Is dit hét moment om als interim finance professional te gaan werken?

Quintin de Koning

De Nederlandse arbeidsmarkt blijft ongekend krap. De tekorten doen zich in vrijwel alle disciplines en op alle niveaus voor. Organisaties groeien en lanceren vaker grote projecten, bijvoorbeeld om hun financiële processen te optimaliseren. Ondertussen worden hooggekwalificeerde financials steeds schaarser, waardoor veel organisaties zich tot interim professionals wenden om tekorten op te vangen. De vraag naar interim finance professionals is er dus volop. Maar wanneer maak je de stap om als interimmer de markt op te gaan? Quintin de Koning, manager interim recruitment, licht toe. 

Maken veel finance professionals op dit moment de overstap naar een interim carrière?

“Jazeker, meer en meer. Hun beweegredenen zijn uiteenlopend, maar de reden om het juist nu te doen is voor de meeste gelijk. De economie is uitstekend, er zijn genoeg interim finance opdrachten en de verwachting is dat dit de komende jaren zo blijft of nog beter wordt.”

Wat zijn hun voornaamste overwegingen?

“Veel professionals worden aangetrokken door het ondernemerschap en het gevoel van vrijheid dat daarbij hoort. In korte tijd meerdere bedrijven van binnen zien, je kennis overdragen, grote impact maken met je werk, meer inkomsten. Op dit moment is de markt is zo gunstig dat het weer loont om interim professional te zijn. Het risico op leegstand (geen declarabele uren) is laag en het gemiddelde uurtarief is hoger dan een paar jaar geleden. We zien ook professionals die de stap van detachering naar echte onafhankelijkheid willen maken. Soms is het ook een alternatief voor het nog niet kunnen vinden van de juiste vaste baan.”

Op welk moment in hun carrière maken veel financials de overstap?

“Op dit moment zit je vooral goed op het mid-level segment, wanneer je een vakspecialist bent maar nog geen leiding geeft aan een afdeling. Bijvoorbeeld een Financial Controller of Reporting Expert, met of zonder RA-titel, met 3 tot 10 jaar werkervaring. Met deze achtergrond kun je meestal snel aan de slag met een mooie opdracht. Verder zien we veel doorgewinterde professionals een carrière als ZZP’er starten om aan kennisoverdracht te doen. Op dit senior niveau zien we dat er vooral vraag is naar specialisten, bijvoorbeeld binnen een bepaalde industrie, functie of expertisegebied.”

Waarom is Robert Walters zo actief op zoek naar professionals die interimmer willen worden?

“Allereerst vinden wij het ronduit leuk om startende interim professionals op weg te helpen. Om mensen het nodige advies en zelfvertrouwen te geven om de sprong te wagen. Overigens adviseren we ook weleens mensen om het niet te doen, als we denken dat het niet bij hen past. Daarnaast zien we dat er veel mooie kansen zijn.”

En hoe zit het dan met al dat gedoe rond de wet DBA?

“Als je als interimmer tijdelijke projecten oppakt en er geen sprake is van een schijndienstverband, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Alleen wanneer er moedwillig met een onjuiste opzet gewerkt wordt liggen naheffingen op de loer. De meeste opdrachtgevers zijn inmiddels op de hoogte van wat wel en niet kan binnen de wet DBA. Wij werken met goedgekeurde modelovereenkomsten en beheersmaatregelen waarmee de mogelijke risico’s sowieso zijn uitgesloten.”

Wat is de grootste zorg of uitdaging bij het maken van een overstap?

“De grootste drempel voor de kandidaten die wij spreken is het opgeven van de veiligheid van een vaste positie. Voor een interim opdracht moet je per direct beschikbaar zijn. Je vaste baan pas opzeggen na het binnenhalen van een interim opdracht is in de praktijk niet mogelijk; de opdrachtgever wil in bijna alle gevallen een start binnen twee weken. Het is een goed idee om, voordat je de sprong waagt, met een recruitmentorganisatie te gaan praten om een beeld te krijgen van de mogelijkheden. Wij zien ook vaak dat men ertegenop ziet om zelf opdrachten binnen te halen. Ook deze zorg kan een recruitmentorganisatie voor je uit handen nemen.

Financials tussen de 25 en 35 jaar denken vaak nog niet aan een overstap naar interim. Juist in deze groep is de vraag het grootst, waardoor er relatief grote voordelen te behalen zijn. Vaak is er de angst dat er geen weg terug is van interim naar vast. Voor professionals die al twintig jaar op interimbasis werken kan dat inderdaad lastig zijn. Maar een aantal jaren als interim professional in het begin van je carrière levert geen barrière op voor een terugkeer. Sterker nog, interim kan een ideale manier zijn om in korte tijd meerdere opdrachtgevers te zien en bij de organisatie die het best bij je past te blijven.”

Wat kan Robert Walters voor je betekenen als je overweegt om interimmer te worden?

“Allereerst nemen we uitgebreid je ervaring en interesses door. We willen weten wat je kunt en waar je energie van krijgt. Dat gaat dus niet alleen over de inhoud, maar ook over wat je wil bijdragen, jouw purpose. Vervolgens geven we je een gedetailleerd beeld van de markt en jouw kansen als interim professional. We adviseren ook over tarieven, je cv en de manier waarop je jezelf presenteert. En wanneer we een match zien zullen we je uiteraard introduceren bij onze vertrouwde opdrachtgevers.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over een carrière als interim professional? Lees meer over de voordelen van interimmen en bekijk onze interim management vacatures.

Je kunt altijd bij ons langskomen voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden voor uw specifieke situatie. Neem daarvoor contact op met Quintin de Koning via quintin.dekoning@robertwalters.com of 020 644 4655. Bekijk ook onze interim vacatures

Sollicitatiegids 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Aanbevolen vacatures