Zo zorg je dat jouw team mentaal in shape blijft

Interimmer-aan-het-werk

Hybride werken kan zowel een vloek als een zegen zijn. Zo zorg je dat je je werknemers gemotiveerd houdt. Zodat ze wel de vrijheid hebben om zelf hun werkplek en tijd in te delen, zonder dat zij de verbinding met hun collega's en de organisatie verliezen. 

  

 

1. Check regelmatig in bij je teamleden 

Volg je intuïtie als het aankomt op hoe vaak je aan je teamleden vraagt hoe het met ze gaat. Hier zijn geen harde regels voor; zolang je teamleden zich maar verbonden, gehoord en gewaardeerd voelen. Zorg er wel dat je  teamleden weten waar ze aan toe zijn. Uit regelmatig je waardering en vraag feedback over jouw managementstijl.  

Houd ook signalen in de gaten die erop kunnen duiden dat het niet zo lekker gaat. Minder e-mails, minder proactiviteit of zelfs vrijwel geen respons vanuit een teamlid, kunnen signalen zijn dat hij of zij het moeilijk heeft. Wees je bewust van deze signalen en zorg ervoor dat teamleden weten dat ze bij jou terecht kunnen voor ondersteuning. Dit kan een gesprek zijn, maar ook een tool of training waar zij op dat moment behoefte aan hebben. 

2. Bied de juiste tools aan 

Niets frustrerender dan technische tools die niet (goed) werken, dus zorg ervoor dat dit goed geregeld is voor je teamleden. Daarnaast is het fijn als zij beschikking hebben over tools zoals noise cancelling headphones, extra schermen en rugsteunen. Controleer ook of je teamleden – mochten ze thuiswerken – een goede werkplek hebben, ook al werken ze nu misschien twee dagen thuis in plaats van fulltime. Veel organisaties bieden een keuzebudget aan, waarmee mensen zelf hun werkplek kunnen verbeteren. Een prettige werkomgeving maakt je werknemers productiever, gemotiveerder en meer ontspannen. 

3. Benadruk het belang van de werk-privébalans 

Door thuiswerken kan de grens tussen werk en privé vervagen. Tussendoor boodschappen doen, sporten en daarna iets langer doorgaan. Heel handig, maar ook een risico. Waak ervoor dat je teamleden een gezonde balans tussen werk en privé blijven houden. Denk aan lunchbreaks van minimaal een half uur, reminders om einde dag echt te stoppen en het uitzetten van e-mailnotificaties.

Extra tip: practice what you preach. Het is belangrijk dat je ook je eigen mentale gezondheid in de gaten houdt, zodat je er volledig kunt zijn voor je teamleden en voor jezelf. Wees je bewust van de voorbeeldfunctie die je hebt als manager. 

4. Maak van je team ook echt een team 

Of je werknemers op kantoor, vanuit huis of vanaf een zonnige bestemming werken: zorg voor een groepsgevoel. Ga bij jezelf en bij je teamleden na wat voor rituelen jullie voorheen hadden, en kijk op welke manier dit jullie deels virtueel voort kunnen zetten. Denk aan een koffiemomentje of een lunchbreak via Teams. En waak ervoor dat het niet alleen over werk gaat, maar juist ook over andere dingen.  

5. Verdiep je in beschikbare hulpmiddelen 

Als manager moet je weten op welke manier de organisatie haar werknemers kan helpen op het gebied van mental wellbeing. Zijn er (virtuele) coachingssessies beschikbaar? Hebben werknemers toegang tot bepaalde apps, zoals Headspace? Attendeer je werknemers op het feit dat deze hulp er is en motiveer hen ook om dit in te zetten als zij het moeilijk hebben.  

6. Zorg voor focus 

Veel organisaties hanteren een hybride werkwijze, maar deze manier van werken kun je niet eenduidig interpreteren. Teamleden moeten weten hoe dit er in de praktijk uit komt te zien, en wat ze van jou en van de organisatie kunnen verwachten. Bespreek daarom met teamleden hoe zij het liefst gemanaged willen worden, hoe vaak ze willen dat je bij hen incheckt, et cetera.   

Let er tegelijkertijd op dat deze structuur niet beperkend werkt; vul niet de hele week met talloze check-ins. Vertrouw je teamleden: na ruim twee jaar pandemie zijn zij prima in staat om autonoom te werken. Geef hen die autonomie, en de kans is groot dat zij daadwerkelijk ook beter presteren.  

 

Meer weten? 

Voor meer informatie kun je contact opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020-644 46 55. 

Recruitment advies 

»

Webinars 

»