Executives willen organisatie door de crisis loodsen

Executives blijven vanwege de coronapandemie trouw aan hun organisatie. Toch kan de crisis er op de langere termijn ook voor zorgen dat er op de topposities een wisseling van de wacht plaatsvindt, vertelt Rob Steur, recruitment consultant gespecialiseerd in executive search.
Waarom zijn executives momenteel zo gecommitteerd aan hun organisatie?
“Het management op c-level voelt zich juist tijdens deze coronacrisis extra verantwoordelijk voor de organisatie. Zij willen samen met de medewerkers strijden om de crisis goed door te komen. Die toewijding zorgt ervoor dat deze topmanagers op dit moment honkvaster zijn. Om het maar zo te zeggen: de kapitein verlaat als laatste het schip.
Aan de andere kant speelt ook mee dat een deel van de executives in deze periode risicomijdend gedrag vertoont. Misschien voelen sommige managers op topniveau wel de kriebels om iets anders te gaan doen, maar wachten zij tot de storm is gaan liggen.”
Is er in woelige tijden niet een ander soort manager nodig?
“Soms wel, en dat zie je nu in beperkte mate al gebeuren, maar ik denk dat dat soort veranderingen vooral later in 2021 gaat plaatsvinden.
Op dit moment zetten executives en bedrijven alle zeilen bij om de pandemie goed door te komen. C-level managers die al jaren goed presteren krijgen de kans om de organisatie door de crisis heen te loodsen. Sommigen blijken uitstekend in staat dat te doen. Maar het kan ook blijken dat de personen die voor de crisis een mooie groei bewerkstelligden niet de executives zijn die goed kunnen herstructureren en herbouwen.”
Zijn er branches waar executives eerder plaats moeten maken?
“In sectoren waar de marges kleiner zijn, is minder geduld. Retail, bijvoorbeeld. Of entertainment. Bij die laatste zijn de marges normaliter niet klein, maar daar is door de crisis alles bijna letterlijk tot een standstill gekomen. Daar kun je als c-level manager niets aan doen, maar als het water op een gegeven moment tot aan de lippen staat moeten er stevige beslissingen worden genomen. In dat soort sectoren en situaties wordt wel forser ingegrepen.”
Wat voor soort executives komt er aan het roer te staan bij bedrijven waar nu al veranderingen plaatsvinden?
“Daar wordt bijvoorbeeld gekozen voor een interim-manager gespecialiseerd in crisismanagement, herstructureringen of procesverbetering. Zo’n interimmer moet uit een bepaald hout gesneden zijn en het niet moeilijk vinden om impopulaire beslissingen te nemen.
Een voordeel van het binnenhalen van iemand van buiten de organisatie is dat zo’n executive beslissingen kan nemen puur op basis van de cijfers en andere concrete data. C-level management dat al langer aan de organisatie verbonden is, zal het toch lastiger vinden om in het eigen vlees te snijden.”
Stel: de situatie rondom de pandemie verbetert in de loop van 2021. Wat zijn dan de toekomstplannen van executives zelf?
“Ik denk zeker dat de groep die tijdens de crisis honkvast bleek omdat zij het risico van een overstap te groot vond naar nieuwe kansen gaat uitkijken.
Maar ook die andere groep die vanwege een verantwoordelijkheidsgevoel aanbleef, zal misschien de balans opmaken. Zij hebben met de hele organisatie de storm doorstaan en dat is misschien een ongelooflijke rush geweest. Dan kan ik me voorstellen dat de uitdaging een beetje verdwenen is en dat zij ook openstaan voor iets nieuws.”
Wat zijn jouw verwachtingen voor de beloningen in het topsegment in 2021?
“Ik verwacht dat pakketten sterker geïndividualiseerd gaan worden. Dus niet meer standaard een basissalaris met een bonus of opties bij goede resultaten en een auto van de zaak.
Wanneer je c-level bent bij een bedrijf in de foodsector dat levert aan supermarkten, dan heb je een toptijd. Ben je c-level bij een bedrijf in de foodsector dat levert aan de horeca dan heb je het zwaar. Maar in beide gevallen geldt: hoeveel invloed heb jij op deze situatie gehad?
Belangrijk is hoe je omgaat met de nieuwe situatie. Doelstellingen worden per sector aangepast aan de realiteit. Er komt meer maatwerk rondom afspraken voor short term en long term incentives.
Wat betekent dat voor de basissalarissen?
“Die blijven globaal op hetzelfde niveau. Al kan het zo zijn dat, afhankelijk van de sector waarin je actief bent, gevraagd wordt om tijdelijk salaris in te leveren.”
Hoe ontwikkelen de interim-tarieven zich komend jaar?
“De beloningen voor interim-professionals in dit topsegment zijn al erg goed en ik verwacht niet dat die hard gaan stijgen. Wel denk ik dat ook interimmers meer met een bonusstructuur gaan werken. Dus wanneer iemand specifiek wordt binnengehaald om een bepaald percentage besparing te realiseren, of om de terugval in groei een halt toe te roepen, en het lukt, dat daar dan aan het einde van de rit een extra beloning tegenover staat.”
Meer informatie
Vraag nu toegang aan tot de Robert Walters Salary Survey 2021, of lees meer over de arbeidsmarkt voor CFO’s.
Wilt u persoonlijk advies met betrekking tot executive search? Neem dan contact op met Rob Steur via 020 644 4655 of of rob.steur@robertwalters.com.
Share this: