naar jouw ambities, zodat zij jouw verhaal kunnen delen met de meest vooraanstaande organisaties van Nederland. Laten we samen het volgende hoofdstuk van jouw carrière schrijven.

Meer informatie
Onze Diensten

Toonaangevende bedrijven in heel Nederland vertrouwen op Robert Walters om snel en efficiënt de juiste mensen te werven. Lees meer over onze dienstverlening.

Meer informatie
Over Robert Walters Nederland

Voor ons gaat recruitment over meer dan een enkele vacature. Wij helpen organisaties en professionals bij het maken van belangrijke keuzes.

Meer lezen

Werken bij ons

Onze mensen maken het verschil. Lees hun verhaal en kom alles te weten over een carrière bij Robert Walters Nederland.

Ontdek meer

Zeven tips om het maximale uit je beoordelingsgesprek te halen

Tijdens je beoordelingsgesprek kijk je niet alleen terug naar je prestaties van het afgelopen jaar. Het is ook hét moment om vooruit te kijken; om aan te geven wat je ambities voor het komende jaar zijn, en te bespreken hoe de organisatie jou kan helpen om te groeien als professional. Het is belangrijk om vantevoren op een rij te zetten wat jouw bijdrage aan de organisatie is geweest, wat je nog kunt verbeteren en welke wensen jij hebt op het gebied van je functie, persoonlijke ontwikkeling en beloning. 

Zaken om over na te denken

De eerste stap in je voorbereiding is om voor jezelf een antwoord te hebben op de onderstaande vragen.

  • Wat heb je het afgelopen jaar bereikt? Probeer dit concreet te maken, zo mogelijk met cijfers.
  • Wat zijn je sterke en zwakke punten? Zijn er zwakke eigenschappen die je hebt verbeterd? Bedenk voorbeelden die dit illustreren. 
  • Op welke manieren heb jij waarde toegevoegd aan het team, of aan de organisatie in het geheel? Noem nieuwe ideeëen die je hebt geïmplementeerd en manieren waarbij jij je op een bijzondere manier hebt ingezet voor de organisatie. 
  • Heb je laten zien dat je meer verantwoordelijkheid aankunt en dat je klaar bent om door te groeien? Heb je extra taken opgepakt of nieuwe vaardigheden opgedaan?

Zodra je een duidelijk beeld hebt van je prestaties en ontwikkeling, is het belangrijk om te weten hoe je deze informatie kunt gebruiken om het maximale uit je beoordelingsgesprek te halen. Wij geven je zeven tips.

1. Kijk naar wat beter kan

Je hebt je prestaties van het afgelopen jaar op een rij gezet en er concrete voorbeelden bij bedacht. De volgende stap is om jouw activiteiten op de juiste waarde te schatten, en te kijken hoe het nog beter kan. Kom met voorstellen die problemen waar je op dit moment tegenaan loopt zullen voorkomen. Laat zien dat de top nog niet bereikt is, dat jij het team naar een hoger plan kan brengen.

2. Breng je ambities in kaart

Denk na over wat je de komende jaren wil bereiken in je carrière en hoe je werkgever je hierbij kan helpen. Welke mogelijkheden zijn er om je kennis te verbreden en je persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen? Vraag bij HR of er een trainingsbudget beschikbaar is. Daarna kun je gericht op zoek gaan naar trainingen die je tijdens het beoordelingsgesprek aan je manager kunt voorleggen. Zorg dat je helder kunt uitleggen waarom de training voor jou interessant is, en hoe de organisatie profijt gaat hebben van jouw nieuw geleerde vaardigheden. 

3. Bereid je voor op een compromis

Je werkgever kan waarschijnlijk niet aan al jouw wensen tegemoet komen. Maak een lijstje met de punten waar je wel en absoluut niet over wil onderhandelen. Je zult waarschijnlijk concessies moeten doen op bijvoorbeeld de termijn of manier waarop je nieuwe projecten kunt uitrollen, promotie kan maken, of een salarisverhoging kunt krijgen.

