Hoe vind je een werkgever waar je trots op kunt zijn?

We willen allemaal werken voor een bedrijf waar we een goed gevoel bij hebben, en waarvan de kernwaarden overeenkomen met onze eigen normen en waarden. Hoe vind je een werkgever waar je in gelooft en trots op kunt zijn?
We brengen ongeveer een derde van ons volwassen leven werkend door, volgens cijfers van de World Health Organisation. Als ons werk zo’n belangrijk deel van ons leven is, zou het dan niet een grotere betekenis moeten hebben? Volgens de Deloitte Millennial Survey 2018 vinden de meeste mensen van wel. Zo zegt 83% van de millennials (en 80% van generatie Z) te geloven dat zakelijk succes niet alleen afgemeten moet worden aan financiële prestaties. Onderdeel van succes zijn ook de impact die het bedrijf heeft op de samenleving en het milieu, of een organisatie mensenlevens verbetert, en hoe inclusief en divers een organisatie is.
Hoe vind je een baan bij een organisatie waar je trots op kunt zijn? Hier zijn zes dingen die je kunt uitzoeken om erachter te komen of een organisatie aansluit op datgene wat voor jou belangrijk is.
1. Hoe komt de organisatie in het nieuws?
Check op internet de nieuwsberichten over de organisatie tot een paar jaar terug. De berichten geven je vaak meer informatie over de ethiek van je werkgever, én je kunt zien wat anderen van de organisatie vinden.
Zijn er verhalen over R&D, het steunen van goede doelen en mooie sponsorcontracten? Of wordt er een beeld geschetst van belastingontduiking en ontevreden werknemers? Google vertelt je meer.
2. Wat voor directeur heeft de organisatie?
De directeur is de belichaming van de visie van een organisatie. Als de directeur van een organisatie je niet aanspreekt, dan is de kans groot dat de organisatie zelf ook geen match met jou is.
Volgens onderzoek van consultancy bureau KRW International, is er zelfs een link tussen de prestaties van een organisatie en de integriteit van de CEO. In organisaties waar medewerkers tevreden zijn over hun CEO was de gemiddelde RTV (rentabiliteit totaal vermogen) 9.35% over een periode van twee jaar. Organisaties met een slecht beoordeelde CEO hadden een RTV van slechts 1.93%.
Doe daarom een klein vooronderzoek naar de directeur, bijvoorbeeld op Glassdoor. Bekijk zijn standpunt over zaken die jij belangrijk vindt, zoals het milieu, diversiteit of gelijke beloning voor mannen en vrouwen.
3. Is er bewijs van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?
Veel organisaties laten op hun website en in hun brochures zien dat zij waarde hechten aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Maar komen ze deze beloftes ook na?
Kijk of er wordt gesproken over het MVO van de organisatie in hun social media of nieuwsberichten. Welke projecten lopen er op dit moment, en wat wordt er concreet gedaan? Zijn medewerkers betrokken bij deze projecten?
4. Hoe milieuvriendelijk is de organisatie?
Iedereen moet z’n steentje bijdragen als het gaat om het beschermen van het milieu. Als het milieu voor jou belangrijk is, dan wil je natuurlijk weten hoe jouw potentiële werkgever hier mee omgaat.
Waar je op moet letten is sterk afhankelijk van de branche. De CO2-uitstoot van een vliegtuigmaatschappij is natuurlijk hoger dan die van een reclamebureau. Waar het om gaat is hoe de organisatie omgaat met de specifieke uitdagingen waar ze tegenaan lopen in vergelijking tot soortgelijke organisaties.
Daden spreken luider dan woorden. Organisaties kunnen makkelijk posten op social media hoeveel zorgen ze zich maken over de smeltende poolkappen. Laat je niet misleiden door slimme marketing. Kijk naar aantoonbaar bewijs van bedrijven over het maken van echte afspraken en het nakomen of zelfs overtreffen van hun doelstellingen.
Kijk eens in het jaarlijkse duurzaamheidsrapport of jaarverslag om te zien of de organisatie onafhankelijke keurmerken heeft verdiend, zoals de IMA MVO of een White Label. Kijk ook of ze samenwerken met gerenomeerde organisaties, zoals het WNF.
5. Hoe gaat de organisatie om met kritiek?
Om winst te maken doen organisaties soms concessies op duurzaam ondernemen. De belangrijkste barometer om de integriteit van een organisatie te beoordelen is om te kijken hoe zij omgaan met kritiek als er fouten gemaakt zijn. Nemen ze maatregelen om dit soort fouten in de toekomst te voorkomen, of rollen ze van de ene PR crisis in de andere?
Glassdoor kan je helpen om erachter te komen hoe een organisatie met kritiek omgaat. Staan ze open voor feedback en gaan ze het gesprek aan met critici, of schieten ze constant in de verdediging?
6. Wat zie je terug van de organisatiecultuur op social media?
Je kunt veel over een organisatie te weten komen door hun social media te bekijken. Zijn ze erg corporate en zakelijk of communiceren ze op een informele manier met hun connecties? Social media kanalen bieden organisaties de mogelijkheid om potentiële werknemers een kijkje achter de schermen te geven.
Dingen waar je op moet letten zijn: Krijg je het gevoel dat mensen plezier hebben? Zie je veel verschillende typen mensen op de foto’s? Spreken de teksten bij de social media posts je aan? Wat vind je van de activiteiten die georganiseerd worden? Kortom: zie je een organisatie die bij jou past?
Meer informatie
Op zoek naar een nieuwe baan? Bekijk onze vacatures.
Share this: