Helft Nederlanders weigert baan bij slecht ED&I-beleid

Jose-Bokhorst

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers zou een baan weigeren als het Equality, Diversity & Inclusion-beleid van een potentiële werkgever niet overeenkomt met hun persoonlijke waarden op dat vlak, blijkt uit onderzoek van Robert Walters. 

 

 

Robert Walters vroeg ruim vijfduizend werknemers in 31 landen wanneer zij een baan zouden weigeren, mocht er een mismatch zijn tussen de normen en waarden van een werkgever en die van henzelf. Op het gebied van ED&I zijn Canadezen het meest principieel: maar liefst vier op de vijf (79%) werknemers in het land zouden een aanbod weigeren als hun visie niet overeenkomt met die van een toekomstig werkgever. In Nederland ligt dat percentage op 54%.

Jose Bokhorst, managing director van Robert Walters Nederland: “De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor diversiteit, inclusie en gelijkheid op de werkvloer. Niet alleen behalen bedrijven met een meer divers personeelsbestand betere resultaten, ook is het voor veel professionals belangrijk om bij een bedrijf te werken dat een goede afspiegeling is van de maatschappij.”

Volgens Bokhorst is het in deze krappe arbeidsmarkt dan ook noodzakelijk om een doordacht ED&I-beleid te voeren, willen organisaties talent aantrekken. Daarbij geldt wel dat een diverse organisatie  niet meteen een organisatie is waar iedereen zich ook thuis voelt. Bokhorst: “Let dus ook specifiek op dat stuk inclusie en zorg dat collega’s zich echt onderdeel voelen van het bedrijf en de cultuur. Dat kan bijvoorbeeld door samen te sporten, te feesten of andere gezamenlijke activiteiten te organiseren. Of door nieuwe collega’s te koppelen aan een buddy die ze in de eerste maanden wegwijs maakt in de organisatie.”

Twee op de vijf professionals zouden baan weigeren vanwege klimaatbeleid organisatie 

Ook belangrijk voor veel Nederlandse werknemers: het klimaatbeleid van werkgevers. Twee op de vijf professionals (42%) zou een baanaanbieding weigeren als de waarden van een bedrijf op dit vlak niet overeenkomen met die van henzelf. Eerder constateerde Robert Walters al dat veel mid-level legal professionals graag aan de slag gaan bij duurzame bedrijven, terwijl milieuonvriendelijke en niet-duurzame organisaties het nakijken hebben. 

Bokhorst: “Zeker onder jongere generaties is er veel aandacht voor de klimaatproblematiek. In hun privéleven nemen zij stappen om hun ecologische voetafdruk te verminderen, zoals minder vlees eten of gebruikmaken van deelauto’s. Dat soort commitment willen ze ook terugzien bij werkgevers.” 

Sociale en politieke waarden werkgever belangrijk voor Nederlandse werknemers

Robert Walters vroeg professionals ook hoe belangrijk zij het in het algemeen vinden dat de sociale en politieke waarden van een werkgever overeenkomen met die van henzelf. In Nederland ligt dat percentage op 71%, ruim boven het internationale gemiddelde van 64%.  

Voor werkgevers is het dan ook belangrijk om hun normen en waarden duidelijk in de markt te zetten. Op deze manier kunnen potentiële nieuwe werknemers zich identificeren met de bedrijfscultuur, een krachtig middel in de huidige war for talent. 

Meer informatie

Lees meer over Robert Walters' Equality, Diversity & Inclusion-beleid.  

Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen via netherlands@robertwalters.com of tel. 020 644 46 55. 

Recruitment advies 

»

Salary Survey 

»

Vacature uploaden 

»

Salary Survey 

»

Recruitmentadvies 

»