4. Weet wat je waard bent

Als je vindt dat je te weinig verdient, is het verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je jouw salarisvoorstel op een overtuigende manier kunt presenteren aan je manager. De Robert Walters Salary Survey is een uitstekende tool om jouw salaris te vergelijken met dat van andere professionals in dezelfde functie. Realiseer je dat salaris niet alles is. Gebruik je beoordelingsgesprek ook om de secundaire arbeidsvoorwaarden van je functie te bespreken. Als een salarisverhoging op korte termijn niet tot de mogelijkheden behoort, probeer dan afspraken te maken over een salarisverhoging op de langere termijn, en daaraan duidelijke doelstellingen te koppelen.  

5. Stel je doelen vast

Gebruik het beoordelingsgesprek om gezamenlijk je doelstellingen voor het komende jaar vast te stellen. Zorg ervoor dat je manager je doelstellingen heeft gezien en goedgekeurd, en hou bij hoe je de gemaakte afspraken in de praktijk hebt gebracht. Zo heb je een goede onderhandelingspositie tijdens het volgende gesprek.

6. Blijf professioneel

Denk eraan dat een beoordelingsgesprek een functioneel en zakelijk gesprek is. Probeer niet emotioneel te reageren op negatieve feedback, ook al komt die misschien onverwacht. Vraag je manager om voorbeelden te geven als de feedback voor jou niet duidelijk is. Je kunt dingen namelijk pas veranderen als je weet waar het mis gaat. Het is een goed idee om aantekeningen te maken. Zo vergeet je niets, en kun je ze gedurende het jaar nog eens teruglezen om voor jezelf te bepalen of je op de juiste weg zit.

7. Vraag tussentijds om feedback

Het is belangrijk dat je door het jaar heen regelmatig met je manager bespreekt wat je in de tussentijd bereikt en gedaan hebt, hoe je probeert je doelstellingen te realiseren en wat jouw bijdrage is aan de organisatie.

 

Meer informatie

Als je bij de voorbereiding op je beoordelingsgesprek nog vragen hebt dan kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of 020 644 4655. Kom je er tijdens je beoordelingsgesprek achter dat je huidige werkgever niet kan bieden wat jij zoekt? Bekijk onze job checklist om zeker te weten of het tijd is voor een nieuwe stap.

Deel dit artikel

Links

Op zoek naar iets nieuws?
Salary Survey
Carrièreadvies
Neem contact met ons op

Laat je adviseren door een van onze consultants

Gerelateerde informatie

Bekijk alle inhoud

Klaar voor de volgende stap in je carrière? Zeven tips.

Je hebt besloten dat je carrière een nieuwe richting nodig heeft, je wilt iets anders. Voordat je een overhaaste beslissing neemt zijn er een aantal dingen die je moet overwegen. 1. Je moet helemaal klaar zijn voor een nieuwe stap Voordat je op zoek gaat naar een andere functie, moet je je afvragen

Lees meer

De snelste weg naar een salarisverhoging

Hoewel er geen geheime formule is om een salarisverhoging te garanderen kun je op een aantal manieren de kans hierop aanzienlijk vergroten. Wij geven je vijf tips om jezelf in de schijnwerpers te zetten bij je werkgever. 1. Zorg voor meer verantwoordelijkheid Meer verantwoordelijkheid nemen is de sn

Lees meer

Dit doet een CFO, en dit moet je daarvoor kunnen

Veel (jonge) financials dromen ervan om later CFO te worden. Maar wat doet een CFO eigenlijk? En belangrijker nog: welke skills heb je nodig om er een te worden? Wat doet een CFO? Een CFO zet de lijnen uit met betrekking tot de financiële doelstellingen van een bedrijf en is verantwoordelijk voor de

Lees meer

I'm Robert Walters Are you?

Sluit je aan bij ons wereldwijde team van creatieve denkers, probleemoplossers en game changers. Wij bieden jou mooie doorgroeimogelijkheden, een fijne werksfeer en uitstekende opleidingsmogelijkheden.