Do’s en don’ts bij een interne overstap

Guy de Wilde

Onze collega Anouk Röntgen-Aletrino heeft binnen de Robert Walters Groep een interne switch gemaakt. Na de geboorte van haar dochtertje werd de lange reistijd tussen haar woonplaats 's Hertogenbosch en het Walters People kantoor in Utrecht een obstakel. Gelukkig ontving kantoor Robert Walters Eindhoven haar met open armen. Net zoals bij Anouk verloopt een interne switch meestal goed, vooral als er een gedegen voorbereiding aan vooraf gaat. Anouk deelt enkele tips.

Do's

1. Maak je beweegredenen concreet

'Soms heb je een duidelijke reden voor een interne switch, maar het kan ook alleen een gevoel zijn. Probeer dit gevoel – hoe lastig dit ook is – toch in woorden uit te drukken door alle voor- en nadelen op een rij te zetten. Op deze manier wordt duidelijk of switchen daadwerkelijk is wat je wil. Bovendien moet je de redenen voor de switch vroeg of laat voorleggen aan je leidinggevende en andere betrokkenen, dus het helpt ook daarvoor om jouw beweegredenen op papier te zetten'.

2. Breng je leidinggevende op tijd op de hoogte 

'Een beslissing over een interne overstap neem je meestal niet over één nacht ijs. Als je zeker bent over je keuze, laat dit dan zo snel mogelijk aan je leidinggevende weten. Mocht je dit spannend vinden, dan kan het helpen om eerst naar een vertrouwenspersoon binnen de organisatie te gaan. Hij of zij kan jou adviseren over de verdere stappen en de communicatie met jouw leidinggevende'. 

3. Check je concurrentie en je reputatie

'Als je bij een grote organisatie werkt, kan het voorkomen dat andere collega's ook op een vacature solliciteren die intern is uitgezet. Laat je leidinggevende op tijd weten dat deze rol je interessant lijkt en pijl bovendien hoe groot jouw kans is om deze baan te bemachtigen. Ook kun je hem of haar actief betrekken bij het interne sollicitatieproces en om verdere adviezen vragen. Wees je daarnaast bewust van je interne reputatie. Heb je een goede band met de collega's uit het team waarin je aan de slag wilt? Hoe is het desbetreffende team samengesteld en welke gevolgen brengt jouw komst met zich mee?'.

4. Breid je interne netwerk uit

'Als je weet in welk team of op welke afdeling je aan de slag zou willen, is het aan te raden om eens koffie te drinken met de collega's die daar werken. Je krijgt meer informatie over de werkwijze en de verantwoordelijkheden, waardoor je een weloverwogen keuze kunt maken. Daarnaast bouw je een betere band op met deze collega's en kan je jouw netwerk vergroten. Zo wordt de drempel om te switchen wellicht lager, aangezien je hen al goed hebt leren kennen'.

Dont's

1. Een voorkeursbehandeling verwachten

'Hoe groot of klein de organisatie ook is waar je werkt: neem je interne switch serieus en verwacht niet dat de collega's met wie je de gesprekken voert, minder kritisch zullen zijn in hun besluit. Bereid je gesprekken net zo goed voor als je bij een sollicitatie buiten de deur zou doen'. 

2. Te snel tegen collega's vertellen dat je intern wil switchen

'Bespreek met je leidinggevende en andere betrokkenen hoe en wanneer je het nieuws naar buiten wilt brengen dat je intern gaat switchen. Deel niet vanaf het begin met collega's dat je een interne switch overweegt, zeker als je nog middenin het proces zit. Zo blijft de rust bewaard binnen de teams die uiteindelijk betrokken worden bij deze verandering'. 

3. Niets doen omdat er geen openstaande vacature is

'Er hoeft niet per se een vacature te zijn voor het team waarin jij aan de slag wil; je kunt ook zelf een baan creëren. Je kent de organisatie op je duimpje, weet waar verbeterkansen liggen en hoe je deze het beste kunt aanvliegen. Als je goed kunt onderbouwen waarom jij de juiste persoon bent voor deze uitdagingen, is de kans groot dat je deze ook mag oppakken. Jouw proactiviteit laat immers zien dat je loyaal, ambitieus en gedisciplineerd bent'. 

4. Je uit het veld laten slaan bij een afwijzing

'Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet wordt aangenomen voor een intern uitgezette vacature, of dat het simpelweg niet mogelijk is om in een ander team aan de slag te gaan. Laat je hier niet door tegenhouden. Je leidinggevende weet dat je behoefte hebt aan meer uitdaging en dat je dit in eerste instantie intern hebt gezocht. Deze loyaliteit vergroot de kans dat jouw leidinggevende op zoek gaat naar mogelijkheden om jou aan boord te houden en de uitdaging te bieden die jij op dat moment nodig hebt'.

Meer informatie 

Wil je meer weten? Bekijk onze carrière advies artikelen. Je kunt ook direct contact opnemen met Anouk via Anouk.rontgen@robertwalters.com of via +316 4250 4420. 

Recruitment advies 

»

Aanbevolen vacatures