Zo vind je het beste talent voor jouw team

Nieuw talent vinden en aannemen is niet makkelijk. Enerzijds moet je snel handelen om te zorgen dat de kandidaat niet ergens anders een contract tekent, anderzijds loop je door zo’n snelle procedure het risico dat de nieuwe aanwinst toch tegenvalt. Om te zorgen dat jij de best mogelijke kandidaat vindt, zetten wij wat tips op een rijtje.
Zet op papier wat je zoekt in een kandidaat
Als je niet weet waar je naar op zoek bent, dan ga je ook het niet vinden. Neem daarom voordat je een hiring procedure begint de tijd om te onderzoeken welke kwaliteiten een geschikte kandidaat moet bezitten. Denk aan opleiding, het minimum aantal jaren werkervaring of het vertrouwd zijn met bepaalde software, maar ook aan soft skills die nodig zijn om het team en de organisatie te versterken.
Zoek uit wat de concurrentie biedt
Die nieuwe rol binnen jouw organisatie kan nog zo leuk en uitdagend zijn, als de kandidaat ergens anders het dubbele kan verdienen heb je grote kans dat hij of zij voor de concurrent kiest. Onderzoek daarom wat de gangbare salarissen zijn voor de vacature die openstaat, bijvoorbeeld met onze gratis Salary Survey.
Let wel: tegenwoordig is salaris niet meer zaligmakend. Kijk dus ook goed naar de secundaire arbeidsvoorwaarden en vergelijk ook die met de concurrentie. Kan een kandidaat bij andere bedrijven bijvoorbeeld veel thuiswerken, dan kun je ook dat proberen te matchen.
Schrijf een uitstekende vacaturetekst
Een effectieve vacaturetekst geeft een duidelijk beeld van de functie en de verantwoordelijkheden die de rol met zich meebrengt, bevat geen wollig taalgebruik en spoort kandidaten aan om op de ‘solliciteer hier’-knop te klikken.
Voor jou biedt de vacaturetekst de kans om de ‘must haves’ en ‘nice to haves’ van elkaar te onderscheiden. Doe je dit goed, dan ontvang je meer reacties van geschikte kandidaten en minder van ongeschikte kandidaten.
Breid je zoekgebied uit
In sommige sectoren zoals IT is talent schaars. Dan is het belangrijk om in een grotere vijver te gaan vissen. Voor sommige bedrijven betekent dit het aantrekken van talent van over de grens, terwijl andere organisaties kandidaten aannemen die ze relatief eenvoudig kunnen omscholen. Voor sommige beroepen ligt de vraag nu eenmaal stukken hoger dan het aanbod, waardoor werkgevers hun recruitmentstrategie verschuiven van het aannemen van personeel met een bewezen trackrecord naar het aannemen van kandidaten met veel potentieel.
Maak een shortlist
Bepalen welke kandidaten voor een sollicitatiegesprek worden uitgenodigd is vaak het meest lastige onderdeel van het hiring proces. Gelukkig kun je nu terugvallen op die vacaturetekst die je met zorg hebt geschreven. Geef kandidaten punten als ze bepaalde hard skills onder de knie hebben en weeg eventueel soft skills mee als die in een cv of motivatiebrief onderbouwd naar voren komen. De rangschikking die zo ontstaat, kan als leidraad dienen bij het bepalen van de meest geschikte kandidaten.
Vraag om hulp
Hoeveel ervaring je ook hebt met het zoeken naar kandidaten, een second opinion kan nooit kwaad. Deel je shortlist met een andere manager of vraag je team welke kwaliteiten zij zoeken in een collega. En natuurlijk kun je ook de hulp inschakelen van een gespecialiseerd recruitmentbureau om jouw zoektocht naar de beste kandidaten te ondersteunen.
Meer informatie
De Robert Walters gids ‘Stepping Up: an e-guide voor new managers' staat vol met adviezen en tips voor nieuwe managers. Download de e-guide hier (Engels).
Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55.
Share this: