Vijf kenmerken van de financiële arbeidsmarkt in Zuid-Nederland

Pim van der Groen

Werkgevers in Zuid-Nederland zoeken andere kwaliteiten in finance professionals dan bedrijven in de Randstad. ’s Werelds slimste regio heeft behoefte aan multitalenten die affiniteit hebben met technologie, ondernemerschap en het bourgondische Brabantse leven. Dit zijn vijf kenmerken van de financiële arbeidsmarkt in Zuid-Nederland.

Technologische innovatie, de maakindustrie, chemische productie en een sterke geest van ondernemerschap, dat kenmerkt de economie in Zuid-Nederland. Geen wonder dat werkgevers in Noord-Brabant en Limburg andere eisen stellen aan finance professionals. Pim van der Groen, director van Robert Walters in Eindhoven, legt uit waarin de werving, bemiddeling en selectie voor finance experts in het zuiden zo anders is.

1. Eindhoven is ’s werelds slimste stad

De regio Eindhoven is al ruim een eeuw een economisch powerhouse. Die status heeft de stad vooral te danken aan het ondernemerschap van de gebroeders Philips, die daar in 1907 hun gelijknamige gloeilampenfabriek oprichtten. Uit dat hightechbedrijf zijn veel andere regionale grootbedrijven voortgekomen. Chipmachinefabrikant ASML en halfgeleiderproducent NXP zijn bekende spin-offs van Philips, maar in de regio zijn ook de toeleveranciers van deze hightechfirma’s zichtbaar aanwezig. Denk aan maakindustrieconcern VDL Groep, een van de grootste en bekendste familiebedrijven van het land. ‘Brainport’ Eindhoven staat dus niet voor niets internationaal bekend als de ‘slimste regio van de wereld’. Finance professionals die een carrière in Noord-Brabant of Limburg beginnen, zullen niet om de geavanceerde technologiebranche en maakindustrie heen kunnen. Werken in de financekolom bij bedrijven in het zuiden van het land is daardoor uitdagend en het geeft mogelijkheden en kansen die in de Randstad niet te vinden zijn.

2. Start-ups en private ondernemingen gedijen

Bij finance functies wordt vaak gedacht aan een loopbaan bij multinationals. Maar in het zuiden van Nederland zijn er voor finance professionals veel loopbaanmogelijkheden bij ondernemingen die in private handen zijn. Dat is bijvoorbeeld te merken in Strijp-S, het bruisende Eindhovense hart voor ambitieuze startups. Bekende familiebedrijven uit de regio zijn de eerder genoemde VDL Groep, maar ook bierbrouwerij Bavaria, en supermarktconcern Jumbo. Veel van deze concerns hebben ambities die verder dan de landsgrens reiken, maar zijn niettemin rasechte familiebedrijven gebleven. Werken als finance professional bij zo’n familieconcern vergt goede communicatieve vaardigheden, merkt Van der Groen op: ‘Een familiebedrijf werkt anders dan een bank of verzekeraar. Het hebben van een academische titel is nuttig, maar je moet ook de universiteit van de straat hebben doorlopen. Nuchterheid werkt in je voordeel.’

3. Zuid-Nederland loopt in de economische cyclus voorop

De economie van Zuid-Nederland is vroegcyclisch, merkt Van der Groen op: ‘De economie trekt hier traditioneel eerder aan dan in de rest van het land. Dat maakt dat de behoefte aan topspecialisten hier eerder groeit.’ De behoefte aan financieel specialisten er nu dus relatief groter . Robert Walters is voor zijn cliënten altijd op zoek naar finance specialisten die ‘een tweede of derde stap in hun carrière maken’. Van der Groen: ‘Denk aan medior finance professionals, aan goede business controllers en business analisten, maar ook aan financieel directeuren, die we met onze executive-searchpraktijk bemiddelen.’ Hoogopgeleide experts dus, die niet alleen de cijfers kunnen analyseren, maar ook vooruit durven kijken en van het ontwikkelen van een strategie houden. Dat kunnen ook interim professionals zijn. Robert Walters bemiddelt veel zelfstandige finance professionals in de regio. ‘Dat kan voor een project zijn, bijvoorbeeld voor de integratie van twee bedrijven na een fusie of overname.’ Wie de uitdaging van een functie met veel diversiteit in verantwoordelijkheid en expertise aandurft, kan in het zuiden dus uitstekend terecht.

4. Brabantse klanten zoeken multitalenten

Bedrijven in Eindhoven en omstreken hebben een dringende behoefte aan ‘multitalenten’. Dat merkt Van der Groen in gesprekken met klanten. Met multitalenten doelt hij op finance experts die niet alleen affiniteit met bijvoorbeeld technologie of de maakindustrie hebben, maar ook sociaal vaardig zijn, een ondernemende instelling hebben en bovendien ‘iets met de Brabantse charme kunnen’.

Technologische innovatie, de maakindustrie, chemische productie en een sterke geest van ondernemerschap, dat kenmerkt de economie in Zuid-Nederland.

Hun studieprofiel: bedrijfskunde of een bedrijfseconomische opleiding – technische bedrijfskunde biedt voordelen. Dergelijke multitalenten zijn sociaal actief naast hun studie of werk en staan midden in de samenleving. Van der Groen: ‘Dat past goed bij de regio. Brabanders en Limburgers zijn bourgondischer, meer ontspannen en veel intensiever bij het verenigingsleven betrokken. Voor wie dit aanspreekt en wie ervoor open staat om zichzelf sociaal te ontwikkelen, is werken in het zuiden een snelle leerschool.’

5. Werken in het zuiden is wonen in het zuiden

Voor bedrijven in Noord-Brabant en Limburg is het belangrijk dat werknemers zich in de regio vestigen. Van der Groen: ‘Klanten lopen er vaak tegenaan dat kandidaten denken wel te kunnen reizen vanuit de Randstad, waar ze dan blijven wonen. Maar in de praktijk wordt het merendeel van de pendelaars het reizen snel zat. Ook voor een traineeship kun je je beter vestigen in de regio. Voor vaste betrekkingen geldt dat des te meer.’ Een minpunt? Integendeel, zegt Van der Groen: ‘Wonen, leven en uitgaan zijn hier goedkoper dan in de Randstad en zeker niet minder prettig. Er is veel natuur en je bent zo in België of Duitsland. Als je van plan bent om een gezin te stichten, kinderen te krijgen en rust in je privéleven aan te brengen, dan is de regio Eindhoven juist een warm bad.’

 

Bekijk ons aanbod van vacatures in Zuid-Nederland.  

Neem voor meer informatie over het wonen en werken in Eindhoven contact op met Pim van der Groen via pim.vandergroen@robertwalters.com of (0)40 7999 910. 

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures