'Focus op potentie in zoektocht naar financial accountants'

Nanke-van-Asten

Bedrijven hebben veel moeite met het vinden van financial accountants. Ook zorgen vakinhoudelijke veranderingen ervoor dat er soms een mismatch is tussen vacature en kandidaat, ziet senior manager Nanke van Asten.

 

 

Sinds wanneer zie jij dit tekort aan financial accountants?

Van Asten: “Dit tekort was er ook al voordat de pandemie uitbrak, maar na een dip in het aantal vacatures vanwege de coronacrisis is de schaarste weer in alle hevigheid terug. 

Veel bedrijven hebben tijdens de crisis een tijdelijke vacaturestop gehad. Dat heeft tot gevolg dat ze nu allemaal die ene professional zoeken van wie zij overtuigd zijn dat hij een geweldige aanwinst zal zijn voor de organisatie, die alle taken al onder de knie heeft en zo voor de nodige verlichting op de afdeling finance kan zorgen. Veel organisaties vissen daardoor in dezelfde vijver, en die vijver is echt te klein.”

Hoe ziet deze ideale financial accountant er dan uit?

“Er is een grote ontwikkeling gaande binnen financial accounting, namelijk digitalisering. Daardoor wordt bijvoorbeeld het echte handwerk zoals het verwerken van facturen geautomatiseerd en worden rapportages bij wijze van spreken met een druk op de knop uitgedraaid. Wil je daar als professional nog waarde aan toevoegen, dan zal je skills moeten hebben om deze automatisering goed in te richten, of je hebt sterke analytische vaardigheden nodig om duiding te geven aan die rapportages.

Juist dit soort financial accountants wordt nu dus veel gezocht door bedrijven, maar die upgrade van de functie is niet voor iedereen weggelegd. De schaarste die we nu zien is dan ook deels een gevolg hiervan, omdat niet iedere professional mee kan op dit nieuwe niveau.”

Welke andere ontwikkelingen verklaren het tekort?

“Er zijn in Nederland veel expats die werken als financial accountant. Ik schat dat voor de uitbraak van de coronacrisis wij ongeveer de helft van de vacatures voor financial accountants met expats vervulden. Maar de afgelopen twee jaar kwamen natuurlijk veel minder professionals uit het buitenland deze kant op, terwijl tegelijkertijd sommige expats die hier al woonden tijdens de crisis terugkeerden naar huis.

Inmiddels zien we wel dat steeds meer expats weer deze kant op komen, maar ook merken we dat organisaties iets minder open staan om mensen actief te werven uit het buitenland. Dat heeft te maken met regelgeving rondom het coronavirus, en ook voor een sollicitatiegesprek vlieg je nu niet zomaar even over. En dat terwijl zo’n functie misschien prima remote valt uit te voeren, maar die flexibiliteit is er niet altijd.”

Wat kun je als organisatie doen om die gewilde financial accountant toch binnen te halen?

“Ik denk dat je bij het aannemen van een finance-professional nu nog meer dan anders moet kijken naar de potentie van een kandidaat. Past hij goed binnen de bedrijfscultuur? Maar ook: is dit een professional die zich nog verder kan ontwikkelen? Zoek op dit moment niet alleen maar naar iemand die al voor honderd procent binnen het functieprofiel past en alle eisen afvinkt, maar bijvoorbeeld ook naar iemand die de potentie heeft om dat stuk digitalisering en automatisering nog onder de knie te krijgen, en die in de toekomst kan leren om verbeteringen aan te brengen in bestaande processen.” 

Wat vinden financial accountants zelf belangrijk in hun keuze voor een werkgever?

“Dat verschilt. Voor een bepaalde groep is een duidelijk groeitraject belangrijk. Zij willen stappen maken. Dat kan zijn naar een leidinggevende positie, of meer richting management accounting, business control, of naar een functie als specialist in een shared service center-omgeving. Een andere groep hecht juist veel waarde aan een goede work-life balance. Zij zullen zich niet op hun plek voelen als er rond de maandafsluiting standaard moet worden overgewerkt. Er is geen typische financial accountant.” 

Zorgt de schaarste ook voor een stijging in de salarissen voor financial accountants?

“Het is niet een enorm percentage, maar we zien wel degelijk een stijging. Met name voor interim-professionals, dat is natuurlijk ook een heel expliciete vraag-aanbodmarkt. Bij het accepteren van een vaste baan spelen natuurlijk vaak ook nog enkele andere overwegingen mee, zoals toekomstperspectieven. Dan is het salaris niet altijd zaligmakend.”

Meer informatie

Bekijk hier onze vacatures voor financial accountants, of neem voor persoonlijk advies contact op met Nanke van Asten via nanke.vanasten@robertwalters.com, of 020 644 4655.

Recruitment advies 

»

Webinars 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»