Compliance en risk zijn crisisbestendige functies binnen banking & financial services

Ook in de financiële sector werden door de coronacrisis veel vacatures stopgezet, al was er een duidelijk onderscheid tussen de werving voor essentiële en niet-essentiële posities. Vooral compliance professionals blijven gewild, zegt recruitment consultant Ton van der Kooi.
Hoe komt het dat compliance zo crisisbestendig is?
“Omdat banken en andere financiële instelling zich nu eenmaal aan wet- en regelgeving dienen te houden, crisis of niet. Dat kan niet even on-hold worden gezet, want als het op het gebied van compliance misgaat, zijn de gevolgen meteen groot. Dat kan leiden tot boetes van honderden miljoenen euro’s. Voor financiële instellingen is het dus zaak de juiste expertise in huis te hebben.
Ook doordat wet- en regelgeving soms verandert, blijft de vraag naar compliance professionals groot. Deze veranderingen moeten ook weer geïmplementeerd worden binnen een bedrijf, waardoor je soms weer nieuw of extra personeel nodig hebt.”
Welke andere posities blijken tijdens deze pandemie essentieel?
“Het belang van risk wordt in deze tijden nog eens onderstreept. Zo maken financiële instellingen binnen hun risicomanagement gebruik van stresstesten, waarbij wordt uitgegaan van ongunstige economische ontwikkelingen. Deze testen zorgen ervoor dat ze beter zijn voorbereid op tijden van crisis, zoals de huidige pandemie.
Credit risk experts minimaliseren het risico dat leningen niet kunnen worden terugbetaald. Dat is nu, en ook op de lange termijn, van belang als meer bedrijven door de gevolgen van de pandemie in betalingsproblemen komen.
Ook specialisten op het gebied van risk modelling zijn nu gewild door financiële instellingen, omdat zij in hun modellen rekening kunnen houden met de gevolgen van de pandemie. Dat is essentieel om nu goed beleid te kunnen voeren.”
Waar zie je minder vraag?
“Dat is toch binnen finance, met name business control. Daar was in 2020 minder vraag naar. Al zien we dat deze rollen sinds het laatste kwartaal wel weer in opkomst zijn.”
Welke trends voorzie jij in 2021?
“Hard skills worden nog belangrijker. Het inwerken van nieuwe medewerkers is door het thuiswerken lastiger en daarom wordt er gezocht naar professionals die meteen waarde toevoegen. Die nadruk op hard skills zorgt ervoor dat er meer vraag is naar mediors en seniors dan naar starters. Zij kunnen door hun werkervaring makkelijker en sneller meedraaien binnen de organisatie.
Hetzelfde beeld zie ik bij interim-professionals: ook daar hebben mediors en seniors momenteel de voorkeur. Daarnaast valt mij op dat interimmers vaker openstaan voor een vaste baan, zij kiezen in deze tijden iets sneller voor een tijdelijk of vast contract.
Tot slot verwacht ik dat vanwege de Brexit er ook nog enkele vacatures binnen finance, risk en compliance ontstaan.’’
Wat zijn jouw verwachtingen omtrent de salarissen?
“De afgelopen jaren was er veel vraag naar specialisten binnen banking & finance, zelfs in zo’n mate dat er op veel gebieden schaarste was. Dat dreef de salarissen op, maar die groei is er wel een beetje uit. Ik verwacht in 2021 over de hele linie dan ook een stagnatie in de beloningen.
Voor professionals op het gebied van compliance ligt dat toch weer een beetje anders, want daar is een goede specialist heel veel waard. Daar wordt door bedrijven nog flink voor betaald.
Als we kijken naar interim-professionals, daar gaan bedrijven er soms al vanuit dat de tarieven zakken. Ook de kandidaten kiezen wat sneller voor de zekerheid van een opdracht, dus daar liggen de tarieven soms wat lager dan gebruikelijk.”
Meer informatie
Vraag nu toegang aan tot de Robert Walters Salary Survey 2021 - een digitaal platform met een uitgebreid overzicht van arbeidsmarktcijfers en salaristabellen per vakgebied.
Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot het werven van juridische professionals? Neem dan contact op met Ton van der Kooi via 020 644 4655 of ton.vanderkooi@robertwalters.com.
Share this: