Vind de baan die bij je past

vrouw met zonnebril en mobiel

Als je denkt dat je toe bent aan de volgende stap in je loopbaan, bedenk dan goed wat je volgende functie jou moet bieden.

Inzicht in persoonlijke eigenschappen en vaardigheden

Inzicht in je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij je zoektocht naar een nieuwe baan. Wat heb je geleerd in je laatste baan, wat zijn je sterke en zwakke kanten en waar moet je aan werken? Welk type functie heeft jouw voorkeur en welke organisaties zijn op zoek naar de vaardigheden die jij bezit? De antwoorden op deze vragen stellen je in staat bij werving en selectie organisatie en werkgevers duidelijk aan te geven wat jij met de volgende stap in je loopbaan wilt bereiken.

Inzicht in je vaardigheden helpt je ook om jezelf op de juiste manier te presenteren. Het is heel belangrijk dat je kunt aangeven welke vaardigheden je bezit ten opzichte van iemand met dezelfde opleiding.

Onderzoek

Ga naar werving en selectie organisaties en vraag hen hoe de markt er nu uitziet, in welke sectoren de meeste vacatures voorkomen en hoe lang het wervingsproces op dit moment duurt. Vraag naar salarisontwikkelingen en naar functies die bij je passen.

Een werving- en selectieorganisatie kiezen

Zoek een gevestigde organisatie die een goede reputatie heeft op de arbeidsmarkt. Het kan zinvol zijn je bij meerdere organisaties aan te melden, maar het is verstandig dit te beperken tot twee of drie. Hiermee voorkom je dat je cv meerdere keren bij dezelfde opdrachtgever terechtkomt.
Inzicht in je persoonlijke eigenschappen en vaardigheden is van cruciaal belang bij je zoektocht naar een nieuwe baan.
Vraag de werving en selectie organisatie wat de voordelen zijn wanneer je je uitsluitend bij hen registreert. Goede organisaties presenteren je cv bij hun beste klanten en zullen werkgevers namens jou benaderen.

Netwerken

Een goed netwerk geeft je niet alleen toegang tot de 'verborgen' arbeidsmarkt, maar geeft je ook een belangrijk voordeel ten opzichte van andere kandidaten. Neem in je netwerk alle mensen op die je kunnen helpen bij je zoektocht naar een nieuwe functie of de volgende stap op de carrièreladder. Dit kunnen voormalige en huidige collega's zijn, leidinggevenden, en vrienden. Breid je netwerk uit met behulp van websites zoals LinkedIn.

Zoeken op vacaturesites

Zoek uit welke vacaturesites zich toeleggen op de bedrijfstak waarin je wilt werken. Zodra je de relevante vacaturesites hebt geïdentificeerd, ga je via de zoekmachines op zoek naar functies die overeenkomen met jouw vakgebied, functietype, salaris en plaats. Je kunt je ook als gebruiker registreren, zodat je je cv kunt uploaden (en bedrijven dit kunnen vinden). Deze aanpak is echter niet zonder risico: je weet namelijk nooit waar je cv terechtkomt.

Lees (online) vakbladen die zich specifiek richten op jouw sector

Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de problemen die in jouw vak of bedrijfstak spelen, in welke sector je ook werkt. Daarmee ben je je concurrenten op de arbeidsmarkt een stap voor.  Je weet wie er van functie wisselt en waar voor jou de kansen liggen.

Carrière advies 

»

Vacaturemelding aanmaken 

»

Refer a friend 

»

Vacatures 

»

Salary Survey 

»

Aanbevolen vacatures