Vier redenen om juist nu van baan te wisselen

Joyce Toeset

Nu de pandemie op zijn retour lijkt, is dit misschien wel het ideale moment om je te oriënteren op een nieuwe baan. Op de arbeidsmarkt is de rem eraf. En na een jaar van thuiswerken en bezinning zijn we toe aan een nieuwe impuls, terwijl we precies weten wat we zoeken. 

 

 

Nederland verkeert officieel in een recessie, maar dat laat zich moeilijk rijmen met het aantal openstaande vacatures. In mei van dit jaar waren er bijna 69 duizend vacatures voor hoger opgeleiden (hbo-niveau of hoger), het hoogste aantal in één maand in de laatste twee jaar.* Ook uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er steeds meer sprake is van krapte op de arbeidsmarkt. In het eerste kwartaal van 2021 waren er 73 vacatures per 100 werklozen. Slechts een kwartaal eerder waren dat er nog 57. 

Volgens Joyce Toeset, senior manager legal division van bij Robert Walters, is er op de arbeidsmarkt sprake van een inhaalslag, nadat deze eerder in 2020 als gevolg van de coronacrisis abrupt op slot ging. Toeset: “Inmiddels zijn we wel gewend aan deze situatie en valt de impact op de grootschalige, zakelijke economie relatief mee. Dus wordt er weer geïnvesteerd, worden projecten weer opgestart en vacatures weer ingevuld.”

Toeset voorziet niet dat deze situatie snel verandert. Voor mensen die al langer een nieuwe uitdaging zoeken, of voor mensen die juist dankzij de pandemie beseffen dat ze toe zijn aan een nieuwe baan, is dit daarom misschien hét moment voor een overstap. Zeker omdat een carrièreswitch juist vanwege de coronacrisis wellicht relevanter én aantrekkelijker is geworden.

Nieuwe impuls 

Volgens Toeset zijn we afgelopen jaar allemaal tot nadenken gedwongen over de inhoud van ons werk. Enerzijds was er weinig anders om je mee bezig te houden dan je baan, anderzijds werden collega’s door het vele thuiswerken weer ouderwets collega’s in plaats van vrienden op kantoor. 

Toeset: “Veel professionals beseffen daardoor: het is tijd voor wat anders, juist nu. Je hebt nog altijd maar een beperkt aantal uitspattingen elders, dus je moet je energie nog steeds voor een groot deel uit je werk halen. Daardoor realiseert men zich weer wat ze echt leuk vinden. Een veranderingen van baan, omgeving én collega’s is een nieuwe impuls, en daar zijn veel mensen na dit jaar aan toe.”

Focus ligt bij bedrijven op human capital

Omdat organisaties massaal personeel zoeken, en omdat de wereld het afgelopen jaar is veranderd, willen bedrijven meer dan ooit investeren in het welzijn van hun medewerkers. “De focus ligt op het prettig vinden van je werk, in combinatie met thuiswerken, en het opnieuw creëren van een teamgevoel”, zegt Toeset. “Het is daarom juist leuk om deze periode bij een nieuwe werkgever mee te maken. Er is veel oog voor het individu en voor het creëren van een veilige en prettige werkomgeving.”

Overstapper kan eisen stellen

In een krappe arbeidsmarkt is de werknemer als vanouds aan zet, alleen zijn de wensen veranderd. Toeset: “Misschien wilde je het al langer, maar wanneer je nu wisselt van baan hoef je geen concessies meer te doen in flexibel werken. De professionals die ik spreek willen straks twee, maximaal drie dagen naar kantoor en de rest van de week vanuit huis werken, en de meeste werkgevers zullen dit prima vinden.”

Grotere reisafstand geen probleem 

Dankzij het thuiswerken kunnen professionals nu ook eens solliciteren bij dat bedrijf waar ze al langer een oogje op hebben, maar waarbij de reistijd steeds een bottleneck was.

“Mensen in mijn netwerk zijn veel flexibeler geworden als het gaat om woon-werkverkeer”, zegt Toeset. “Kreeg ik voorheen te horen dat een half uur reizen echt ‘de max’ was, nu is voor de meeste mensen een uur of zelfs vijf kwartier geen probleem. ‘Ik ga toch maar twee dagen naar kantoor’, hoor ik dan.”

*Bron: Jobfeed

Meer informatie

Benieuwd wat Robert Walters voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Joyce Toeset via tel. 020 644 4655 of joyce.toeset@robertwalters.com

Interesse in een carrière in recruitment? Check dan deze 10 redenen om bij Robert Walters te werken.

 

Carrière advies

»

Aanbevolen vacatures