Zo vertel je jouw manager dat je niet blij bent met je baan

Manager-en-werknemer-in-gesprek

Durf jij jouw manager te vertellen dat je niet blij bent op het werk? Volgens een enquête uitgevoerd door Robert Walters zou 94% van de werkgevers graag zien dat werknemers het aangeven wanneer zij ontevreden zijn met hun baan. In de praktijk gebeurt dit veel minder vaak.

 

 

De meeste werknemers stellen hun werkgever daarom uiteindelijk voor een voldongen feit: nieuwe baan gevonden en dus vertrek ik. Van tevoren aangeven dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging wordt als ingewikkeld of zelfs intimiderend ervaren.

Slechts twee vijfde (42%) van de werknemers vertelt eerlijk tegen zijn manager dat hij overweegt om op te stappen. Een deel doet dit uit respect voor zijn huidige werkgever of om te voorkomen dat na een vertrek direct alle schepen zijn verbrand, terwijl een ander deel aangeeft zo’n gesprek te zien als een manier om een promotie af te dwingen.

Waarom is het zo lastig het gesprek aan te gaan?

Veel werknemers zijn bang dat het aankaarten van problemen met of op het werk negatieve gevolgen heeft. Wie weet worden ze door hun manager straks over het hoofd gezien voor interessante projecten. Ook vinden veel professionals het eenvoudigweg lastig om feedback of opbouwende kritiek te delen met hun leidinggevenden.

Tegelijkertijd gaan ook managers die doorhebben dat werknemers ontevreden zijn lang niet altijd het gesprek aan. Zij vrezen bijvoorbeeld dat de relatie met collega’s of de sfeer op de afdeling daaronder lijdt.

En toch: een moeilijk maar eerlijk gesprek voeren kan voor beide partijen juist goed uitpakken. Werkgevers weten ook dat het zoeken naar, aannemen en trainen van nieuw personeel een lang en kostbaar proces is. Daar komt nog bij dat een ongelukkige werknemer in de periode voor zijn vertrek waarschijnlijk niet op zijn productiefst is.

Voor werknemers kan een gesprek juist nieuwe deuren openen. Misschien kunnen werkzaamheden worden uitgebreid met nieuwe en uitdagendere taken. Of wellicht is bij een andere afdeling binnen de organisatie een hele nieuwe positie beschikbaar die wel bij je past.  

Zo ga je het gesprek aan

Om te beginnen: wees open en eerlijk over de oorzaak waarom jij niet gelukkig bent in je functie. Twee van de meest voorkomende redenen zijn een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en een te laag salaris. Ook een gevoel van onderwaardering, weinig uitdaging of een mismatch met de bedrijfscultuur worden vaak genoemd.

Speel nooit op de man, maar kom met rationele argumenten waarom dingen in jouw ogen anders moeten. Past bij jouw functie een hoger salaris, dan kun je bijvoorbeeld met Robert Walters’ Salary Survey aantonen wat andere professionals in jouw functie gemiddeld verdienen. Stoor je je aan het gebrek aan doorgroeimogelijkheden? Dan kun je samen met je manager nieuwe doelstellingen bedenken en een stap-voor-stap carrièreplan opstellen.

Blijf altijd professioneel en kalm. Wees vooral ook duidelijk. Onderzoek voordat je het gesprek aangaat wat je wilt dat verandert en hóe dat volgens jou moet veranderen.   

Exitgesprek

Zelfs al hebben jij en je werkgever de beste intenties, soms kom je er niet uit. Voer in dat geval wel een exitgesprek. Werkgevers kunnen zo een eerlijker beeld krijgen hoe werknemers, die nu wat vrijer kunnen spreken, de bedrijfscultuur en -processen ervaren. Werknemers kunnen nog een keer reflecteren op wat zij niet waardeerden of misten in deze functie en weten zo beter wat zij wel zoeken in een nieuw baan.

Meer informatie

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Zo vind je een baan die bij je past.

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»